Familievriendelijke tips voor het Zwarte Woud

Trekpleister bij uitstek in Duitsland blijft nog steeds het Zwarte Woud. De hele familie kan er genieten van de natuur, zwembaden, attractieparken, dierentuinen, musea en boomtoppaden. Bovendien bepaalt een officieel keurmerk of elke activiteit geschikt is voor kinderen.

Het ‘Familienferien’-keurmerk helpt gezinnen de bomen door het bos te zien op de lijst van talloze voorstellen in het Zwarte Woud. Jaarlijks bekijkt een kritische jury welke locaties en activiteiten zich optimaal ingesteld hebben op de wensen en behoeften van kinderen. Alleen als dat in orde is, mag men zich presenteren met het ‘Leo Luschtig’-logo. Al 23 plaatsen, waaronder onderstaande aanraders, in het Zwarte Woud zijn er mee uitgerust.

Klimmen of bijleren
Het op 730 meter boven de zeespiegel liggende Freudenstadt heeft opnieuw het familievriendelijke label in de wacht weten te slepen. Gezinnen kunnen hier wandelen in de uitgestrekte bossen maar ook klauterend en balancerend in de klimbossen actief bezig zijn. Op regenachtige dagen is er rondom het grootste marktplein van Duitsland van alles te doen. In het doemuseum ‘Experimenta’ leren kinderen alles over natuur en techniek. Te veel energie raak je kwijt op de glijbanen van het Panoramabad. Meer info: www.freudenstadt.de

Kleine klimmers kunnen hier hun hartje ophalen.

Kleine klimmers kunnen hier hun hartje ophalen.

Op zoek naar de schat
Bij verschillende VVV’s in het Hochschwarzwald kun je voor 5 euro een ‘rugzak voor natuuronderzoekers’ huren. In de zak zit een kompas, verrekijker en verschillende andere spullen die van pas komen bij een ontdekkingstocht door de unieke natuur van deze bergachtige regio. Voor families die liever aan geocaching doen, zijn er ook pakketten met raadsels en GPS-apparaten beschikbaar. Alle opdrachten goed opgelost? Dan heb je niet alleen een mooie tocht met geweldige uitzichten achter de rug, maar ook nog eens de schat gevonden. Meer info: www.hochschwarzwald.de

Straten van maïs
Nieuw in het assortiment is het gigantische labyrint in de buurt van Freiburg, in het plaatsje Opfingen. Het doolhof werd gemaakt van metershoge op elkaar lijkende maïsplanten. Toch de uitgang kunnen vinden? Dan kun je met de kinderen genieten van gezoete maïskolven in de ‘Welschkornhütte’. Meer info: www.maisfeld-opfingen.de

Waterratten komen zeker aan hun trekken in het Europabad van Karlsruhe.

Waterratten komen zeker aan hun trekken in het Europabad van Karlsruhe © Thomas Pflaum

Avontuur aan de poort van het Zwarte Woud
Karlsruhe wordt vanwege de ligging in het noorden wel eens de poort naar het Zwarte Woud genoemd. De stad zelf heeft 1.000 ha park, maar ook in het buitengebied Rheinauen kan je naar hartenlust wandelen en fietsen. Bijzonder is de dierentuin in het midden van de stad: de ‘Zoologische Stadtgarten’. Waterratten zullen al snel het Europabad ontdekken: een zwemparadijs met een vrijevaltoren, de AquaRocket. In het stadsdeel Durlach nodigt de Turmberg met zijn wandelpaden en klimpark jong en oud uit voor een actief uitstapje. Met de nieuwe Karlsruhe Card blijft alles binnen handbereik. Meer info: www.karlsruhe-tourismus.de

Natuur- en kindvriendelijk
Baiersbronn is een van de plaatsjes die het keurmerk al enkele jaren mag dragen. Naast op families afgestemde accommodaties, zijn hier alle mogelijkheden om er samen op uit te trekken. Met maar liefst 60 procent van het Nationalpark Schwarzwald dat binnen de grenzen van Baiersbronn ligt, staat de natuur hier op kop. De wandeltochten vind je allemaal terug op de speciale Kinder-Wander-Karte. De kleinsten komen bovendien zeker aan hun trekken in Murgels Spielhaus. Leuk meegenomen: veel van deze activiteiten zijn gratis met de Schwarzwald Plus Karte. Daarnaast presenteert Baiersbronn nog meer dan 500 evenementen voor kinderen. Helemaal terecht voorzien van het ‘Leo Luschtig’-logo dus. Meer info: www.schwarzwaldplus.de

Foto’s: © Tourismus Schwarzwald

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *