Pittoreske troeven langs de Rhône: de Ardèche en de Drôme

De regio’s van de Drôme en de Ardèche zijn heuse trekpleisters met hun groene natuur en kleine pittoreske dorpjes. Sportievelingen kunnen hier volop kanoën, kajakken, raften, fietsen en wandelen, parapenten of paardrijden. Voor wie graag wat lekkers op het menu heeft staan, hoeft zich hier ook geen zorgen te maken! Reisreporter Herman leidt je langs de leukste plekjes.

Een bijzondere brug over de Rhône
Dichtbij Montélimar werd in 2013 de passerelle Himalayenne over de natuurlijke loop van de Rhône in gebruik genomen, een echte attractie! Hij is geïnspireerd op de oude hangbrug uit 1825 en rust op drie pijlers met een smal brugdek dat aan metaalkabels hangt. De 339 meter lange brug werd herbouwd in het kader van de reconstructie van de via Rhôna en is enkel voor voetgangers en niet gemotoriseerd verkeer. Ze verbindt Rochemaure met zijn imposante kasteelruïne (in de Ardèche) met Ancône (in de Drôme) en  ligt ook op de lange afstandsfietsroute van de Alpen naar de Middellandse Zee.

Pittoreske dorpjes zijn de stokpaardjes voor de Ardèche en de Drôme.

Pittoreske dorpjes zijn de stokpaardjes voor de Ardèche en de Drôme.

Fietsen in de Drôme
Vlakbij de Rhône liggen dorpjes met romaanse kerkjes die door hun ligging heel wat toeristen aantrekken. Heel wat fietsers maken een tochtje langs Saint-Paul-Trois-Châteaux en la Garde Adhémar. Dit laatste dorpje werd dit jaar genomineerd in de categorie van ‘5 mooiste dorpjes van Frankrijk’. Met zijn pittoreske huisjes van kalksteen, passages en kronkelige straatjes met poortjes is het al van ver herkenbaar. Het romaans kerkje is opmerkelijk en vanaf het nabijgelegen terras heb je een grandioos uitzicht over de Rhônevallei en de bergen van de Ardèche.

AD5

De markt van Nyons (Drôme)
Nyons ligt op een 40-tal kilometer van de Rhône en is door bergen van meer dan 1.000 meter beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Een wandeling door het oude Nyons is zeker aan te bevelen! Het rustige stadje komt in het seizoen tot leven op de wekelijkse markt op donderdag. Tientallen kraampjes met lederwaren, kleren en plaatselijke producten maken pleintjes en straatjes heel kleurrijk. De streek rond Nyons is bekend om zijn abrikozen en zijn olijven van bijzonder goede kwaliteit.

De natuur in de Ardèche is er ongerept!

De natuur in de Ardèche is er ongerept!

De gorges de l’Ardèche
Sinds miljoenen jaren slijt de Ardèche, voor ze in de Rhône uitmondt, haar bedding uit in het kalksteen. Zo is een reusachtige kloof ontstaan met de Pont d’Arc als indrukwekkende natuurlijke toegangspoort van 34 m hoog en 59 m breed. Je kunt de panoramische weg tot 200 meter hoog boven de rivier volgen tot aan Saint-Martin d’Ardèche waarbij je ‘belvédéres’ over de rivier hebt met zijn vele meanders en hoge kliffen. Sommigen maken een voettocht en anderen maken een kajaktocht door een deel van de kloof. Aan de Pont d’Arc kan het heel druk zijn: er zijn campings, velen maken hier een tochtje met de kajak en er wordt ook in de rivier gezwommen.

AD2

‘Villages de caractère’ en ‘les plus beaux villages’
In dit zuidelijk deel van de Ardèche vind je enkele van de meest pittoreske dorpjes van Frankrijk. Hun soms steile en kronkelende straatjes aan de rivier geeft ze een heel schilderachtig uitzicht. Ze kregen het label ‘les plus beaux villages’ of ‘village de caractère’ en trekken hierdoor vele bezoekers aan. Labeaume, Balazuc, Vogüé, Alba en Rochemaure zijn de meest typische en je kunt ze in twee dagen bezoeken. Balazuc is met zijn ligging tegen een steile kalksteenrots een van de meest spectaculaire dorpen. Het mooiste uitzicht verkrijg je aan de overkant van de rivier over de brug.

Krokodillen spotten in de 'ferme aux crocdiles'!

Krokodillen spotten in de ‘ferme aux crocdiles’!

Krokodillen vlak bij de Rhône!
In het stadje Pierrelatte, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Montélimar en vlakbij de Rhône kan je met de familie de ‘ferme aux crocodiles’ bezoeken: een grote kas met een exotische tuin en een krokodillenfokkerij. Het water van de bassins wordt gevoed door het koelwater van de nabij gelegen kerncentrale! In die grote waterbekkens te midden van een weelderige, tropische vegetatie leven verschillende krokodillensoorten, afkomstig uit vele landen in Azië, Afrika en Amerika.  Heel bijzonder zijn de Amerikaanse alligators, de uiterst zeldzame 2 albinokrokodillen, de meer dan 300 nijlkrokodillen en de komodovaranen (grootste hagedissen). Je kunt het voederen trouwens om 15u30 bijwonen.

AD3

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Ardeche | Internet: www.ardeche-guide.com
Toerisme Drôme | Internet: www.ladrometourisme.com
Toerisme Frankrijk | Internet: www.france.fr
Overnachten
Het hotel Domaine des Oliviers***in Pierrelatte is bijzonder goed gelegen om de Drôme en de Ardèche te bezoeken.
Internet: www.domainedesoliviers.fr  | E-mail: [email protected]

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *