kerstmarkten Saksen

Laatste kans: deze kerstmarkten kan je nog bezoeken in het Duitse Saksen

Nog snel zin in een laatste kersttripje? Niet zo gek ver van huis, in de Duitse deelstaat Saksen, kan je nog enkele kerstmarkten op de valreep bezoeken. Velen staan nog opgesteld tot en met het weekend van 21 en 22 december. Vooral die in Leipzig, Dresden en in het Ertsgebergte zijn een aanrader.

De staat Saksen staat niet voor niets bekend als ‘Kerstmis Wonderland’ met al haar kerstmarkten. Het is de bakermat van eeuwenoude kersttradities. Niet toevallig kan je hier de oudste kerstmarkt van Duitsland bezoeken: de Striezelmarkt die al sinds 1434 in Dresden gehouden wordt. Europa’s grootste adventskalender, met luiken van 3 op 2 meter, staat dan weer in Meißen. En vergeet het Ertsgebergte niet! Hier vieren ze kerst met bergparades, lichtfeesten, vele regionale specialiteiten en zelfgemaakte houten kerstdecoraties. De notenkrakerpoppetjes, ook wel Nußknacker in het Duits, zijn niet te missen.

De troeven van het Ertsgebergte
Chemnitz.
De kerstmarkt van Chemnitz weerspiegelt enorm goed de kersttradities van het Ertsgebergte. Wandel langs de twaalf meter hoge kerstpiramide met vijf verdiepingen, een oversized muziekdoos of traditionele figuren uit het Ertsgebergte zoals notenkrakers, mijnwerkers en engelen. Die figuurtjes vind je trouwens met de hand uit hout gemaakt aan een van de 200 houten hutten rond het stadhuis.

Praktisch. Nog open tot 23 december 2019, dagelijks van 10u tot 21u.

De kerstmarkt in Chemnitz.

Andere kerstmarkten in het Ertsgebergte van Saksen
Freiberg.
Deze kerstmarkt vindt plaats in het historische centrum van Freiberg en combineert de kerstsfeer met oude mijnwerkerstradities uit het Ertsgebergte, dit aan 100 feestelijk versierde standjes.

Praktisch. Nog open tot 22 december 2019.
Maandag tot donderdag van 10u tot 20u.
Vrijdag en zaterdag van 10u tot 22u.
Zondag van 10u30 tot 20u.

Marienberg. Op de kerstmarkt in Marienberg tik je een leuk souvenirtje op de kop uit het Ertsgebergte. Het gevarieerde assortiment biedt houtkunst aan, maar ook kruiden en specerijen, textiel, cosmetica en veel geurige en smakelijke lekkernijen. Voor de kleinere bezoekers komt de Kerstman elke dag op bezoek met leuke verrassingen.

Koop een engeltje als souvenirtje in het Ertsgebergte!

Praktisch. Nog open tot 22 december 2019, dagelijks van 11u tot 19u.

Annaberg. In deze oude stad komen tradities en gebruiken tot leven. Met standjes die typerend zijn voor het Ertsgebergte word je ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer. De kerstmarkt van Annaberg is bovendien een van de mooiste kerstmarkten in deze regio van Saksen. Tip: op 22 december om 13u30 vindt de Grote Bergparade plaats met 1200 traditionele kostuums en 300 bergmuzikanten.

Praktisch. Nog open tot 23 december 2019.
Maandag tot donderdag van 10u tot 19u. Vrijdag tot zondag van 10u tot 20u.

Drie keer Dresden
Striezelmarkt.
Saksen staat hoog in de lijst van beste kerstmarkten. Het feit dat de oudste van het land doorgaat in Dresden, hoofdstad van de deelstaat, heeft daar misschien wel mee te maken. De Striezelmarkt dompelt je helemaal in de juiste sfeer met sprankelende lichtjes, lekkere glühwein en olijke kerstmuziek. Ervaar er de typische Saksische delicatessen en traditionele ambachten in het hart van de barokke oude binnenstad!

Praktisch. Nog open tot 24 december, dagelijks van 10u tot 21u.

kerstmartken Saksen

De Striezelmarkt van Dresden.

Augustusmarkt. De Augustusmarkt aan de hoofdstaat is de tweede grootste kerstmarkt Dresden. De gezellige markt met wit en goud verlichte pagodes werd genoemd naar de keurvorst van Saksen Augustus de Sterke. Hier word je getrakteerd op een heuse culinaire reis rond de wereld. Naast regionale en Duitse producten, smul je hier ook van pralines gemaakt van Deens Glögg, Finse Piparkakut (gemberkoek), Zweedse Julskinka (kersthammetje), Italiaanse Pandoro, Zwitserse chocolade, mosterd uit Dijon, specerijen uit het oosten en nog veel meer!

Praktisch. Nog open tot 23 december 2019.
Maandag tot donderdag van 11u tot 21u. Vrijdag van 11u tot 22u.
Zaterdag van 10u tot 22u. Zondag van 10u tot 21u.

Dresden Winter Lights. Helemaal in de ban van kerstlichtjes? Trek dan naar een van de meest verlichte kerstmarkten van Saksen: Dresdner Winterlichter. De winkelstraat Prager Straße is waar je moet zijn. De bijna 12 meter hoge kerstboom die elke dag vanaf 15u om het half uur een lichtshow geeft op het ritme van de kerstmuziek, is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Maak ook zeker een ritje in het 25 meter hoge reuzenrad en geniet van een bijzonder uitzicht op de Prager Straße.

Praktisch. Nog open tot 23 december, dagelijks van 10u tot 21u.

kerstmarkten Saksen

De kerstmarkt in Dresden met de Frauenkirche centraal.

Christmas Garden Pillnitz: lichtspektakel in koninklijk decor
Palace & Park Pillnitz, ook gelegen in Dresden, betovert je deze winter met adembenemende lichtshows, indrukwekkend geënsceneerde architectuur en lichtgevende figuren. Gezinnen, vrienden en koppels brengen er een prachtige avond door vol ontdekkingen tijdens een tour van ongeveer twee kilometer door de kerstuinen van Dresden. Miljoenen lichtjes in verschillende kleuren op en rond het paleiscomplex zorgen voor een sprookjesachtige Kerst!

Praktisch. Nog open tot 5 januari 2020, dagelijks van 16u30 tot 22u.

Kerstmarkten Saksen

Het Palace & Park Pillnitz, in minder feestelijke tijden.

Leipzig: tweede oudste kerstmarkt in Duitsland
De kerstmarkt van Leipzig gaat al terug tot 1458. Net als ruim vijfhonderd jaar geleden past de markt harmonieus in het fascinerende historische decor van het stadscentrum. Met meer dan 250 versierde stands doet het zijn reputatie als een van de grootste en mooiste kerstmarkten in Saksen, en bij uitbreiding Duitsland alle eer aan. Bovendien waarderen bezoekers het vooral dat de markt zo kindvriendelijk is. Tip: ga zeker luisteren naar de traditionele trombonespelers die het beste van zichzelf geven vanaf het balkon van het oude stadhuis. Van maandag tot donderdag om 18u, vrijdag om 19u en zaterdag en zondag om 13u en om 19u.

Praktisch. Nog open tot 23 december 2019.
Zondag tot donderdag van 10u tot 21u.
Vrijdag tot zaterdag van 10u tot 22u.

kerstmarkten Saksen

De kerstmarkt in Leipzig.

Meißen: kerst vieren met levensgrote adventskalender
Rond de kerstperiode vormt de Meißer Marktplatz met het laatgotische stadhuis, de herenhuizen uit de renaissance en de Frauenkirche het decor voor een romantische kerstmarkt. In die Frauenkirche ben je trouwens aan het juiste adres voor een nostalgische portie adventsmuziek. Of wat denk je van sprookjesachtige uitvoeringen in het theater of een kersttentoonstelling in het stadsmuseum? Handig: alles ligt slechts enkele minuten wandelen van elkaar. Het hoogtepunt hier is het prachtige stadhuis van Meißen: die verandert met Kerstmis in een gigantische adventskalender waar 24 verrassingen achter grote blauwe luiken verstopt zitten. Nog tot 24 december opent er elke dag een luik. Van maandag tot vrijdag om 17u, op zaterdag en zondag om 15u30 en op kerstavond om 11u.

Praktisch. Nog open tot 24 december 2019.
Zondag tot donderdag van 11u tot 20u. Vrijdag en zaterdag van 11u tot 21u.

LEES OOK. Zes niet te missen kerstmarkten in Duitsland dit jaar

Meer zin in Kerstmis? Wij zetten Kerst in de kijker op onze website!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Kerstmis in Saksen
| Bekijk hier een overzicht van alle evenementen
Dienst Toerisme Saksen | Bautzner Straße 45/47 | D-01099 Dresden | Tel.: +49 351 491700 | E-mail: [email protected] | Internet: www.sachsen-tourismus.de/en/
Dienst Toerisme Duitsland | Internet: vakantieland Duitsland

? PIN nu en plan later

kerstmarkten Saksen

Foto’s: © Toerisme Duitsland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *