8 troeven van de Vendée

Geen levensgenieter of actieve vakantieganger gaat Frankrijk uit de weg. Wie denkt daar al alles gezien te hebben, sturen we naar de Vendée: een stukje westkust in de buurt van Nantes, waar het altijd vakantie is en wel om deze 8 redenen.

1. 140 km fijn zandstrand
De Vendée is ideaal voor een strandvakantie met de ganse familie. De 250 km lange kustlijn, waarvan zo’n 140 km uit fijn zandstrand bestaat, is een beschermd gebied met een grote biodiversiteit. De zandstranden nodigen uit om te zonnen, baden en talloze watersporten te beoefenen. Langs de kustlijn liggen uitgestrekte bossen met aantrekkelijke picknickplaatsen en prima wandelmogelijkheden.

2. Zoutmeren in het groen
Omwille van het buitengewone microklimaat noemt men l’Île de Noirmoutier ook wel het Eiland van de Mimosas. Het is een paradijselijke badplaats, die voor een derde bestaat uit zoutmeren die glinsteren in de zon. Op de hoge zandduinen en in de bossen kan je genieten van de heerlijke geur van groene eiken. Bois de la Chaise, bekend om zijn schitterende villa’s uit de Belle Epoque vormt dan weer het hart van de yachting.

La Vendée: de scherpe rotsen van l'Île d'Yeu.

La Vendée: de scherpe rotsen van l’Île d’Yeu.

3. Wandelen op eiland d’Yeu
De mooie landschappen van dit eiland nodigen je uit voor een verkenning met vrienden of familie. Op de ‘côte sauvage’, geklasseerd als een waardevolle site met scherpe rotspunten en een aanrader voor wandelaars, prijkt het Vieux Château de l’Île d’Yeu. Een wandelpad langs de kust en een netwerk van bewegwijzerde wandelroutes achter de kustlijn wijst je de weg.

4. Hoofdstad van de sardines
In het hart van de Vendée kust ligt Saint Gilles Croix de Vie, met zijn scheepswerven en grote plezierhaven. In dit charmant dorp kan je wandelen langs de visserskade en levendige centrum. Wist je dat dit de grootste Franse haven voor de sardinevangst langs de Atlantische kust is?

La Vendée: de bossen van l'Île de Noirmoutier.

La Vendée: de bossen van l’Île de Noirmoutier. © Philipphe Manguin

5. Nummer één badplaats
Het grote zandstrand maakt van Les Sables d’Olonne dé badplaats van de Vendée. Dankzij de visvangst, de haven, de yachthaven en de beste watersportmogelijkheden blijft deze stad het hele jaar actief. Verken zeker het historisch patrimonium niet. Je vindt er mooi versierde huizen uit de 18de eeuw, villa’s en visserswoningen. Les Sables d’Olonne staat ook bekend om zijn mythische wedstrijd Vendée Globe: een vierjaarlijkse zeilwedstrijd die individueel en non-stop gehouden wordt. De volgende start op 6 november 2016.

6. Varen door moerassen
Het moerasgebied van Poitevin, het tweede grootste van Frankrijk met z’n 100.000 hectare, doorkruist onder meer kanalen en is een uitzonderlijk rijk natuurgebied. Een stuk is kustgebied, een ander agrarisch, maar het interessantste voor de bezoeker is het deel dat tijdens de winter overstroomt. Met traditionele boten, ook wel “plates” genoemd, kan je dit Venise Verte verkennen.

La Vendée: de moerassen van Poitevin.

La Vendée: de moerassen van Poitevin. © Dominique Massiot

7. Familiepret
Met meer dan 2 miljoen bezoekers vorig jaar, heeft dit historische themapark Puy du Fou voor families al meerdere internationale prijzen gewonnen voor  beste park ter wereld. De bezoekers worden teruggevoerd naar het verleden dankzij grandioze shows, van de oudheid tot de moderne tijd, waarbij ook de Middeleeuwen aan bod komen.

8. Lekkerbekken

In Frankrijk staat gastronomie centraal, en dus mocht de Vendée niet ontbreken. Sommige culinaire specialiteiten hebben een grote faam zoals de Vendée ham, de witte bonen of ‘Mogette’, de eend en het zoete brood brioche Vendéen. En uiteraard staan dagelijkse verse fruits de mer, mosselen en oesters op het menu. Zoetekauwen kunnen smullen van brioches, gâches en beignets.

Coverfoto: © Emmanuel Vrignaud

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *