Duinkerke

Op stap in museumstad Duinkerke

Het Noord-Franse Duinkerke komt verrassend uit de hoek met verschillende musea. De stad en de regio hebben een bewogen geschiedenis achter de rug waarin zeevaart en oorlog een belangrijke rol spelen. Tijdens museumbezoeken reis je door dat boeiend verleden. Ook kunstliefhebbers kijken zeker verbaast op. Reisreporter Bruno sommeert vier favorieten!

Duinkerke

Tegenover het statige havengebouw ligt de driemaster Duchesse Anne aangemeerd. Deze boot is onderdeel van het museum.

Duinkerke

In Musée Portuaire toont, een in Frankrijk, unieke collectie, het havenleven van vroeger én nu.

 1. Havenmuseum van Duinkerke
  Het Musée Portuaire springt in het oog vanwege het oude havengebouw. Binnen toont de collectie, uniek in Frankrijk, het havenleven van vroeger én nu. Op de bovenste verdieping bewonder je een prachtige verzameling scheepsmodellen. Tegenover het museum ligt de driemaster Duchesse Anne aangemeerd, een schoolschip uit 1901 waarop je een beeld krijgt over de maritieme leefomstandigheden in die tijd. Tip: combineer dit museumbezoek met een havenrondvaart.
Duinkerke

Museum Duinkerke 1940 vertelt het verhaal van 330.000 soldaten die de ‘hel’ willen overleven.

 1. Beleef de hel van Duinkerke
  In Duinkerke kan je niet voorbij aan het Memorial du Souvenir dat herinnert aan een van de grootste drama’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum, gehuisvest in kazematten uit 1874 vertelt het ongelooflijke verhaal van de veldslag van Duinkerke en de evacuatie van meer dan 330.000 geallieerde soldaten uit de ‘hel van Duinkerke’. Op deze plaats deed Bastion 32, tijdens die periode in Wereldoorlog Twee, dienst als hoofdkwartier van de Franse en de geallieerde troepen.
Duinkerke

De locatie van Museum LAAC staat middenin een charmante beeldentuin.

 1. Grootste collectie Cobra beweging van Frankrijk
  Paradepaardje van het LAAC, Lieu d’Art d’action Contemporaine, vormt ongetwijfeld de grootste Cobra-collectie van Frankrijk. Een volledige zaal is gevuld met het Appel Circus, een entiteit van zeventien geassembleerde en beschilderde beelden. Aan de muur hangen werken van Dotremon, Alechinsky, Corneille en andere kunstenaars geïnspireerd door de Cobra-beweging. Je maakt er ook kennis met een verzameling twintigeeuwse kunst waaronder werken van Andy Warhol en Karel Appel. Het witstenen museumgebouw met zijn opmerkelijke architectuur staat midden een charmante beeldentuin.
Duinkerke Gravelines

Een unieke verzameling tekeningen en etsen ondergebracht in een schitterend gerestaureerd wapenarsenaal in de kazematten van Gravelines.

 1. Kunst in een kruitmagazijn
  Ook het Musée du dessin et l’estampe originale in Gravelines, even ten zuiden van Duinkerke, is een aanrader. Niet alleen omdat de locatie verrassend is maar eveneens door de vermaarde verzameling tekeningen en etsen. Het museum bevindt zich namelijk in het oud, schitterend gerestaureerd wapenarsenaal in de kazematten van Gravelines. Deze vestiging of verdedigingswerk ontworpen door genieofficier Vauban is opgetrokken in de bouwmeester zijn vermaarde stervormige constructie. TIP: maak bovenop dit militair bolwerk een boeiende begeleide wandeling.

Verrijk je uitstap over de Schreve
Een daguitstap of een korte vakantie in de regio Duinkerke kan dus veel meer inhouden dan enkel genieten van zee en strand, het groene land over de Schreve, de streekproducten en de attractieve winkels in Duinkerke. Kortom, een verblijf in deze streek wordt pas helemaal goed als je ook deze unieke musea in het programma opneemt.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Duinkerke | Rue de l’amiral Ronarc’h, 59140 Duinkerke France | Tel. +33 (0)3 28 66 79 21 | E-mail : [email protected]
Toerisme Gravelines | 2, rue Léon Blum, 59820 Gravelines | Tel. +33 (0)3 28 51 94 00 | E-mail: [email protected]
Toerisme Nord Pas de Calais | Maison du Tourisme | 3 rue du Palais Rihour BP 60317,  59026 Lille | Tel. +33 (0)3 20 14 57 57
Toerisme regio Hauts de France
Toerisme Frankrijk | E-mail: [email protected]
Bezienswaardigheden
Musée Portuaire | 9 quai de la Citadelle, 59140 Duinkerke
L.A.A.C. Lieu d’Art et d’Action Contemporaine | Jardin des sculptures 302 avenue des Bordées , 59140 Duinkerke | Tel. +33 (0)3 28 29 56 00 | E-mail: [email protected]
Museum Dunkerke 1940 – Operatie Dynamo | Rue des Chantiers de France, Courtine du Bastion 32, 59140 Duinkerke
Musée du dessin et de l’estampe originale | Château Arsenal, 59820 Gravelines | Tel. +33 (0)3 28 51 81 00 | E-mail: [email protected]
Bereikbaarheid
Duinkerke situeert zich net over onze landsgrens met Frankrijk en is vlot bereikbaar met de auto en met de trein.
Met de trein: spoor je in amper twee uur naar deze kuststad.
Met de auto: afstand Brussel – Duinkerke: 160 kilometer

Beeldmateriaal: © Toerisme Dunkerque

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *