fietsen in bourgondie

Fietsen in Bourgondië: sporen van het rijke Bourgondische verleden

Onze bourgondische inborst danken wij Vlamingen aan een gedeelde geschiedenis met het volk dat in de late middeleeuwen een machtig rijk uitbouwde in het noordoosten van Frankrijk. Desondanks slaan we de in cultuur gedrenkte regio tegenwoordig achteloos over. Jammer, want in Bourgondië valt er zoveel te ontdekken.

fietsen in Bourgogne

Tijdens het fietsen in Bourgondië worden we constant getrakteerd op fraaie panoramische zichten als dit: de rode pannendaken van de vestingstad Semur-en-Auxois.

Dijon, Beaune, Chalon-sur-Saône en Mâcon: meer dan toevallige passantenhavens langs de A6-snelweg naar Lyon en  het mediterrane zuiden zijn die steden meestal niet. Auteur Bart van Loo slaagde nochtans in om met zijn om met zijn populaire boek (en podcasts) over de Bourgondiërs de historische interesse voor Bourgondië opnieuw te doen oplaaien. Tijd om nu ook de regio zelf te gaan uitkammen. En hoe kan dat beter dan op fietsen in Bourgondië?

fietsen in Bourgondië

Het gemeentehuis van Meursault, met kleurrijk leiendak, kent iedere Fransman uit de film La Grande Vadrouille.

Groene fietspaden
En dat treft. Want laat de Bourgogne nu net een mooi aanbod hebben aan verzorgde en gezapige fietswegen. Die zijn samen liefst 1700 km lang en bestaan hoofdzakelijk uit ‘voies vertes’ waar je als fietser amper gehinderd wordt door ander, gemotoriseerd verkeer. Dat is op zich al een kleine luxe in la douce France.

Die groene fietswegen liggen voornamelijk langs oude kanaaltjes en op spoorwegzates, of leiden door het Bourgondische wijnland. Anders dan bij ons, waar we via ons fietsroutenetwerk in rondjes toeren en ons vertrekpunt ook meteen weer aankomstpunt is, leiden de Franse voies vertes steevast in één richting. En dus moet je langs dezelfde route terug. Of je breit een creatief verlengstuk aan je uitstap, om weer uit te komen waar je vertrokken was.

Bedelaars bezochten in Vézelay de relieken van de heilige Maria Magdalena.

De gotische grandeur van de kathedraal van Autun.

Waterspuwers sieren de gotische gevels van de kathedraal van Autun.

Door bossen en langs kanalen
Wij starten in het piepkleine Sauvigny-le-Beuréal dat goed 100 km oostelijk van Dijon aangeschurkt ligt tegen het Regionaal Natuurpark van de Morvan. Dat gebied herbergt ook enkele karaktersteden die het ontdekken waard zijn, zoals Avallon en bedevaartsoord Vézelay. Of, meer zuidelijk, de Romeinse stad Autun.

Aangenaam fietsen langs het canal de Bourgogne

Tussen Sauvigny en Dijon fietsen wij een lus die deels langs het idyllische Canal de Bourgogne heen leidt. Langs het 242 km lange kanaal passeer je niet minder dan 189 sluizen, stuk voor stuk nog handbediend. Gelukkig hoef je als fietser niet overal te wachten tot de sluiswachter zijn poorten open zwengelt…

fietsen in Bourgondië

De fraai gerestaureerde middeleeuwse abdij van Fontenay.

Waar Galliërs werden gekortwiekt
We volgen het kanaal van Montbard tot in Pouillenay en dwalen onderweg af naar de prachtig gerestaureerde abdij van Fontenay, oudste cisterciënzerabdij ter wereld. Bij Alise passeren we op een boogscheut het slagveld waar Julius Caesar in 52 het Gallische leger van Vercingetorix de finale slag toediende.

Wat verderop in Flavigny proeven we dan weer anijssnoepjes in het oude centrum van ‘un des plus beaux villages de France’. Het dorp vormde terecht het decor voor de romantische film Chocolat met Juliette Binoche en Johnny Dep.

Onbekommerd fietsen door de wereldvermaarde climats van de Cotes de Beaune.

Wijngaarden met naam en faam
Voor onze tweede uitvalsbasis kozen we het charmante Nolay aan de rand van de wereldwijd vermaarde wijnstreek Côtes de Beaune. Het is ons vertrekpunt voor een groene fietstocht die ons naar het historische hart van de stad Beaune leidt. Onderweg passeren we een mozaïek van zogenaamde ‘climats’, eeuwenoude afgezoomde wijngaarden met eigen waardevolle karakteristieken. Niet voor niets zijn ze UNESCO-werelderfgoed.

Na een deugddoende rit bereiken we Beaune, naast Dijon dé historische parel van de Bourgogne. Uiteraard breng je een bezoekje aan het Hospices, het alom bekende armenhospitaal met zijn schitterende architectuur en kunstbezit, waaronder Het Laatste Oordeel van onze Rogier van der Weyden.

De abdij van Cluny was het katholieke epicentrum van de middeleeuwen.

Machtigste abdij der middeleeuwen
Onze derde pleisterplaats wordt Saint-Gengoux-le-National in het arrondissement Mâcon. Vanaf het oude treinstationnetje volgen we een vlotte voie verte over een voormalige spoorwegzate, die ons leidt naar Cluny, één van de toeristische must-sees van de Bourgogne.

De route naar Cluny leidt door een licht golvend groen landschap, bezaaid met ingeslapen oude dorpjes en fraaie kasteeldomeinen. Wie goede benen heeft, kan vanaf Cluny nog een heel eind verder dwalen in de richting van Mâcon. Je passeert nog meer historische bijzonderheden, fietst doorheen de anderhalve kilometer lange tunnel du Bois Clair en krijgt met wat geluk een zicht op de prehistorische rots van Solutré, een iconisch natuurmonument in het Bourgondische landschap.

fietsen in Bourgondië: Dijon

Wandelaars en fietsers delen de ruimte voor het paleis van de Bourgondische hertogen in Dijon.

Op visite bij Filips de Goede
Wie er geen genoeg van krijgt, volgt ons terug noordwaarts naar het hart van Dijon. Ook daar is het onbekommerd fietsen, zelfs over De Place de la Libération en langs het imposante Palais des Ducs en het Museum van Schone Kunsten. Ook de buurt la Chouette met de kathedraal Notre-Dame laat zich makkelijk per fiets verkennen.

Het contrast tussen de levendigheid en de grandeur van de Bourgondische kunststeden en de haast desolate pracht van het platteland, het rijke wijnland naast de glooiende heuvels en de dichte bossen: de veelzijdigheid van dit stukje Frankrijk heeft ons keer op keer aangenaam verrast. Moet je zeker maar eens gaan ontdekken!

PRAKTISCHE INFO
Toeristische informatie:
Bourgogne Tourisme
| Tel. +33 (0)3 80 61 13 46 | Internet: bourgondie-toerisme.com
Le Bourgogne à vélo | Internet: francevelotourisme.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bezienswaardigheden:
Kanalen van Bourgondië | Internet: bourgognefranchecomte.com
Werelderfgoed: abdij van Fontenay | Abbaye de Fontenay,  21500 Montbard | Tel. +33 (0)3 80 92 15 00 | Internet: abbayedefontenay.com
Beaune | beaune-tourisme.fr
(Abdij van) Cluny | 6 Rue Mercière | 71250 Cluny | Tel: +33 (0)3 85 59 05 34 | Internet: cluny-tourisme.com | E-mail: [email protected]
Dijon | Internet: destinationdijon.com
Bereikbaarheid:
De Bourgondische regio bereik je per auto over de snelweg (A26 via Reims en) A5 vanuit Parijs of de A31 vanuit Luxemburg.
De TGV vanuit Parijs brengt je op 1 uur en 40 minuten tot in Dijon. | b-europe.com/NL/Treinen/TGV
Routeplan fietsen in Bourgondië:
Om en bij het Canal de Bourgogne | Google Maps
Door de wijngaarden van Beaune | Google Maps
Naar de abdij van Cluny | Google Maps

Klik en ontdek meer over Frankrijk

Ook al gaan fietsen in Bourgondië?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. En beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *