Meer Parijs voor minder geld: onze praktische tips

Een citytrip naar de Lichtstad aan de Seine, voor 250 euro per persoon? Het kan! Een bezoek aan Parijs hoeft niet duur te zijn. Reisreporter Steven ging met de trein en een beperkt budget op stap en beleefde 4 dolle dagen tussen het Hôtel des Invalides, de Eiffeltoren en de Notre-Dame.

Met de hogesnelheidstrein geraak je voor weinig geld in Parijs. © Steven Loockx

Met de hogesnelheidstrein geraak je voor weinig geld in Parijs. © Steven Loockx

In een lichtflits naar de Lichtstad
De auto weert men al even uit het centrum van Parijs. Gelet op de centrale ligging van Gare du Nord en het fijnmazig netwerk van het openbaar vervoer, is de trein ideaal als vervoermiddel naar de Franse hoofdstad. Zorg wel dat je licht gepakt bent, want de snelle flitstrein Thalys biedt zeer weinig bagageruimte voor zijn passagiers. Kijk je een beetje uit, dan kan je al voor 29 euro per traject boeken. Vroeg erbij zijn is wel een must en vergelijk met verschillende websites zoals GoEuro.com.

Bezienswaardigheden bij de vleet in Parijs zoals de foyer van de Opera Garnier, het operagebouw van de stad. © Steven Loockx

Bezienswaardigheden bij de vleet in Parijs zoals de foyer van de Opera Garnier, het operagebouw van de stad. © Steven Loockx

Alternatief vervoer
Thalys is de meest gekende treinverbinding naar Parijs, maar lang niet de enige. Onder de merknaam Izy bieden de Franse spoorwegen bijvoorbeeld al ruime tijd een goedkopere variant aan. Met deze low-budget-tgv kan je voor 19 euro per traject afreizen. Maar ook hier geldt vroeg boeken als richtlijn. Nog goedkoper reizen? Dat kan. Maar dan ben je wel langer onderweg. De voordeligste formules vind je immers bij langeafstandsbussen als EuroLines, met prijzen van 18 euro en minder, of via blablacar.be, waarbij je carpoolt met anderen.

Het Hôtel de Ville © Steven Loockx

Het Hôtel de Ville © Steven Loockx

Hotels bij de vleet
Bij het zoeken naar een degelijk hotel in Parijs, zou je bijna door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn er zoveel. Om een keuze te maken, ben ik de commentaren gaan lezen op booking.com en een paar reisbrochures bij een reisagent gaan halen. Daarbij lette ik op de acties 2+1 gratis overnachting en andere kortingen. Het resultaat? Hotel Le Swann, een BestWestern-hotel, dat overnachten voor 30 euro per nacht mogelijk maakt!

De Sacre-Coeur. © Steven Loockx

De Sacre-Coeur. © Steven Loockx

100 procent gratis
Parijs is bijna een groot openluchtmuseum: op elke hoek valt er wel iets te zien of te beleven. En daarvoor hoef je nog niet eens altijd te betalen! Geweldig mooie panorama’s heb je bijvoorbeeld aan de Sacre-Coeur-basiliek in Montmartre, op de trappen van Trocadero, of op de terrassen van Printemps of Galleries Lafayette. In het Hôtel-des-Invalides moet je enkel betalen om het museum in te gaan of de Dome te bezoeken, maar de kerk daar is gratis, net als de Notre-Dame op het Ile-de-la-Cité.

Het Louvre, het bekendste museum in Parijs, is gratis toegankelijk op zondag! © Steven Loockx

Het Louvre, het bekendste museum in Parijs, is gratis toegankelijk op zondag! © Steven Loockx

Zondag is heilig
Elke eerste zondag van de maand is het Louvre gratis te bezoeken. Maar die dag kan je niet alleen op bezoek bij de Mona Lisa, ook andere musea hanteren die regel, zoals het knappe Musée d’Orsay. Op de officiële website van de toeristische dienst van Parijs zit zelfs een hele webpagina met praktische tips over gratis bezoeken en kortingen. Erg handig om te weten!

De Arc de Triomphe. © Steven Loockx

De Arc de Triomphe. © Steven Loockx

Ter plaatse onderweg
Het historisch centrum van Parijs is groot, maar eigenlijk te voet nog doenbaar. Zo ben ik van Les Halles naar het kerkhof Père-Lachaise gestapt en van het Louvre tot de Arc de Triomph. Alleen voor de grootste verplaatsingen heb ik tijdens mijn citytrip de metro gebruikt, weliswaar niet met het gekende Paris.visite-kaartje, maar met een carnet: een boekje van 10 enkele tickets die je aan elke ticketautomaat van de RATP kan kopen voor slechts 14,50 euro.

Ook de Notre-Dame kan je voor niets bezichtigen. © Pixabay

Ook de Notre-Dame kan je voor niets bezichtigen. © Pixabay

Eten als een student
Je kan helaas niet leven van de liefde alleen, op een bepaald moment knort de maag. Gelukkig tafel je in de buurt van de Sorbonne, de Parijse universiteit, in het Quartier Latin op verschillende plaatsen voor weinig geld. De menu’s kosten er tussen 10 en 15 euro en zijn lekker en gevarieerd. Een Indisch buffet a volonté kostte mij slechts 14 euro. Een karaf (kraantjes)water is in Frankrijk altijd gratis, in tegenstelling tot frisdrank, dat al gauw 3,50 euro kost voor één consumptie.

Met de juiste kortingsbonnen ben je geen arm kwijt als je een boottocht wil maken op de Seine. © Pixabay

Met de juiste kortingsbonnen ben je geen arm kwijt als je een boottocht wil maken op de Seine. © Pixabay

Nog meer korting
Als je dan toch in een restaurant bent, ga dan even naar het toilet. Doe dat niet alleen voor de kleine of grote boodschap, maar ook voor het rek met kortingsbonnen dat je daar meestal vindt. Zo heb ik 20 procent korting verkregen op een bootvaart op de Seine, bij een kleinere maatschappij. En met al die kortingen bij elkaar kon ik zonder problemen de top van de Eiffeltoren aandoen, met de lift, heen en terug. Voor durvers: de trappen zijn gratis tot het 2de platform.

De Moulin Rouge, icoon in Parijs. © Pixabay

De Moulin Rouge, icoon in Parijs. © Pixabay

Opdracht geslaagd!
Omdat ik niet altijd op zoek ben geweest naar de meeste kortingen, heb ik voor 4 dagen in de Franse hoofdstad net iets meer dan 300 euro uitbesteed voor het hotel, de trein, museumbezoekjes, een boottocht, eten en drinken. Kortom, alles inbegrepen! Wie nog net iets meer moeite doet, kan dat ook zonder problemen beleven voor minder dan 250 euro. Zeker als je maar 3 dagen gaat. Wie zegt dan nog dat Parijs vandaag duur is? Ik alvast niet meer.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
ParisInfo (toeristische dienst) | 25 Rue des Pyramides, 75001 Paris
Tel. +33 (0) 1 49 52 42 63| Internet: nl.parisinfo.com
Bereikbaarheid
Thalys (trein)| www.thalys.com
Izy (trein/SNCF)| www.izy.com
GoEuro (prijsvergelijking)| www.goeuro.nl
BlaBlaCar (carpooling)| www.nl.blablacar.be
EuroLines (busmaatschappij)| www.eurolines.be
RATP (metro/bus)| www.ratp.fr
Batobus (waterbus op de Seine) | www.batobus.com
Bezienswaardigheden
Eiffeltoren | Champs de Mars,  5 Avenue Anatole, 75007 Paris
Tel. +33 (0) 8 92 70 12 39 | Internet: www.toureiffel.paris
Notre Dame de Paris | 6 Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul II, 75004 Paris
Tel. +33 (0) 1 42 34 56 10 | Internet: www.notredamedeparis.fr
Sacré Coeur de Montmartre | 35 Rue du Chevalier-de-la-Barre, 75018 Paris
Tel. +33 (0) 1 53 41 89 00 | Internet: www.sacre-coeur-montmartre.com
Louvre | 75058 Paris CEDEX 01
Tel. +33 (0) 1 40 20 50 50 | Internet: www.louvre.fr
Musée d’Orsay | 62 Rue de Lille, 75343 Paris CEDEX 07
Tel. +33 (0) 1 40 49 48 14 | Internet: www.musee-orsay.fr
Hôtel des Invalides | 129 Rue de Grenelle, 75005 Paris
Tel. +33 (0) 810 11 33 99 | Internet: www.musee-armee.fr
Arc de Triomphe | Place Charles de Gaulle, 75008 Paris
Tel. +33 (0) 1 55 37 73 77 | Internet: www.paris-arc-de-triomphe.fr
Cimetière du Père Lachaise | 16 Rue du Repos, 75020 Paris
Tel. +33 (0) 1 55 25 82 10 | Internet: www.paris.fr/cimetieres
Vedettes de Paris (bootvaart) | Port de Suffren, 75005 Paris
Tel. +33 (0) 1 44 18 19 50 | Internet: www.vedettesdeparis.com
Bateaux Parisiens (bootvaart) | Port de la Bourdonnais, 75007 Paris
Tel. +33 (0) 1 44 11 33 36 | Internet: www.bateauxparisiens.com
Bateaux Mouches (bootvaart) | Port de la Conférence, 75008 Paris
Tel. +33 (0) 1 42 25 96 10 | Internet: www.bateaux-mouches.fr
Overnachten
Hotel Le Swann | 15 Rue de Constantinople, 75008 Paris
Tel. +33 (0) 1 45 22 80 80 | Internet: www.hotel-leswann.com

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *