beverexcursie

DOEN: op beverexcursie in de Belgische Ardennen

Sinds een aantal jaren is de bever terug in België. Nadat deze actieve dammenbouwer in de 19de eeuw bijna was uitgestorven, zijn er nu terug ongeveer 1000 bevers actief in ons land. Europa telt nu zelfs meer dan 1 miljoen bevers. Tijd dus om beter kennis te maken met dit sympathieke dier op beverexcursie!

Op beverexcursie in Le Pays des Castors
De bever, in het Frans ‘castor’, is een actief nachtdier, dat in ons land vooral terug te vinden is in de Ardennen, maar ook in Limburg en Vlaams Brabant zijn er beverfamilies te vinden. De bever leeft in groepen van 6 tot 8 exemplaren, in een burcht gemaakt van takken, modder en boomstammen langs de vele kleine rivieren die ons land telt. Onder leiding van ervaren bevergidsen kun je het hele jaar op ontdekking gaan. Le Pays des Castors organiseert het hele jaar door beverexcursies.

beverexcursie

Tijdens een leuke en aangename wandeling door bossen en valleien ontdek je de allermooiste plekken waar bevers wonen.

De geboren knager
De bever knaagt de bomen in zijn territorium af. Daarvoor beschikt hij over een paar sterke tanden, die het hem mogelijk maken om een stevige boom in geen tijd te vellen. Sporen hiervan zijn overal in zijn omgeving terug te vinden. Opvallend zijn de resten van de afgeknaagde stammen, waarrond de knabbelschilfers liggen. Door de bomen te vellen langs de oevers van de waterlopen creëert de bever een gebied waarin andere diersoorten kunnen gedijen. Tijdens de beverexcursie kom je overal sporen tegen van de werkzaamheden van de bever.

Tijdens een leuke en aangename wandeling door bossen en valleien ontdek je de allermooiste plekken waar bevers wonen.

Monogaam dier
De bever is monogaam, hij blijft zijn hele leven bij dezelfde partner. De bever houdt ook geen winterslaap. Hij kan overleven in water van mindere kwaliteit, waardoor hij zich in Europa kan vestigen in relatief vervuilde wateren. De bever eet uitsluitend plantaardig materiaal (is dus geen viseter), hij voedt zich namelijk met takken, bladeren en planten. Daarmee legt hij voor de winter een voorraad aan. Dit nachtdier wordt zelden overdag waargenomen. Tijdens de excursies kom je het dier zelden tegen, maar zijn burchten en dammen des te meer!

Aangepast aan zijn leefomgeving
De bever heeft een hele dichte vacht en voorpoten die hij als handen kan gebruiken om takken vast te houden. Daarnaast kan hij zich met zijn achterpoten met zwemvliezen en een magnifieke platte staart goed voortbewegen in het water. Gemiddeld is de bever 95 tot 135 cm groot (staart inbegrepen) en weegt hij ongeveer 40 kg. De gidsen tonen je een opgezet dier, zodat je een goede indruk krijgt van hoe een bever eruitziet.

Interessant dier voor de mens
Eeuwenlang werd op de bever intensief gejaagd voor het vlees, de pels en ook voor de befaamde bevergeil. Dat is een vloeistof die rijk is aan natuurlijke ‘aspirine’ (= acetylsalicyl zuur) die een special klier onderaan de start van de bever produceert en die de bever hanteert als afbakeningmiddel voor zijn territorium. Bevergeil werd zelfs in traditionele medicijnen gebruikt.

Bijna volledig uitgeroeid
In 1754 besliste de Kerk dat de bever met vis kon worden gelijkgesteld. Hierdoor mocht bevervlees op de vrijdag en ook tijdens de vastenperiodes worden gegeten. Vandaar dat de bever zo sterk bejaagd werd. Maar het was eerst en vooral de pels die de mens interesseerde. Pelsjagers roeiden het knaagdier bijna volledig uit, niet alleen in Europa maar eveneens in Noord-Amerika.

Beverexursie
Le Pays des Castors organiseert het hele jaar door deze  beverexcursie voor zowel individuele deelnemers als groepen. Dit is een echte must voor de natuurliefhebber! De beverexcursies worden gecombineerd met bezoeken aan bijvoorbeeld lokale brouwerijen, kastelen of leuke stadjes. Deze ontdekkingstocht brengt je naar de fascinerende leefwereld van dit toch wel mysterieuze dier!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Coeur de l’Ardenne | Internet: www.coeurdelardenne.be/paysdescastors
Toerisme Luxemburg | Internet: www.luxembourg-belge.be/nl
Toerisme Wallonië | Internet: walloniebelgietoerisme.be
Beverexcursie | Tel. +32 (0)498 04 30 68 | Internet: guidesoffice.eu/bevertochten
Zin in meer leuke (kindvriendelijke) daguitstappen? Check dan onze rubriek trips.

📌 Pin nu en plan later

beverexcursie

Foto’s: © Gerrit Smekens | Beverexcursie: Le Pays des Castors | Gidsenbureau

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “DOEN: op beverexcursie in de Belgische Ardennen”

 1. geachte,
  daar wij geplaagd zitten met een actieve bever,wat kunnen wij eraan doen zoadt hij verhuist.
  het beestje doet zich tegoed aan alle jonge bomen die hier gepland zijn.

  mvg
  berckmoes Guido
  +32 476 060 060

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *