natuurwonderen in Frankrijk

Hoeveel van deze 14 natuurwonderen in Frankrijk ken jij?

Frankrijk biedt een grote verscheidenheid aan adembenemende opmerkelijke landschappen. Superlatieven schieten te kort om de schoonheid van sommige natuurcreaties te beschrijven. Reis mee doorheen deze bijzonder lijst en ontdek fascinerende, eigenaardige aardse scheppingen. Benieuwd of je al één van deze natuurwonderen in Frankrijk bezocht.

1. Gorges du Verdon
De op één na grootste rivierkloof van Europa bewijst dat de Provence meer te bieden heeft dan lavendelvelden en olijfboomgaarden. De diepe kalkstenen vallei (tot wel 700 meter diep!) is uitgesleten door het turkoois gekleurde water van de Verdon die over een lengte van 25 km in het landschap slingert. Over de beide zijden of rotswanden van de Gorges du Verdon lopen autoroutes met magnifieke uitzichtpunten over de kloof. Tip: er zijn meer dan 900 wandelroutes in de Gorges du Verdon waaronder het beroemde Martelpad.

2. Krijtrotsen van Etretat
De witte kliffen die uitsteken langs de kust van Normandië zijn vormgegeven door de natuur. Vanaf de kleine badplaats Etretat, vormen ze een iconisch deel van Noord-Frankrijk dat door de eeuwen schilders en schrijvers inspireerde. Bedekt met een laken van groen gras en mos, hebben de kliffen drie natuurlijke bogen en een puntige, op zichzelf staande, rots die bekend staat als L’Aiguille of ‘de naald’. Sommige bewonderaars menen in de rotsen een olifant te zien die zijn slurf boven de golven opsteekt. Claude Monet schilderde hier in 1883 één van zijn beroemdste schilderijen: La Manneporte!

3. Dune du Pilat
Met een hoogte van 110 meter en een lengte van 616 meter is de Pilat Dune de hoogste duin van Europa. Afgezien van de grootte, is het meest indrukwekkende kenmerk dat deze duin omringd is door een prachtig pijnboombos. De imposante Dune du Pilat ligt aan de oostkant van de baai van Arcachon in de regio Nouvelle-Aquitaine. Dit natuurwonder biedt prachtige panoramische vergezichten over de Atlantische kust en het uitgestrekte bos. Daal je af, dan kom je in het bekken van Arcachon: wereldberoemd om zijn oesters.

4. Calanques de la Piana
Les Calanques (of Calanches), in het Westen van Corsica tussen Ajaccio en Calvi, behoren tot de bijzonderste natuurwonderen in Frankrijk. De Franse schrijver Guy de Maupassant beschreef de rode rotswanden en rotsblokken in allerlei vormen zelfs als dé wonderen van Corsica en Frankrijk! Al sinds 1983 staat het gebied op de Unesco Werelderfgoedlijst. De meest populaire wandeling begint vanaf de parkeerplaats Tête de Chien (de Hondenkop), tussen Porto en Piana. wandel vanaf daar ongeveer 20 minuten over de Chemin du château fort om een uitzichtpunt te bereiken met een prachtig panorama op de baaien.

5. Orgues d’Ille sur Tet
In Zuid-Frankrijk, in de oostelijke Pyreneeën en op een uurtje rijden van Perpignan ligt het bizar maanlandschap Les Orgues. Dit erosiegebergte nabij Ille sur Tet is een beschermd natuurgebied dat ‘Orgues d’Ille sur Tet’ heet. De unieke geologische opbouw gevormd door erosie doet aan orgelpijpen denken. Dit kwetsbaar, bevreemdend, landschap maakt een wandeling langs de ‘kolommen’ uniek. Ook voor kinderen is het een leuke ervaring.

6. Ile Vierge Morgat – Crozon
Het strand van het maagdelijk (schier)eiland mag je gerust een klein paradijs op aarde noemen. Met een buitengewone baai verkoos men Ile Vierge Morgat – Crozon tot het mooiste Franse strand én dat van Europa. Het duurt even om er te komen, het strand is niet gemakkelijk te vinden, maar loont de moeite. De turquoise zee, het parelwitte zandstrand afgeboord met kliffen maakt deze plek onweerstaanbaar, weergaloos mooi!

7. Lac Blanc Chamonix
Chamonix, één van de drukst bezochte toeristische bestemmingen noemt zichzelf de wereldhoofdstad van het alpinisme. Hier vind je uitzonderlijke flora en natuurlijke uitkijkpunten om de Mont-Blanc en zijn gletsjers te observeren en te bewonderen. In het natuurreservaat van Aiguilles Rouges tref je een van de fraaiste natuurwonderen in Frankrijk: Lac Blanc. Dit meer kan je gelukkig het hele jaar door ontdekken want het is een populaire bestemming bij zowel dagjesmensen als wandelaars die de Tour du Mont Blanc lopen.

8. Okergroeven van Roussillon
De oude okergroeven van Roussillon, deels vormgegeven door winderosie maar vooral uitgehouwen door de mens, is absoluut fascinerend. Het natuurlijke, geel- roodbruine pigment uit de klei bleek de perfecte kleurstof voor textiel. Sinds eind 18de eeuw exploiteerde men de okergroeves van Roussillon voor gele en rode verfstoffen als kleurmiddel voor wandbekleding, cosmetica tot zelfs het affineren van bepaalde kazen uit de Provence. Ondertussen vond men betere technieken en is het okerlandschap een prachtig wandelgebied met twee verschillende wandelroutes. Tip: bezoek de okergroeven bij valavond wanneer de gloed van de ondergaande zon de rotsen adembenemend kleurt!

9. Zoutvlakten van Aigues-Mortes
Deze betoverende roze meren en flamingo’s staan haast symbool voor de uitdrukking ‘La vie en rose’. Aigues-Mortes staat wereldwijd bekend om zijn rooskleurige zoutmoerassen. Sinds mensenheugenis wint dit kleine stadje zout. Het water krijgt zijn roze kleur door de aanwezigheid van microscopisch kleine algen, Dunaliella Salina, die vooral voorkomen in zeezoutvelden. De zoutvlakten van Aigues-Mortes zijn een perfect startpunt om het regionale park van Camargue te ontdekken. Daar spot je semi-wilde Camargue-paarden en prachtige flamingo’s.

10. Massief van Esterel
Het Massif de l’Esterel ligt in de Var, een departement dat bekend staat om de schoonheid van zijn landschappen en stranden die verkozen zijn tot de beste van Europa. De leukste manier om van dit imposant vulkanisch bergmassief te genieten, is door er te wandelen. Onderweg overweldigen je de geuren van tijm, rozemarijn, lavendel en mimosa. Tip: bezoek in de Var ook de zonnige en authentieke bestemmingen zoals Sainte-Maxime en Saint-Raphaël.

11. Pont d’Arc
De Pont d’Arc, een natuurlijke brug, kijkt uit over de Ardèche-rivier in de stad Vallon-Pont-d’Arc. Het geologische wonder is 36 meter hoog en bijna 60 meter breed. In de zomer is het een populaire plek om te ontspannen, zwemmen en kanoën. De Pont-d’Arc fungeert als een toegang tot de opmerkelijke Chauvet-grot. Die grot staat genoteerd als UNESCO-werelderfgoed en is de thuisbasis van enkele van ’s werelds oudste grotschilderingen: zo’n 32.000 jaar!

12. Aiguilles de Bavella
De gekartelde bergtoppen van de Aiguilles de Bavella in Zuid-Corsica bereiken een hoogte van 1.855 meter. Velen noemen dit rode granietmassief een zeldzame schoonheid die enigszins te vergelijken is met de Dolomieten. De rode tint verschijnt ’s avonds bij ondergaande zon. En dat zorgt voor fotogenieke momenten op elke hoek van de vele wandelingen die door de Aiguilles de Bavella voeren. Afhankelijk van het tijdstip en je locatie creëren de vreemde vormen en veranderende kleuren het landschap tot een betoverend tafereel.

13. Gouffre De Proumeyssac
Deze immense druipsteengrot die bulkt van de stalactieten en stalagmieten wekte enkele eeuwen angst op bij de lokale bevolking. Door een gat ontsnapte regelmatig damp waardoor de bewoners dachten dat de duivel er herbergde. Het was pas in 1907 toen Gabriel Galou de toegang ontdekte en erin afdaalde dat de ware ‘innerlijke’ schoonheid zichtbaar werd. Door het binnenstromende water zijn er talrijke calciet- of mineraalafzettingen in de grot aanwezig. Dat zorgt voor schitterende glitteringen op het aardewerk. En dus noemt men nu de Gouffre De Proumeyssac de ‘kristallen kathedraal’.

15.Roche de Solutré
Als een sfinx steekt dit kalkstenen monument 493 meter uit boven het wijngebied Mâconnais. Dit ongebruikelijke geologische kenmerk staat symbool voor Zuid-Bourgondië. Onderzoeken wezen uit dat deze plaats al ongeveer 55.000 jaar door mensen wordt bewoond. De Roche de Solutré zie je al van zéér ver en is uitgeroepen tot ‘Grand Site van Frankrijk’. De wandeling naar de top is niet inspannend en het panorama is spectaculair! Je geniet er van prachtige uitzichtpunten over de wijngaarden en de Saônevalle. Voor wijnliefhebbers: De ‘Grand Site’ omvat drie gerenommeerde wijnappellations: Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Mâcon-villages!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Gorges du Verdon | Regio: Provence-Alpes-Côte d’Azur | Internet: tourisme-alpes-haute-provence.com/gorges-verdon
Krijtrotsen van Etretat | Regio: Normandië | Internet: nl.normandie-tourisme.fr/wat-u-echt-niet-mag-missen/etretat-ontdekken/etretat
Dune du Pilat | Internet: dunedupilat.com/nl | Toerisme Arcachon:  arcachon.com | Regio Nouvelle-Aquitaine: nouvelle-aquitaine-tourisme.com/nl
Calanques de la Piana | Toerisme Corsica: visit-corsica.com/nl
Orgues d’Ille sur Tet | Internet: tourisme-pyreneesorientales.com/orgues-dille-sur-tet  | Regio Occitanie: toerisme-occitanie.nl
Ile Vierge Morgat – Crozon | Internet: morgat.fr | Regio Bretagne: sensation-bretagne.com/destinations/crozon-morgat en bretagne-vakantie.com
Lac Blanc Chamonix | Internet: chamonix.com/lac-blanc,46-195135,fr.html en savoie-mont-blanc.com | Regio Auvergne-Rhône-Alpes: auvergnerhonealpes-tourisme.com
Okergroeven van Roussillon | Internet: provence-toerisme.com/wat-u-niet-mag-missen/okerlandschap
Zoutvlakten van Aigues Mortes | Internet: nl.france.fr/nl/occitanie-zuid-frankrijk/moodboard/zoutpannen-flamingos-aigues-mortes | Regio Occitanie: toerisme-occitanie.nl/grands-sites/aigues-mortes-camargue-gardoise
Massief van Esterel | Internet: esterel-cotedazur.com/decouvrir/sites-naturels/massifs/massif-de-lesterel | Tourisme departement Var: visitvar.fr/fr  | Regio Provence-Alpes-Cote d’Azur: provence-alpes-cotedazur.com/cote-dazur/le-massif-de-lesterel  | Wandelingen: circuits.esterel-cotedazur.com
Pont d’Arc | Internet:  nl.pontdarc-ardeche.fr en auvergnerhonealpes-tourisme.com
Aiguilles de Bavella | Internet: bonifacio.fr/visite-decouverte/site-grandiose-aiguilles-de-bavella
Gouffre De Proumeyssac | Internet: gouffre-proumeyssac.com en perigord.com/nl/listings/sites-touristiques-visites/gouffre-de-proumeyssac
Roche de Solutré | Internet: bourgondie-toerisme.com/ontdek-bourgondie/plekken-waar-u-niet-omheen-kunt/trekpleisters/INCONBOU000V50021Z/detail/macon/rots-van-solutre
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Meer vakantietips in Frankrijk: www.reisreporter.be/tag/frankrijk

Welke zijn jouw favoriete natuurwonderen in Frankrijk?
We zijn benieuwd naar de toppers die je het meest bekoorden. En beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige (natuur)foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan later

14 natuurwonderen in Frankrijk

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *