Dentelles de Montmirail

Per fiets rond de rotstanden van Dentelles de Montmirail

Een rist Provençaalse wijndorpen met klinkende namen ligt aangeschurkt tegen een uitloper van de Préalpes, langsheen de Rhônevallei. Fietsers kunnen er hun hart ophalen in een gracieus landschap vol wijngaarden. Maar af en toe moeten ze wel flink op de trappers gaan staan.

In de schaduw van de grote kale berg
We nemen je mee op een fietstocht rondom de Dentelles de Montmirail, een bescheiden bergmassief dat 700 meter hoog oprijst ten noordoosten van Orange, in de schaduw van de Mont Ventoux. Niet alleen de wijnen die hier geproduceerd worden mogen er zijn, ook vele dorpjes en steden zijn een passage meer dan waard. Om nog maar te zwijgen van de ingetogen natuurpracht.

Het immer drukke Malaucène is één van de toegangspoorten tot de grote kale berg, waar duizenden amateurs in het spoor van de Tourrenners jaarlijks de helletocht naar hun favoriete top aanvatten. In tegengestelde richting fiets je dwars het glooiende landschap van de Dentelles de Montmirail in. En hier ben je al snel helemaal alleen onderweg.

Dentelles de Montmirail

Rotstanden en schitterende panorama’s
Als je vanuit Vaison-la-Romaine komt, neem je bij het binnenrijden van Malaucène de weg rechtsaf naar Suzette. Een fraai kronkelende, maar best wel steile klim met zalige vergezichten leidt je langs de Cirque de St. Amand tot in het 9 km verderop gelegen bergdorp. Onderweg priemen voor je de rotstanden, of Dentelles, hoog boven het landschap uit.

Vanuit Suzette gaat het in zacht dalende lijn tot Lafare, waar je rechtsaf, gedeeltelijk over grindparcours, tot aan de voet van de Dentelles kunt rijden. Een aanrader voor wandelliefhebbers, maar wij verkiezen verder af te dalen tot in Beaumes de Venise.

In dit vrij levendige stadje aan de voet van een burchtruïne kan je nog een oude olijfoliemolen in werking bezoeken. Of op een terras genieten van de zoete muskaatwijn die zijn naam aan deze plaats ontleent. Verderop ligt St. Véran, een andere klinkende naam uit de Côtes du Rhône-Villages, maar zo ver zakken we niet af.

Dentelles de Montmirail

Bekende appellations
In plaats daarvan volgen we een curve noordwaarts rond de Dentelles. Die brengt ons eerst naar Vacqueyras, geboorteplaats van de middeleeuwse troubadour Raimbaut. Het middeleeuwse vestingstadje is een bezoek zeker waard, maar de wijn die er zijn naam aan verleent, heeft toch nog meer allure.

Van een andere orde is het verderop gelegen Gigondas, nog zo’n klinkende herkomstbenaming in de Côtes du Rhône Villages. Gigondas heeft een fraai oud binnenstadje dat al zijn toeristische en oenologische troeven uitspeelt. Toeristen flaneren er van wijnkelder naar cave onder een laan van breed vertakte platanen, om het plaatselijke druivennat te savoureren of een voorraad kwaliteitswijn in te slaan.

Dentelles de Montmirail

Fietsen langs lavendelvelden en wijnhuizen.

Middeleeuwse grandeur
Zowaar nog meer impressionant is Séguret, dat je vanuit de wijngaarden al van ver tegen een rotshelling ziet hangen. De nauwe, schaduwrijke binnenstraatjes hebben hun middeleeuwse grandeur doorheen de jaren behouden. De oude huizen liggen er verzorgd en door veel groen omgeven bij. Dat heeft, net als in de oude stad van Vaison-la-Romaine verderop, heel wat kunstenaars, restauranthouders en uiteraard toeristen aangetrokken.

Vanuit Séguret naar Vaison gaat het ‘binnendoor’, uiteraard over de uitlopers van de Dentellesheuvels. Dat vereist weer enig dapper klimwerk. Je passeert hier onderweg slechts enkele afgelegen boerderijen en volgt voor de rest een desolate maar zalige landweg doorheen bos en dal, die abrupt eindigt in de rand van de Romeinse stad.

Wie tijd heeft en zijn fiets veilig kan achterlaten, moet zeker de drukke winkelstraten, de archeologische sites of de cité médiévale bezoeken, alvorens langs de drukke hoofdweg opnieuw richting Malaucène te fietsen.

PRAKTISCH
Een routebeschrijving van de tocht vind je hier via Google Maps.
Een goede fietsenmaker vind je in het centrum van Malaucène.
Toeristische info over de Dentelles de Montmirail en het land van Vaison.
Meer Frankrijktips vind je op onze website.

? PIN nu en plan later

Dentelles de Montmirail

Foto’s: © Marc Kenis

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *