Kesselse-Heide-winter-12

Kesselse Heide: magisch natuurschoon tijdens de winter

Een magisch stukje natuur, zo noemt men de Kesselse Heide wel eens. Fotografe Ann besloot dichtbijhuis een fikse top-natuurwandeling te maken door een betoverend wit landschap! De wandeling neemt haar mee door dit Kempens landschap met heel wat bossen, heide en beemden. Onderweg schiet ze prachtige plaatjes van het natuurschoon.

Kleurrijke heidevlakten typeren het landschap
De Kesselse Heide is een beschermd landschap dat deel uitmaakt van de grote Kempense heidevlakten. Samen met het Hoogbos en de Hoge Heide vormt het een aaneengesloten natuurgebied. Het is moeilijk te geloven dat het heidegebied met zijn kleurrijke afwisseling van (struik)heidevlakten, naald- en loofbossen en zandvlakten ruim honderd jaar geleden een schrale kale vlakte was. Daardoor gedijde de heidegroei er zo welig. Thans houden grazende schapen het heidegebied ‘onder controle’.

Zeker doen: wandelen in de Kesselse Heide tijdens de winter!
In de winter, wanneer het natuurdomein getooid is in een wit sneeuwlaken, is er weinig te zien van dat kleurrijk landschap. Maar, dat maakt het er niet minder mooi op. In tegendeel zelfs. Terwijl velen bij de eerste sneeuwval richting Hoge Venen trekken, wandelt Fotografe Ann er ‘eenzaam’ door een feeëriek en fraai landschap. Niets is heerlijker om tijdens zo’n wandeling, dichtbijhuis(!), je hoofd leeg te maken. Wie wil kan onderweg even uit rusten op de banken, het uitzicht overschouwen of genieten van een picknick.

Kesselse-Heide-winter-01
Kesselse-Heide-winter-02
Kesselse-Heide-winter-03
Kesselse-Heide-winter-04
Kesselse-Heide-winter-05
Kesselse-Heide-winter-06
Kesselse-Heide-winter-07
Kesselse-Heide-winter-08
Kesselse-Heide-winter-09
Kesselse-Heide-winter-10
Kesselse-Heide-winter-11
Kesselse-Heide-winter-12
Kesselse-Heide-winter-13
Kesselse-Heide-winter-14
Kesselse-Heide-winter-15
Kesselse-Heide-winter-16
Kesselse-Heide-winter-01 Kesselse-Heide-winter-02 Kesselse-Heide-winter-03 Kesselse-Heide-winter-04 Kesselse-Heide-winter-05 Kesselse-Heide-winter-06 Kesselse-Heide-winter-07 Kesselse-Heide-winter-08 Kesselse-Heide-winter-09 Kesselse-Heide-winter-10 Kesselse-Heide-winter-11 Kesselse-Heide-winter-12 Kesselse-Heide-winter-13 Kesselse-Heide-winter-14 Kesselse-Heide-winter-15 Kesselse-Heide-winter-16

Spot de leukste plekjes via de rode paaltjeswandeling
Geen zin in het uitstippelen van een wandeling via de knooppunten? Geen probleem. Volg dan de rode paaltjes van de gelijknamige wandeling. Die voert je langs alle leuke hoekjes van de Kesselse Heide. Je komt langs de schapenstal, steekt een zandvlakte over en wandelt onder de bomen. Aan de overkant van de Lindekensbaan gidst de uitbreiding met blauwe paaltjes je door het Hoogbos en de Hoge heide. In het Hoogbos loopt een natuurleerpad van 1,5 km. Infobordjes geven informatie over de planten en de dieren die leven op de Kesselse Heide.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Provinciaal Groendomein Kesselse Heide | Internet: provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/kesselse-heide
Wandelbrochure Kesselse Heide | In de handige wandelbrochure (gratis verkrijgbaar in het onthaalgebouw Doefoepdhei of downloaden via deze link) vind je de beschrijving van de wandeling en een plannetje.
Bereikbaarheid
Toegang en parking aan de Lindekensbaan. Hier is ook parkeerplaats voorzien voor personen met een beperkte mobiliteit.

Meer leuke wandelingen vind je in onze rubriek Actief.

Wandelde jij ook reeds in de Kesselse Heide?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *