Europa-Park

Europa-park: een wervelende reis in het beste pretpark ter wereld

Het Duitse Europa-Park werd al voor de vijfde keer op rij tot beste pretpark ter wereld gekroond. Dat klinkt veelbelovend, dus trok ik enkele dagen naar het Zwarte Woud om te ontdekken wat dit themapark zo bijzonder maakt.

Overnachten in het Wilde Westen
Via Koblenz en Karlsruhe loodst de gps me in een vijftal uur naar de gemeente Rust in het hartje van Baden-Würtenberg, de bestemming van Europa-Park. De duidelijke bewegwijzering leidt me naar het Camping Resort, dat volledig is ingekleed als een dorpje uit het Wilde Westen. Hier breng je de nacht door in een tipi of huifkar, die als aangename slaapkamers zijn ingericht. Ik voel me als een cowboy in een westernfilm. Alles is piekfijn in orde en zelfs de gemeenschappelijke sanitaire blok is kraaknet. Mijn trip begint veelbelovend.

Keuze te over
Na een stevig ontbijt wandel ik naar het pretpark, waar ik de grote achtbanen al van ver boven de gebouwen zie uitstijgen. De 70 meter hoge hypercoaster Silver Star aan de ingang daagt me meteen uit, maar verderop roepen de bulderende karretjes van de Wodan me om in deze houten achtbaan plaats te nemen. Met 15 compleet verschillende achtbanen heb ik keuze genoeg. Ik kan bijna niet wachten om elke volledig gethematiseerde rollercoaster uit te proberen.

Europa-Park

De ingang van het Franse themapark.

Vliegen boven Europa
Van al dat snelle bochtenwerk moet ik al gauw even bekomen, dus kies ik wijselijk voor een kalmere attractie. Voletarium, een vliegsimulator bij de ingang van het park, neemt me mee in een vlucht boven Europa, waarbij al mijn zintuigen – ja, zelfs mijn neus – geprikkeld worden. Hierna kuier ik door het sprookjesbos op zoek naar mijn volgende belevenis. Dit park is enorm groot en de gratis plattegrond komt zeker van pas. Waar vind ik mijn volgende avontuur?!

Wachten met plezier
Mijn grootste ergernis in pretparken zijn de lange wachtrijen. Gelukkig hebben ze daar in Europa-Park wat op gevonden. Elke wachtrij is namelijk tot in de kleinste details uitgewerkt en ik geef mijn oren en ogen de kost. Bij het aanschuiven voor de Can Can coaster stap ik bijvoorbeeld langs de bouwplaats van het Vrijheidsbeeld in het atelier van een Franse schilder. Terwijl ik de zachte tonen van een orkest hoor, slenter ik door een Parijs steegje, waar mijn nachtrit door de lichtstad begint.

Wachten doe je in Europa-Park in stijl: je leert over Parijs terwijl je aanschuift voor de Can Can coaster.

Een niet-zo-mini Cirque du Soleil
Europa-Park biedt zoveel attracties, dat ik bijna vergeet dat hier ook nog shows worden opgevoerd. Met meer dan 23 uur aan voorstellingen per dag kom ik tijd tekort. Ik kies ervoor om aan te schuiven voor de nieuwe show ‘Times Two’, die doorgaat in een exacte kopie van het oude Globe Theatre. Artiesten van topniveau kronkelen zich voor mijn ogen in de meest onmogelijke posities. Dit is geen snel tussendoortje, maar een echte klasseshow waar ik thuis graag een ticket voor zou reserveren.

Wat schaft de pot?
Ik vul mijn dag met shows en attracties, maar mijn buik hou ik ook graag gevuld. Ik neem mijn plattegrond erbij en ben blij dat ik meer kan kiezen dan alleen maar frieten en hamburgers. Europa-Park biedt een palet aan eetmogelijkheden. Spaanse tapas, Duitse braadworst, Zwitserse raclette, Noorse zalm, je kan alles proeven in een mooie setting. Met mijn beperkte budget ga ik voor een tarte flambée uit de Elzas en een heerlijk stukje Italiaanse pizza. Dat smaakt.

Europa-park

Elk themapark werd tot in de kleinste details uitgewerkt zoals Zwitserland (midden) en Ierland (rechts).

Generaties oud en fonkelend nieuw
Elk hoekje van Europa-Park is de moeite om te ontdekken, maar dat wil niet zeggen dat het park blijft stilstaan. Na de brand in 2018 wordt het Scandinavisch themagebied aan een recordtempo weer opgebouwd. Ook de attractie ‘Piraten in Batavia’ wordt weer opgelapt en komt helemaal vernieuwd terug. In de 4D-Cinema ontdek je dit jaar de nieuwe film ‘’s Nachts in het park’ en de Alpine Express biedt de bezoekers een grappig nieuw VR-avontuur. De grote klepper voor 2019 is Rulantica, het nieuwe waterpretpark dat eind dit jaar de deuren opent.

Nieuw in 2019
Rulantica neemt je mee in een verhaal over een mysterieus eiland vol nieuwsgierige zeemeerminnen en speelse trollen. Duizenden bezoekers zullen hier elke dag in een Scandinavisch thema kunnen rondplonsen of langs de 17 glijbanen naar beneden roetsjen. Om de nieuwe gasten in alle comfort te laten genieten, is ook het fonkelnieuwe museumhotel Krønasår gebouwd. Hier kunnen we niet alleen heerlijk overnachten, maar ontdekken we ook de verhalen achter de verschillende artefacten.

Europa-Park

De ingang van de Wodan-achtbaan.

Het prettigste pretpark
Mijn belevenissen in Rust zitten erop, maar ik weet nu waarom Europa-Park het beste pretpark ter wereld is. Elke vierkante meter is hier zo gedetailleerd uitgewerkt, dat ik me volledig in een andere wereld waande. Terwijl ik de parking afrijd, hoor ik nog enthousiaste kreten uit de achtbaanwagentjes komen en ik betrap mezelf op een spontane glimlach. Ik kan alvast niet wachten om terug te keren naar deze prachtige fantasiewereld. Tot binnenkort!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Europa-Park Europa-Park-Straße 1, 77977 Rust
Tel. +49 7822 77-6688 | Internet: www.europapark.de/nl
E-mail: [email protected] | Hotel en reservaties: +49 7822 860-5679
Bereikbaarheid
Wagen | Vanuit Brussel rijd je zeker zo’n 5,5 uur
GPS-coördinaten
| Europa-Park-Straße 1 | 77977 Rust
Overnachten
Krønasår – The Museum-Hotel | Äußerer Ring 3 | 77977 Rust
Tel. 0049 7822 860 5679 | [email protected]
Camp Resort | Rheinweg 5 | 77977 Rust
Tel. +49 7822 860-5566 | E-mail: [email protected]

? PIN nu en plan later

Europa-Park

Tekst: Bert Van Gelder
Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *