Vercors

De natuur op haar puurst in de Vercors

De batterijen opladen, gratis vitamientjes en onthaasten. Daarvoor trok reisreporter Guy Meus naar de Vercors, een indrukwekkend plateau in de Franse Voor-Alpen op zowat 40 kilometer van Grenoble. Onherbergzame hoogvlaktes, granieten rotswanden, spectaculaire kliffen en kloven: de natuur op haar puurst. Bovendien werd in deze streek ook een stuk bloedrode Franse geschiedenis geschreven.

Villard-de-Lans, de hoofdstad van de Vercors
Ik sta op het dorpsplein van Villard-de-Lans waar ik afgesproken heb met Laura van de toeristische dienst. Zij zal me door haar geboortestreek gidsen. Villard is een schattig dorpje, omringd door een reeks kleppers met – einde mei – nog een flinke partij sneeuw op hun kruin. Bij wintersporters is dit dorp erg geliefd vanwege minder druk en budgetvriendelijker dan de befaamde skiburchten niet ver uit de buurt.

Duurzaam toerisme op de ViaVercors
Dankzij de ViaVercors, een nieuw concept van fietsroutes, ontdek je onderweg de natuurlijke rijkdom van de streek en maak je kennis met ambachtelijke tradities. De routes, ook wel ‘voies douces’ geheten, zijn een primeur voor het Franse gebergte. Wij doen de test en kiezen voor de lusvormige route Méaudre – Autrans (15 km) op 1000 m hoogte. In het boetiekje Des Pieds et des Mains in Méaudre hebben ze voor ons de ‘scarabée’ gereserveerd, een drollig vehikel met meerdere zitplaatsen. Iets te ruim voor ons tweetjes, vinden we, en dus gaan we voor gewone trappers.

De ViaVercors route passeert langs Méaudre.

Fietsen in een heerlijk decor
Even later trappen we over een verhard pad te midden van groene weiden met sappige grasjes waar robuuste Villard-koeien zich te goed aan doen. Het gebergte van de Quatre Montagnes op de achtergrond zal hen wellicht worst wezen; erezaak is dat hun succulente chateaubriands en hun rauwmelkse kazen na een kort maar gelukkig bestaan alom geprezen zullen worden. Hier en daar passeren we een paar eenzame boerderijen die met hun karakteristieke trapgevels, de sauts de moineaux of ‘mussensprongetjes’ de aandacht trekken.

Retour à la nature
Néo-ruraux heten ze in Frankrijk: jongelui van het platteland die na een te stressy leven in de grote stad het daar voor bekeken houden. Uit een zekere nostalgie en voor een rustiger leven keren ze terug naar de geboortegrond en veranderen van beroep. Zo iemand is Carole, die samen met haar man in Méaudre een kleinschalige geitenboerderij exploiteert. In het aanpalende winkeltje proeven we van zelfgemaakte kazen, geitensalami, confituur en gezonde sapjes. De twee comfortabel ingerichte pipowagens (roulottes tziganes) in de tuin zijn uiterst geschikt voor een boerderijvakantie.

Vercors

De dorpskerk in Méaudre.

Kloven en grotten
Iets wilder gaat het eraan toe in de Gorges de la Bourne, een kloofdal dat zich over 22 km uitstrekt tussen Villard en Pont-en-Royans. We rijden er met de auto door. De weg is smal en slingert zich tussen overhangende rotswanden en langs lage muurtjes terwijl de Bourne in de kloof aardig tekeer gaat. Pas laat in de 19de eeuw werd de weg met pure mankracht uit de rotsen gehouwen. Een krasse opa, maar niet meteen een Lewis Hamelton achter het stuur, heeft in een bocht zijn karretje hopeloos vast gemanoeuvreerd. Na onze interventie dankt hij ons uitbundig.

Een sprookjesgrot
De Grotte de Choranche, een druipsteengrot waar twee ondergrondse riviertjes een groot meer vormen, is een verplicht nummer. De grillige karstformaties in de vele zalen worden geraffineerd uitgelicht waardoor het geheel baadt in een sprookjesachtige sfeer. Uniek zijn de maagdelijk witte stalactieten, dunne pijpjes van maar een paar mm dik en soms tot 7 m lang, die lange gordijnen vormen en weerkaatsen in het water. In de ‘kathedraalzaal’ kijken we naar een licht-en-klankshow vol special effects. Erg populair bij gezinnen met kinderen.

Van links naar rechts: geitenboerderij in Méaudre, de grot van Charanche en hangende huizen in Pont-en-Royans.

Hangende huizen
Vlak bij de grot ligt Pont-en-Royans, een middeleeuws stadje dat helemaal omsingeld is door bizarre rotsformaties. We slenteren over kronkelende en steile straatjes naar de zogenaamde ‘hangende huizen’, topattractie van het dorp. De woningen met hun kleurrijke gevels werden, zo horen we van plaatselijke gids Stéphanie, in de 16de eeuw erg ingenieus op de rotsen gebouwd. In een park beneden bij de rivier genieten we van een prachtig zicht op de fotogenieke huizen die elk ogenblik naar beneden dreigen te storten.

Grillig stukje natuur
Steil oprijzende, witgrijze rotskliffen, op elkaar gestapelde hoekige blokken graniet, langgerekte muren van steen en massieven die eruit zien als onneembare forten. We rijden door talloze tunnels die in de rotsen uitgehakt zijn terwijl diep beneden de Vernaison-rivier door de vallei kronkelt. Deze weg staat bekend als de Route des Grands et Petits Goulets en loopt tussen Pont-en-Royans en La Chapelle-en-Vercors. De uitzichten zijn werkelijk adembenemend. Tegen de achtergrond van dit machtige decor voel ik me maar een nietig mensje.

Vercors

Rijden langs de indrukwekkende Gorges de la Bourne.

Bastion van het Franse Verzet
Dat dit weerbarstige bergmassief een toonaangevende rol gespeeld heeft in het verzet tegen nazi-Duitsland, wordt vlug duidelijk als je door de streek rijdt. Overal vind je gedenktekens die herinneren aan de bittere strijd die hier uitgevochten werd. We houden halt in het dorp Vassieux-en-Vercors dat gold als centrum van het verzet. Net zoals Oradour-sur-Glane staat deze plek in het Franse geheugen gegrift. In het plaatselijke Musée de la Résistance wordt aan de strijd van de ‘maquisarts’ herinnerd.

Het drama van Vassieux
De weidse vlakte en het gebergte rondom Vassieux waren al langer oefenterrein voor de geallieerde valschermspringers die hier de nakende landing in Normandië kwamen voorbereiden. Maar op 21 juli 1944 liep het volledig mis. Op die bewuste dag werden geen geallieerden, maar duizenden Duitsers boven het dorp gedropt. De partizanen konden niet op tijd weg en zaten als ratten in de val. De Wehrmacht brandde het hele dorp plat en vermoordde talloze verzetsstrijders en burgers. Op het proces van Nürnberg werd dit ongezien bloedbad later tot de ergste oorlogsmisdaden gerekend.

Nog meer reusachtige rotsformaties langs Route des Grands et Petits Goulets.

Het Blockhaus, een indrukwekkend museum
Op de Col de la Chau, net buiten het dorp, bezoeken we het Mémorial de la Résistance. In een zwartgrijze bunker die tegen een taaie rotswand is aangebouwd, komt de geschiedenis van het verzet, het leven in oorlogstijd en de strijd voor de vrijheid via de meest geavanceerde museale technieken (film, klank, geur en stemmen) tot leven. Een uitzichtplatform biedt een weids uitzicht op het gebergte en de brede vlakte waar zich het drama afspeelde. Om stil van te worden. Ook de Nécropole du Vercors, het kerkhof met de honderden witte kruisen is een sober eerbetoon aan hen die hier het leven lieten.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Frankrijk | be.france.fr/nl
Toerisme Vercors | www.vercors.fr | www.isere-tourisme.com 
Bereikbaarheid

Met de trein | TGV vanuit Brussel-Zuid naar Grenoble met overstap in Lyon Part-Dieu. In Grenoble met trein of autobus (of huurauto) naar Villard (ongeveer 60 km van Grenoble). Ofwel: Thalys Brussel- Grenoble met overstap Parijs. Parijs: Gare de Lyon – Grenoble. | www.be-europe.com/nl
Met de auto | Vanuit Brussel tot Villard-de-Lans: ongeveer 860 km.
Activiteiten
Fietsen | Fietsverhuur Méaudre: adres Le village Méaudre
Fietsroutes ViaVercors | www.viavercors.com
Bezoek grot Chorance | www.visites-nature-vercors.com
Bezoeken museum weerstand | www.memorial-vercors.fr
Eten en drinken
Le Sabot de Vénus | Streekgerechten en artisanale bieren | Avenue du Vercors, Méaudre | www.sabotdevenus.com
Overnachten
Hôtel du Vernay (3*) | Route de Nave 355, Autrans | Gerenoveerde kamers, prima accommodatie, duurzame materialen, zwembad, wifi, supervriendelijk onthaal, familiaal, lekkere keuken. Eigenaar is ook gerenommeerd chef-kok | www.le-vernay.com
L’hôtel-restaurant du Musée de l’Eau (3*) | Place du Breuil, Pont-en-Royans | Hotel en restaurant in oud klooster. Sobere, gerenoveerde kamers. Restaurant met ruim terras. Streekkeuken | www.musee-eau.com

? PIN nu en plan later

Vercors

 

Tekst en foto’s: Guy Meus

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *