Op megalietentocht: een wandeling tussen de oudste monumenten van België

Met zijn prehistorische megalietensite is Wéris, deelgemeente van Durbuy, de ideale bestemming voor een leerrijke daguitstap met het hele gezin. Er is voor iedereen een megalietentocht, jong en oud, mobiel en iets minder mobiel. En er valt heel wat te ontdekken!

De romaanse Sint-Walburgiskerk schittert al eeuwen in het centrum van Wéris.

Afspraak dus in het bescheiden Waalse dorpje Wéris, in de provincie Luxemburg. Wéris ligt nabij Durbuy, een goede 50 kilometer ten zuiden van de stad Luik. In het rustige centrum van het dorp glundert de Sint-Walburgiskerk uit de 11de eeuw. De robuuste romaanse kerk, de karaktervolle vakwerkhuizen en prehistorische restanten in de naaste omgeving hebben Wéris het predicaat bezorgd van ‘een van de mooiste dorpen van Wallonië’.

De dolmen van Wéris, of noordelijke dolmen, is een van de twee nog overblijvende dolmens in ons land.

Obelix’ erfgoed
Megalieten zijn prehistorische monumenten, uit een of meerdere stenen opgericht door de mensen uit de nieuwe steentijd. We onderscheiden doorgaans twee soorten megalieten. Dolmens zijn grafmonumenten. Menhirs zijn lange stenen die door de mens rechtop zijn gezet. Stripfiguur Obelix durfde er zo al eens eentje op de rug te dragen.

In 2014 klasseerde het Waalse Gewest de megalietensite als uitzonderlijk erfgoed. Er zijn verschillende megalietensites in Wallonië, maar die van Wéris is de grootste: twee dolmens en een twintigtal menhirs zijn er te bezichtigen. De twee dolmens, de noordelijke van Wéris en de zuidelijke van Oppagne, zijn de laatste nog zichtbare in ons land. Ze dateren van 3.000 tot 2.800 voor Christus.

In het Megalietenhuis van Wéris leer je alles over de legendenstenen in de buurt.

Op megalietentocht
In het megalietenhuis, een bescheiden oudheidkundig museum in het bevallige centrum van het Wéris, krijg je meer informatie over de oeroude stenen monumenten. Je kan er ook een kaart kopen met drie wandelroutes die vertrekken vanuit het megalietenhuis: een gele, groene en blauwe ‘megalietentocht’. De wandelroutes zijn onderweg goed gemarkeerd met wegwijzers.

Gemarkeerde wandelroutes houden je op het juiste pad.

Aanrader is om zeker het eerste deel van de gele route te doen. Zo heb je meteen de kerk, de dolmen van noord-Wéris, de Menhir Danthine, de dolmen van zuid-Oppagne en de menhirs van Oppagne gezien. Dat deel is ook toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen.

Om terug naar het centrum van het dorpje te geraken, heb je dan twee mogelijkheden. Via de verharde terugweg in het dal tussen weilanden en akkers zal je bij retour 5 kilometer in de benen hebben. Je kan ook kiezen voor de route van 6,5 kilometer. Die keert via bospaden terug, maar is niet bereikbaar met een rolstoel of kinderwagen.

Waar de duivel slaapt
Als je daarna nog zin hebt, raad ik aan om ook het eerste deel van de blauwe route te doen. Na een kleine klim door het bos bereik je op de top de Pierre Haina, een natuurlijke ‘witte’ menhir, die prompt oprijst uit de onderliggende rots en van waaruit je een prachtig vergezicht over het deinende landschap hebt.

Zou de duivel hier echt geslapen hebben?

In de buurt vind je nog een ander opvallend liggend steenblok, in de vorm van een bed: le Lit du Diable of het bed van de duivel! Het pad erheen is redelijk avontuurlijk. Voor wie minder goed te been is, is het niet bereikbaar. Als je ten slotte terugkeert via de Rue du Broux, heb je tussen de 10 en de 12 kilometer in de benen. En ben je een schitterende historische ervaring rijker.

Video: het mysterie van Wéris, of Het Belgische Stonehenge, eenvoudig uitgelegd.
Reisreporter Lenderd ging eveneens op megalietentocht in Wéris. Hij gaat op zoek naar het antwoord van de ‘waarom-vraag’ en probeert het raadsel achter deze megalieten te ontrafelen. Bijzonder boeiend, zeker wanneer je de exacte locaties van deze monumenten bekijkt!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Wallonië | Internet: visitwallonia.be
Het megalietenhuis van Wéris | Internet: megalithes-weris.be
Download hier de brochure ‘De mooiste dorpen van Wallonië’
Toerisme provincie Luxemburg | Internet: luxembourg-belge.be/nl
Toerisme Wallonië | Internet: walloniebelgietoerisme.be
Bereikbaarheid
Wéris ligt ca. 50 km onder Luik en kan je best bereiken via de E25 richting Luxemburg of de N86 richting Marche-en-Famenne.
Je kan je wagen parkeren aan het megalietenhuis.
Opmerking
Stevige wandelschoenen of stapschoenen zijn geen overbodige luxe.

Meer daguitstappen in Wallonië vind je via deze link: dichtbijhuistips.be/?s=wallonie

Stapte jij ook reeds een megalietentocht in Wéris?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan latermegalietentocht in Wéris

Tekst: Ellen Nagtegals (PXL)

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *