De mooiste winterwandelingen om uit te waaien

Vanaf december vergroot de kans op sneeuwvlokken. Velen trekken er dan graag op uit om te genieten van landschappen getooid met een mooi sneeuwtapijt! Maar waar moet je zijn voor de mooiste winterwandelingen? Onze redactie deelt zeven bekoorlijke winterwandeltips.

Heerlijk toch, wandelen en uitwaaien in een, wit jasje gekleed, landschap. Om daarna thuis te komen met tintelende tenen, rode wangen en een frisse neus. En vervolgens te ontdooien met een lekkere warme chocolademelk en een heerlijke pannenkoek. Dit prachtig seizoen heeft gezelligheid troef! Onze zoektocht naar de mooiste winterwandelingen start in de Ardennen. Een regio die de meesten onder ons associëren als het ideale decor om aangenaam winterpret te beleven.

mooiste winterwandelingen belgie

Winterwandelen in de Hoge Venen staat garant voor pracht en avontuur!

Winterwandelen in het oudste natuurreservaat van Wallonië
Ongetwijfeld zijn de Hoge Venen één van de meest ongerepte stukjes ­natuur in de Ardennen. Het vijfduizend hectare grote gebied, sinds 1957 ­officieel beschermd, is het oudste natuurreservaat van ­Wallonië. De bekendste ‘bezienswaardigheden’ zijn Signaal van Botrange en Baraque Michel. Deze  ruige omgeving is een droom voor wandelaars en natuurliefhebbers. De wandeling, Rond de Venen, is een tocht van 8,7 kilometer die vertrekt vanaf bezoekersparking Signaal van Botrange. Ruim tweeënhalf uur stap je over houten vlonders door het veenlandschap. Je wandelt tot in het hart van het natuurreservaat.

mooiste winterwandelingen

In Nassogne vind je nog haast ongerepte natuur en verlaten wandelpaden.

Wandelen in het UNESCO Geopark van België
Unesco plaatste de gemeentes Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin op hun lijst van Global Geoparks. Dat betekent dat dit geografische gebied zo’n sterke identiteit heeft dat het zich onderscheidt van ­andere gebieden. En, dat het landschappen en ­geologisch erfgoed van wereldniveau heeft! De eerste wandeling die in dit Geopark uitgestippeld werd, is de ­Géobalade. Een 12,6 kilometer wandeling die vertrekt vanuit Nassogne en vooral in de winter zéér fotogeniek is. Deze wandeling behoort tot de top van de mooiste winterwandelingen in ons land.

Ontdek de Belgische Grand Canyon in Nismes
Wallonië heeft met de Fondry des Chiens zijn eigen ‘canyon’. Dit indrukwekkend stukje natuur ontdek je tijdens de wandeling ‘Roche aux Faucons’, een 7,5 kilometer lange tocht door natuurreservaat Les Abannets. Naast Fondry des Chiens spot je ook enkele mooie kalksteenformaties én prachtige vergezichten.

Winterwandelen in de Sahara!
Bosland, het grootste, kindvriendelijke, avonturenbos van Vlaanderen verspreidt zich over de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Overpelt. Noem het maar de groene long van Noord-Limburg. Het variërend natuurgebied heeft zowel naald- en loofbos alsook heide, akkers, weilanden én een heuse Sahara.  Deze goudgele zandvlakte vormt in de zomer vaak het warmste plekje van België. Maar de winter tovert deze miniatuurwoestijn om tot een feeëriek wit rijmlandschap met  helderblauwe meertjes en bruine heidestroken. Je geniet van een prachtig panoramisch zicht vanop de 30 meter hoge uitkijktoren!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Paul De Blick (@pauldeblick)

In de winter wordt de Kalmthoutse heide bijna magisch
De Kalmthoutse Heide, het grootste en oudste natuurreservaat in Vlaanderen is stilaan herstelt in haar oude glorie na de verwoestende brand van 2011. Hier wandel je eindeloos in een zacht golvend duinenlandschap dat een groot aantal zeldzame planten en dieren huisvest. Ongetwijfeld is de Kalmthoutse Heide op haar mooist in augustus en september. Maar dat maakt deze plek niet minder aantrekkelijk voor een winterwandeling. Zodra de vorst het natuurschoon wit kleurt of het natuurschoon schuilt onder een donzig sneeuwbed wordt het uitzicht bijna magisch. Dus deze wandeling mocht niet ontbreken in onze lijst van mooiste winterwandelingen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cindy Van Steelandt (@sienrise)


Wandelen in desolate polders
Wist je dat de Polders van Kruibeke het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen vormen? Gelukkig overstroomt de regio slechts enkele dagen per jaar. Voor de rest van het jaar wandel je hier zorgeloos door de schitterende natuur. De acht kilometer lange Liefkesboomwandeling vertrekt vanuit het pittoreske Rupelmonde en loodst je langs een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en ­weidevogelgebied. Vergeet zeker je verrekijker niet om dieren te spotten!

Winterwandeling in de moerassen van de IJzervallei
Tussen Oost-Vleteren en Diksmuide, het hart van de overstroombare IJzervallei, vind je natuurgebied De Blankaart. Dit meer dan honderd hectare grote overstromingsgebied is de place-to-be voor vogelspotters. De hooi- en weilanden die bij hevige regen ­overlopen, maken van deze plek een moerassig paradijs voor duizenden weide-, riet- en watervogels. Het Blankaartpad telt 9,6 kilometer en leidt je langs de mooiste plekjes van dit, kindvriendelijk, natuurgebied. Tip voor gezinnen met jonge kinderen: het pad is ­toegankelijk voor kinderwagens.

Zin om meer op pad te gaan?
Klik en ontdek meer prachtige wandelingen en uitstappen dichtbijhuis.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *