Trendy Ruzafa: de hipste wijk in Valencia

Het district Ruzafa (of Russafa in het Valenciaans) in de wijk L’Eixample wordt aanzien als een van de meest trendy en opkomende stadsdelen van Valencia. De unieke buurt vol karakter en charme strekt zich oostwaarts uit van het treinstation naar de Avenida de Peris y Valero. Vooral de boheemse en multiculturele invloeden trekken veel bezoekers aan.

Arabische tuin
De Valenciaanse naam Russafa is afkomstig van het oude Arabische woord voor tuin. Dit is de plaats waar de Moorse prins Abd Allah al-Balansi in de achtste eeuw zijn lusttuinen en paleis bouwde. Hoewel hier niets van overblijft, is Ruzafa nog steeds de wijk waar Valencianen buitenkomen overdag en uitgaan ’s nachts. Ze komen kuieren langs de alternatieve winkeltjes, zitten heerlijk op de terrasjes aan de Plaza Doctor Landete of gaan van bar tot bar in Ruzafa tot in de vroege uurtjes. Kinderen komen graag spelen in de speeltuin aan de Plaza Manuel Granero.

Kleurrijke festivals
Ruzafa is een plek waar de creativiteit volop bloeit! Tijdens het Fallas festival worden straten zoals Literato Azorin, Cuba en Sueca versierd met spectaculaire, bekroonde verlichting. En de Russafa Cultura Viva vereniging organiseert buurtevenementen, bijvoorbeeld het kleurrijke carnaval of ‘A les balconades!’ waarbij de balkons van de wijk worden gedecoreerd met ongewone kunstwerken op basis van thema’s zoals duurzaamheid en mensenrechten.

Valencia-Ruzafa4

Boksclub als kunstencentrum
Hedendaagse kunst is te vinden in galerijen zoals Espai Tactel (Denia 25) en Pepita Lumier (Segorbe 7), en ook bij Sporting Club Russafa, een voormalige boksclub die werd omgebouwd tot een kunstencentrum en waar van alles doorgaat, van foto-exposities tot dansoptredens.

Onverwachte souvenirs
In Ruzafa vind je leuke vintage kledingwinkels, zoals Kauf Vintage (Cadiz 39). Niettemin zijn het de meer alternatieve shops die Ruzafa nog beter typeren. Stap eens Savage binnen (Salvador Abril 19), het boeiende en kleinschalige modemerk van de lokale ontwerpers Adrian Salvador en Lucas Zaragosi, Gotham (Ruzafa 56) voor strips, of de eclectische Gnomo (Cuba 32) voor geschenken en gadgets.

Valencia-Ruzafa5

Lokaal proeven
De vrolijk gekleurde Mercado de Ruzafa, de overdekte markt, is het hart en de ziel van de wijk. Het is hier rustiger dan in de grote Mercado Central van Valencia. Hier tref je stalletjes met verse vis, warm brood, stapels vers fruit en groente uit de streek en ook daarbuiten, zelfs ingevoerde kobe biefstuk uit Japan. De Bar Mercado Ruzafa is de perfecte stop voor de ‘almuerzo’, de typische snack die Valencianen nemen halverwege de ochtend.

Sterrenchef
Ruzafa is een waar paradijs voor foodies. Hier heeft de beroemde Valenciaanse chef Ricard Camarena zijn gelijknamige restaurant met een Michelinster (Doctor Sumsi 4). Dit restaurant verhuist evenwel binnenkort naar het nieuwe gastro-cultureel centrum Bombas Gens. In Ruzafa ligt ook het meer casual Canalla Bistro (Maestro Jose Serrano 5) dat eveneens wordt geleid door Ricard Camareno.

Valencia-Ruzafa3

De beste adresjes
Er zijn zoveel restaurants om uit te kiezen. Traditionele tapabars liggen naast meer speciale eetgelegenheden zoals La Conservera (Literato Azorin 18), waar vis uit blik wordt opgediend. Spanjaarden zijn er dol op! Je kan genieten van creatieve gerechten in een moderne omgeving bij Dos Estaciones (Pintor Salvador Abril 28), of in een historisch pand in El Huerto (Pedro III el Grande 13). Voor de zoetekauwen is de koffieshop Dulce de Leche (Pintor Gisbert 2) een aanrader.

Wereldkeuken
De diverse nationaliteiten die zich in de wijk hebben gevestigd, zie je weerspiegeld in de wereldkeuken van de restaurants. Doña Petrona (Padre Perera 5) brengt het beste van de Argentijnse en de lokale keuken van chefs die aan de slag waren bij het Valenciaanse Michelin sterrenrestaurant El Poblet. Bij Nozomi (Pedro III el Grande 11) lijkt het alsof je loopt in een typische straat van Kyoto en bij Copenhagen (Literato Azorín 8) geniet je van Scandinavische lifestyle en gezonde vegetarische gerechten. Wie houdt van gezonde keuken, zal ook dol zijn op de mediterrane gerechten in La Mas Bonita (Cadiz 61) en de organisch-veganistische gerechten bij Miobio (Cadiz 67).

Valencia-Ruzafa2

Verrassend multitasken
Het is de moeite eens langs te gaan bij Ubik (Literato Azorín), een boekenwinkel waar je niet alleen een biertje kan drinken. Je kan er leren de ukulele spelen, je talen oefenen, luisteren naar een boekvoorstelling of deelnemen aan workshops. Een andere place-to-be is La Bella de Cadiz (Cadiz 54), waar je kan genieten van een cocktail – misschien een traditionele Agua de Valencia – tussen de mannequins, het oud speelgoed en de vintage meubelen.

Met vrienden de nacht in
Ruzafa komt evenwel pas echt tot leven na het avondeten, want dit is een van de hotspots van het bruisende nachtleven in Valencia. Er is een grote keuze aan bars, van trendy bierhuizen met ambachtelijke bieren zoals Olhöps Craft Beer House (Sueca 21, ) tot de meest onconventionele plaatsen om vrienden te ontmoeten.

Bron en foto’s: Into The Sails PR

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *