La Hague: een paradijs voor onthaasters

Voor wie vanuit België komt, is het schiereiland La Hague-en-Cotentin het meest afgelegen en beslist ook het meest ongerepte deel van Normandië. De grillige kustlijn met zijn wisselende landschappen lokt natuurliefhebbers, rustzoekers en wandelaars. Meerdere kunstenaars vonden er een bron van inspiratie.

In trek bij toeristen
In het onooglijke Omonville-la-Petite zijn de acht kamers van hotel de la Fossardière volgeboekt voor het weekend. Ook elders in de omgeving zijn nog maar weinig gastenkamers vrij. Logisch dat uitbater Gilles Fossard raar opkijkt bij de vraag waarom toeristen naar deze uithoek van Frankrijk komen afzakken. Hij speelt de bal subtiel door naar twee gasten uit Rouen die op het zonneterras uitrusten van hun wandeling. De dames hoeven niet lang na te denken. Elk jaar komen ze hier terug om van de landelijke rust te genieten. Met een geokaart in de hand kammen ze de omgeving uit, of stappen een nieuw deel van het 80 kilometer lange Douanierspad af. Tussendoor genieten ze van een bord zeevruchten of ander lekkers dat de regio te bieden heeft. Om hen bij te treden, trekt de hotelier een lokaal flesje cidre brut open. De stemming is meteen gezet.

La Hague: de duinen van Biville

La Hague: de duinen van Biville © Marjolein Vegers

Nucleaire stoorzender
Het moet gezegd zijn: het landschap in La Hague is indrukwekkend mooi. En de zee ligt steeds op een boogscheut afstand. Toch rust er een duistere schaduw over dit gebied. Middenin het schiereiland ligt de gigantische nucleaire opwerkingsfabriek van AREVA. De Haguenaars zijn zelf niet onverdeeld gelukkig met deze belastende industrietak, die weliswaar aan een 6000 inwoners werkzekerheid verschaft. Maar de toerist hoeft er zich niet aan te storen. Hij houdt zijn blik op de kustlijn gericht. Die kustlijn is erg afwisselend met fraaie zandstranden ter hoogte van Urville-Nacqueville, Vauville en onder Flamanville, met groene heuvels en rotspartijen ter hoogte van Landemer en ten zuiden van Jobourg en met een uitgestrekte duinengordel bij Biville. Indrukwekkendst is echter de kustlijn tussen Goury en Nez de Jobourg, waar het mooiste traject van het Douanierspad passeert.

La Hague: de kasteeltuinen in Urville © Wikimedia Commons

La Hague: de botanische tuin in Vauville

La Hague: de botanische tuin in Vauville © Bernhard Schlor

Mediterrane flora en riante tuinen
Het weer kan hier regenachtig en onstuimig zijn, en er blaast altijd een fikse wind. Maar vriestemperaturen zijn haast uit den boze. Dankzij de warme Golfstroom zorgt dat op La Hague voor een weelderige, haast mediterrane beplanting. Daarom moet je zeker de prachtige tuinen en kasteelparken met een bezoek vereren. De kasteeltuin van Nacqueville, op een helling die uitkijkt over zee, is een staaltje van 19de eeuwse Engelse landschapsarchitectuur. Het kasteel is bewoond, maar eigenares Florence D’Harcourt stelt haar domein graag open voor bezoekers om de weelde aan rhodo’s, hortensia’s en reuzenrabarber te tonen. Ook het kasteel van Flamanville heeft een weids park, waar in de zomer volop dahlia’s bloeien. En bij Vauville werd een botanische tuin vol subtropische plantenpracht aangelegd. Hier gedijen bamboe, palmen, eucalyptus en heesters uit alle wereldhoeken.

La Hague: Flamanville

La Hague: Flamanville © Ginette Creusson

De tuin van Prévert
Van een poëtische schoonheid is de tuin van Jacques Prévert, waar familie en vrienden van de schrijver uit eerbetoon bomen, gewassen en andere gedenktekens hebben achtergelaten, in een dichtbegroeide vallei. Een plaats waar Prévert graag wandelde en mediteerde. Initiatiefnemer Gérard Fusberti, vriend van wijlen de schrijver, heeft in het landschap opmerkelijke verzen en spreuken uit het rijke oeuvre van de surrealist neergepoot. Vlakbij, in Omonville-la-Petite, kun je het als museum ingerichte atelier bezoeken waar de schrijver zijn laatste levensjaren sleet. Het bezit onder meer een fraaie collectie collages of ‘beeldgedichten’, zoals de schrijver ze noemde. En breng ook maar meteen een groet aan Prévert, zijn vrouw, dochter en beste vriend Alexandre Trauner die op het schilderachtige kerkhof vlakbij hun laatste rustplaats vonden.

La Hague: in Omonville-La-Petite kan je het graf van Jacques Prévent bezoeken

La Hague: in Omonville-La-Petite kan je het graf van Jacques Prévert bezoeken © Panoramio | © Pietro Izzo

Geboortedorp van Millet
Een andere kunstenaar die sterk met La Hague verbonden is, is schilder Jean-François Millet. Voor de naturalistische taferelen van zijn Arenleesters of Het Angelus, vond hij inspiratie in en om zijn geboortedorp Gruchy, waar  je zijn huis nog kunt bezoeken. Een trots standbeeld van de man prijkt op het nabije marktplein van Gréville-Hague.

Onthaasten op de boerderij
Wie de geschiedenis, het karakter van de streek en de door land en zee getekende volksaard van de Haguenaar beter wil leren kennen, brengt een bezoek aan de Manoir du Tourp in Omonville-la-Rogue. Deze 16de eeuwse herenboerderij werd omgebouwd tot een gratis toegankelijk cultuurcentrum, dat met leerrijke exposities het patrimonium van de streek bekend wil maken. De Poolse filmmaker Roman Polanski verbleef er in 1979 met zijn cast voor de opnames van zijn historisch epos Tess. Naar verluidt kwam je hem destijds wel eens tegen, terwijl hij per fiets de omgeving verkende. Wellicht rustig genietend en onthaastend, zoals de meesten die naar deze contreien komen afzakken.

La Hague: de rotspartijen van Landemer (links) en Jobourg (rechts)La Hague: de rotspartijen van Landemer (links) en Jobourg (rechts)

La Hague: de rotspartijen van Landemer (links) en Jobourg (rechts) © Gff73 | © Greg 50

PRAKTISCHE INFO
La Hague in beelden | fotoslideshow over La Hague
Afstand Brussel-Cherbourg | 600 kilometer
Toeristenbureau La Hague ǀ Rue Jallot 45 ǀ 50440 Beaumont-Hague
Tel. +33 (0)2 33 52 74 94 ǀ Internet: www.lahague-tourisme.com
Cotentin Tourisme ǀ www.cotentin-tourisme.com
Bezienswaardigheden
Kasteeltuinen | Nacqueville | Vauville | Flamanville
Huis van Jacques Prévert | Het maison Jacques Prévert
Tuin van Jacques Prévert
| tuin van Jacques Prévert
Geboortehuis van François Millet | geboortehuis van Millet
Manoir du Tourp | Manoir du Tourp
Douanierspad langs de kust | Douanierspad
Overnachten
Hôtel du Cap ǀ rue de l’église ǀ Auderville ǀ Tel : +32 (0)2 33 52 73 46
Internet: www.hotelducap.net
Hôtel du Bel-Air
ǀ rue du Château ǀ Flammanville ǀ Tel: +32 (0)2 33 04 48 00
Internet: www.hotelbelair-normandie.com

Coverfoto: © Irene Tartaglia Polcini

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *