Lyon citytrip

Halt houden in Lyon

Lyon rijdt iedereen wellicht voorbij op weg naar het zuiden. Zeldzamer zijn diegenen die er even stoppen. Zonde om deze stad niet te bezoeken. Want de toenmalige hoofdstad van ‘de drie Galliën’ teert op meer dan 2000 jaar geschiedenis en biedt naast een heel verscheiden architectuur een uitzonderlijke gastronomie.

stedentrip LyonReus op mensenmaat
Toegegeven, zelf heb ik er ook pas na vele passages halt gehouden. Maar wat ik ontdekte, verraste me aangenaam. Lyon is één van de grotere Franse steden, toch blijft het een stad op mensenmaat. De stadskern is niet bijzonder uitgestrekt en het meeste kun je vlot te voet of door gebruik te maken van een goed uitgebouwd openbaar vervoer bereiken. De Rhône en Saône doorkruisen de stad en vloeien er samen. Een boottochtje behoort dus zeker ook tot de opties om Lyon te ontdekken.

Architecturale tijdreis
Bij de stichting in 43 voor Christus kreeg de stad de naam Lugdunum mee. Dit betekent zoveel als ‘heldere heuvel’ en dat merk je wel aan je kuiten tegen het einde van de dag. Op verschillende plaatsen zijn nog restanten van die Romeinse tijd terug te vinden, maar het merendeel van de huidige stad kwam evenwel tot stand in de (late) Middeleeuwen. Weinig werd vernietigd, men bouwde gewoon steeds verder. UNESCO erkende Lyon als erfgoed in 1998 omwille van die uitzonderlijke continuïteit in haar verstedelijking.

Zeker doen: een uitgebreid bezoek aan de basiliek Notre-Dame de Fourvière | foto’s: Basiliek Notre-Dame de Fourvière

Lyon basiliek

De heldere heuvel
Een architecturale mengelmoes uit verschillende tijdperken die je best al ronddolend ontdekt. Vertrek van op de heuvel van de Fourvière. Het Gallo-Romeins museum dat er opgericht werd, herneemt de geschiedenis van de stad vanaf het begin en is zeker één van de betere in haar soort. De kathedraal bovenop de berg is ook weer een indrukwekkende architecturale mix uit de 12de en de 19de eeuw. Bovendien heb je er een uitstekend zicht op de hele stad. Van hier uit waakt De Heer over zijn stad.

Terrasjes doen behoort tot de cultuur van de stad.

Het oude kloppend hart
Van daar uit daal je via het park af naar de oude stadskern ‘Le Vieux-Lyon’. Een eerbetoon aan de architecten uit de Renaissance. Prachtige kerkjes en kathedralen en in elke straat een paar schitterende gevels en huisjes. Om de twee huizen heb je ook wel een ‘bouchon’. Deze typische kleine restaurantjes serveren meestal eenvoudige streekgerechten die je bijvoorbeeld kan laten begeleiden door een Beaujolaiswijn. Ideaal tijdens een middagstop op één van de zonnige terrasjes.

Een hip eiland
Steek de Saône over naar het schiereiland. Nu ben je in het moderne stadscentrum met hippe cafés, winkels, restaurants, enzovoort. Tussen dit alles zitten wel nog vele gebouwen uit vervlogen tijden, maar er is duidelijk meer ‘structuur’. Ruimere boulevards worden regelmatig onderbroken door pleinen. Op de gigantische ‘Place Bellecour’ vind je het toeristenbureau in een mooi paviljoentje. Midden op het plein pronkt Lodewijk XIV op zijn paard en in het westen heb je een beeld van ‘de kleine prins’ en diens schrijver, ook een Lyonnais.

De grandeur van Place des Terreaux bij avond.

De zijderoute
Verder noordwaarts kom je op de ‘Place des Terreaux’. Het plein wordt omringd door een monumentaal stadshuis en het museum voor schone kunsten. De grote fontein in het midden is van dezelfde maker als het Vrijheidsbeeld en ook Eiffel zou er aan hebben meegewerkt. Achter dit plein kom je in de wijk van de zijdewevers, die in de 19de eeuw het schoon weer maakten in Lyon. De stad was toen het absolute centrum van de zijde-industrie en bevoorraadt nu nog grote couturiers.

Halles de Lyon

Place-to-be voor lekkerbekken: Halles de Lyon. Een overdekte markt waar alle beste producten uit de streek te vinden zijn!

De moderne kantorenwijk
Steek nu ook de Rhône over. Daar wacht een modernere soms futuristische architectuur je op. Part-Dieu is de tweede kantorenwijk van Frankrijk na ‘La Défense’ in Parijs. Het herbergt ook de ‘Halles de Lyon’, een overdekte markt waar alle beste producten uit de streek en Frankrijk worden verhandeld. Hier loopt driesterrenchef Paul Bocuse op zijn markt en hij is niet de enige sterrenchef uit de stad die je daar tegen het lijf zou kunnen lopen. Lyon heeft niet voor niets een wereldreputatie op gastronomisch vlak.

Lyon is een mekka voor foodies en levensgenieters!

Een typisch etentje
Zin in een typische maal? Neem een gnafron met wat gratons (geroosterde smoutblokjes) als begeleidend hapje voor aperitief. Ga verder met een bordje van de beroemde charcuterie Lyonnaise als voorgerecht, gevolgd door quenelles van snoek met Nantuasaus vooraleer het dessert aan te vallen. Dat toetje is beslist een taart met pralines of een île flottante. Als je moet vaststellen dat je het meeste hiervan nog niet kent, dan is het hoog tijd om naar Lyon af te zakken.

In 2020 stonden Belgisch filmduo, de gebroeders Dardenne, in de schijnwerpers op het Lumière Filmfestival.

De lichtstad bij uitstek
Lyon is ook cultureel een topper. Gezien de gebroeders Lumière In Lyon zijn opgegroeid, werd een museum over hun werk en de film in het algemeen opgericht. Jaarlijks is er in oktober ook het Festival Lumière die de zevende kunst een week lang in de schijnwerpers zet. Maar ook andere Lyonese tradities waaronder marionetten, muurschilderingen in trompe l’oeil, de zijde-industrie en meer krijgen een ereplaatsje in musea en tijdens festiviteiten. Lyon ligt per trein bovendien op amper 3u45 sporen, ideaal voor een korte citytrip.

PRAKTISCHE INFO
Tourisme Lyon | Internet: lyon-france.com
Tourisme Rhône-Alpes | Internet: auvergnerhonealpes-tourisme.com
Tourisme Rhône | Internet: www.rhonetourisme.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bezienswaardigheden
Festival Lumière
| Internet: www.festival-lumiere.org
Institut Lumière | Rue du Premier-Film BP 8051 | 69352 Lyon | Tel. +33 (0)478 78 18 95 | Internet: www.institut-lumiere.org
Boottochten Navig’Inter | vertrek Quai des Célestins | info: visiterlyon.com/croisiere-promenade.html
Eten en drinken
La Machonnerie
| Rue Tramassac 32 | 69005 Lyon | Tel. +33 (0)478 42 24 62 | Internet: la-machonnerie.zenchef.com
Overnachten

Globe et Cécil
| Rue Gasparin 21 | 69002 Lyon | Tel. +33 (0)478 42 58 95 | Internet: globeetcecilhotel.com
Jeugdherberg Vieux Lyon | Montée du Chemin Neuf 41-45,  69005 Lyon | Tel. +33 (0)478 15 05 50 | Internet: fuaj.org/lyon

Lees meer over Lyon: reisreporter.be/tag/lyon

Bezocht je reeds Lyon?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. En beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan latercityrip Lyon

Foto’s: coverfoto © Oscar Minaya, ambassadeur Only Lyon | Andere foto’s via Toerisme Lyon @ facebook.com/LyonFrance

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *