westerwald

Westerwald: fiets- en wandelontdekking in Rheinland-Pfalz

Reisreporter Tom geeft meteen toe dat hij nog nooit van het Duitse natuurgebied Westerwald heeft gehoord. Dit uitgestrekte laaggebergte, zo’n 200 km ten oosten van de Hoge Venen, heeft zich dan ook lang toeristisch rustig gehouden. Maar dat is veranderd sinds de komst van de Westerwaldsteig: een 235 km lange afstandswandeling.

westerwald

Hachenburg: schilderachtige locatie weg van het massatoerisme
Burgemeester Peter Klöckner van het schilderachtige stadje Hachenburg nodigt mij uit om enkele lokale gerechten te proeven in één van de oudste Gasthäuser van Duitsland. Zur Krone ontving in de 15e eeuw al gasten. Dat was in de tijd dat er van toerisme nog nauwelijks sprake was. Het mag nu wel een beetje meer zijn van hem, maar hij gruwt van massatoerisme. Center Parcs, vertelt hij, wilde ooit bij één van onze meren een vakantiepark bouwen. ‘Dat hebben we tegengehouden. Het zou ons natuurtoerisme in Westerwald te veel verstoren’.

Westerwaldsteig: wandelpaden voor de fervente wandelaar
Westerwald heeft lang een oubollige reputatie gehad, ook bij de Duitse toerist, hoor ik van de burgemeester. ‘Er was wel toerisme’, zegt hij, ‘vooral kampeerders uit het Roergebied die zich geen dure buitenlandse vakanties konden veroorloven. Daar is twaalf jaar geleden verandering in gekomen met onze introductie van de Westerwaldsteig. Voor een groot deel bestaande uit wandelpaden die voorheen nooit bewegwijzerd waren. Fervente wandelaars, ook uit het buitenland, hebben ons nu ontdekt’.

Van Hachenburg naar Limbach via eeuwenoude wandelpaden
Natuurlijk wil ik kennismaken met de Westerwaldsteig. Voor alle 16 etappes heb ik nu geen tijd. Ik kies voor de meest voor de hand liggende: het deel van Hachenburg naar Limbach. Ik ervaar meteen dat het een eeuwenoude wandelroute is, die nu met bordjes goed toegankelijk is gemaakt voor ‘vreemdelingen’. Ik moet wel uitkijken dat ik niet over boomwortels struikel. Het is licht heuvelachtig, maar steil wordt het nooit. Wel krijg ik door de hoogteverschillen mooie panorama’s voorgeschoteld.

Tussen de kruiden van het klooster Marienstatt
Een hoogtepunt van deze wandeling vind ik het bezoek aan de tuin van het enorme klooster Marienstatt. Deze abdij, lees ik, is gesticht in 1212, en verzorgt op zon- en feestdagen nog missen in het Latijn. Het is een levendige orde met actieve kloosterlingen, al verraadt de kruidentuin wel dat de meeste bewoners waarschijnlijk op leeftijd zijn. Ik zie tenminste dat er veel aandacht is voor reumatische kruiden. Omdat ik te lang in de tuin dwaal, mis ik het abdijbiertje uit de eigen brouwerij. Dat is natuurlijk jammer.

wandelen in westerwald

Rondwandelen in het spoor van de Wäller
Aangestoken door het succes van de Westerwaldsteig zijn er in het Westerwald sindsdien een 10-tal bewegwijzerde rondwandelingen bijgekomen. Met hetzelfde begin- en eindpunt. De afstanden variëren tussen 10 en 20 km. Ze zijn gebundeld in een gratis brochure met routebeschrijvingen met de naam Wäller Touren. Nieuwsgierig vraag ik waar die naam vandaan komt. Het antwoord blijkt, zoals zo vaak, simpel te zijn. Als je in het Westerwald woont, ben je voor de buitenwereld een Wäller.

fietsen in westerwald

Nieuwe fietsroutes dankzij de E-bike
Burgemeester Peter Klöckner vertrouwt mij toe dat de meeste toeristen, die naar het Westerwald komen, 50-plussers zijn. ‘En wat zagen we’, zegt hij, ‘die oudere gasten namen fietsen mee, E-bikes, terwijl wij eigenlijk geen fietsroutes hadden. Daar zijn wij een jaar of vijf geleden hard mee aan de slag gegaan. Het Westerwald is weliswaar geen hooggebergte, maar wel te steil om met gewone fietsen een toertje te maken. Dankzij de komst van de E-bikes hebben we nu een aantal mooie fietsroutes’.

wandelen in westerwaldWesterwald: natuurregio voor de actieve toerist
Van de toeristische dienst krijg ik een kaart mee van Westerwald waarop maar liefst 33 fiets- en 5 mountainbikeroutes staan. In één oogopslag zie ik het aantal kilometers en de hoogteverschillen. Ik vind het qua afstand en moeilijkheidsgraad een mooi palet aan routes. Aan de andere zijde van de kaart staan de bewegwijzerde wandelingen. Langzamerhand begint het voor mij onbekende Westerwald een gezicht te krijgen. Een relatief dichtbij gelegen natuurregio die zijn eigen actieve toeristische mogelijkheden lang heeft onderschat.

Idyllisch merengebied op 400 meter hoogte
Bij zoveel routes is het natuurlijk moeilijk kiezen, maar ik ga voor de tocht naar het merengebied Dreifelder Seenplatte, met de fiets niet ver van Hachenburg. Zeven grote meren, idyllisch gelegen op 400 meter hoogte. Onderweg lijkt het eventjes mis te gaan, omdat de bosroute plotseling is geblokkeerd. Op een uitlegbordje staat gelukkig niet alleen dat houtwerkers verderop aan het kappen zijn, maar ook een telefoonnummer. Eén telefoontje is genoeg om de werkzaamheden even te staken. Menselijkheid kan zo eenvoudig zijn.

Het Stöffelpark: basaltfabriek midden in de natuur
Een vreemde eend in de bijt tijdens deze fietstocht is een industriële archeologische attractie midden in de natuur. Het Stöffelpark, een basaltfabriek uit 1902 die pas gesloten is in 2000. Ooit werkten hier duizend man. Nu is het ongelooflijk stil. Samen met een gids wandel ik door de fabriek en door de tentoonstellingsruimte. Basalt, leer ik, was een natuurgeschenk van de talloze vulkanen die miljoenen jaren geleden hier het landschap overheersten. Vanuit één van de ramen kijk ik naar buiten. Het is groen tot aan de horizon.

Mini-Bokrijk in het Duits
Op het eerste gezicht is Hachenburg een rustig stadje met veel vakwerkbouw en een gezellig marktplein. Maar daarmee zou ik de plaats te kort doen. De wortels gaan terug tot de 13e eeuw. Een belangrijke handelsroute van Antwerpen via Keulen naar Leipzig liep via Hachenburg. Die sfeer proef ik hier ook in Landschaftmuseum Westerwald. Een soort mini-Bokrijk met acht karakteristieke vakwerkhuizen, inclusief een klaslokaal en veel informatie over het dagelijks leven van weleer.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Westerwald | Internet: westerwald.info
Toerisme Rijnland-Palts | Internet: rlp-tourismus.com/nl
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/nl/ms/vakantie-duitsland/vakantie-duitsland.html (Nederlandstalig) / germany.travel/en/home.html
Zien en doen
Industrieel erfgoed en belevingspark Stöffelpark | Internet: www.stoeffelpark.de
Klooster Marienstatt | Internet: www.abtei-marienstatt.de
Openluchtmuseum Westerwald | Internet: www.landschaftsmuseum-westerwald.de
Overnachten
In Hachenburg overnachtte ik in Parkhotel Burggarten. Een groot luxehotel aan de rand van het historische stadje. Een uitzondering in de accommodatie-vijver van Westerwald. Hier vind je naast campings en enkele bungalowparkjes vooral kleinschalige hotels.
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel-Hachenburg 310 km.
Met de trein | Vanaf Brussel naar Koblenz (ca. 3,5 uur) of Montabaur (ca. 4 uur).
Meer reistips voor de prachtige deelstaat Rijnland-Palts vind je via deze link: reisreporter.be/?submit=&s=Rijnland-Palts

Bezocht je reeds het Duitse natuurgebied Westerwald?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. En beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan later

westerwald
Beeldmateriaal | Omslagfoto: © Westerwald Touristik | © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *