Wielkopolska

Wielkopolska in Polen: het mekka voor natuurliefhebbers en zoetwatermatrozen

Wielkopolska, ook wel gekend als het land van de honderd meren, situeert zich in het westen van Polen. Dit stukje onontdekt Poolse natuur is een waar walhalla voor watersportliefhebbers. De groe-ne streek kenmerkt zich voornamelijk door laagland en dankt zijn feeërieke landschap aan voorma-lige gletsjermeren. Heb jij al eens gedacht aan een vakantie van op het water? Wij kropen achter het stuurwiel en testten het uit.

Wielkopolska, ook wel Groot-Polen genoemd, leent zich uitstekend om per boot en/of auto op ontdekking te gaan in de streek. Wij kozen om een stuk te verkennen met de wagen om daarna voet aan boord te zetten. De Grote Lus van Wielkopolska biedt een unieke manier van reizen. Het totale parcours van de lus bedraagt 687,9 km. Wil je het volledige traject afleggen? Dan ben je toch wel een aantal weken zoet. Gelukkig kan je ook kiezen voor een kort traject, zodanig dat je een dag varen kan afwisselen met verschillende uitstappen.

Wielkopolska is veruit de groenste streek in Polen met het meeste water.

De kunst van het rietvlechten
Onze eerste dag in Wielkopolska brengen we door in Nowy Tomyśl. Dit stadje staat bekend om een wel heel speciale ambacht. Ben je een fan van vlechtwerk? Dan is Nowy Tomyśl de plek waar je moet zijn. Volgens Guinness World Records kan je hier al bijna 20 jaar lang (sinds het jaar 2000) de grootste gevlochten mand ter wereld vinden. En met groot bedoelen we écht groot! Met zijn 17,3 meter lang en 9,5 meter breed zal ronddragen moeilijk worden, maar een streling voor het oog is het zeker en vast. De imposante mand werd ter gelegenheid van de eeuwwisseling geconstrueerd en viert de eeuwenoude ambacht van het vlechtwerk waar Nowy Tomyśl meester in is.

Wielkopolska

Het grootste gevlochten object ter wereld vind je in het Nowy Tomyśl.

Stap ook binnen in het museum en vlecht er je eigen mand!

Vlecht je eigen mand
Een bezoek aan het museum van riet en hopteelt mag alvast niet op je planning ontbreken. Manden, stoelen, meubels, kunst en zelfs podia! Noem het op en Nowy Tomyśl heeft het in een gevlochten variant. Ben je fan? Neem dan deel aan één van de georganiseerde workshops en misschien ga je wel naar huis met je hoogsteigen gevlochten picknickmand.

Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een gevlochten variant van in Nowy Tomyśl.

Hotel Olandia verwelkomt je met een typische Nederlandse molen.

Een Nederlands stukje Polen
Op zo’n 40 minuutjes rijden van Nowy Tomyśl overnachten we in Hotel Olandia. Hier slaap je in een 18de-eeuws landhuis dat zeker niet aan charme ontbreekt. Zoals je aan de naam al kan raden staat het hotel in het teken van Nederlandse invloeden. Met een eigen windmolen, die je ook aan de binnenkant kan bezoeken, eren de Polen hun rijke geschiedenis met Nederland. Naast een bezoek aan de windmolen beschikt het hotel nog over tal van andere activiteiten. Zo kan je er mini-golfen, een bezoek brengen aan de kinderboerderij, een plons maken in het meer of een lekker wijntje drinken in de tuinlounge.

Reisreporter Fien leeft zich uit op het water!

Aye aye kapitein
Alvorens onze trip doorheen Wielkopolska verder te zetten schakelen we over van auto naar boot. Boottochten kunnen vanaf verschillende instappunten worden gestart. Wij gaan aan boord in één van de havens langs de rivier Warta. Wist je trouwens dat je ook een boot kan huren zonder vaarbewijs? Zolang je een motorboot neemt met 10kW motorvermogen is een vaarbewijs niet nodig. Wat kost dat grapje? Dat valt eigenlijk heel goed mee! Voor slechts 300 zloty (ongeveer 70 euro) kan je reeds een charterschip huren voor zes personen en dit voor een volledige dag. Laat je het sturen toch liever aan iemand anders over? Dan is er nog steeds de mogelijkheid een chauffeur mee aan boord te nemen.

Wielkopolska

Langs de Warta wacht ons een vriendelijke gastheer, een lekkere barbecue en een smakelijk pintje van het huis!

Lunchen op de oevers van de Warta
De voormiddag brengen we door op het water om vervolgens aan te meren bij Chorzępowo. Chorzępowo is een bijzondere plek aan het water waar je traditionele Poolse gerechten kan uitproberen. Terwijl wij onze boot aanmeren, staat de barbecue al heerlijk te smeulen en komt de eigenaar ons enthousiast begroeten in het Pools. Hoewel de man geen Engels spreekt, voel je je meteen welkom. We krijgen een rondleiding en voelen de passie waarmee hij zijn restaurantje aan het water uitbaat. Met een streekbiertje in de hand genieten we van de omgeving en de heerlijke geuren die ons tegemoet komen.

De Grote Lus van Wielkopolska telt 28 nog steeds werkende sluizen.

Timemanagement is key
In de namiddag springen we opnieuw in onze boot. We moeten namelijk nog enkele sluizen door. De Grote Lus van Wielkopolska bevat maar liefst 28 nog steeds werkende sluizen. Moet je er nog verschillende passeren? Reken hier dan zeker voldoende tijd voor uit. Wij hielden nog één tussenstop in Czarnków om vervolgens de boot terug in te ruilen voor een wagen. Voor onze laatste halte van de reis trekken we naar de hoofdstad van Wielkopolska: Poznan. Het is een van de oudste en grootste steden van Polen.

Poznan, de hoofdstad van Wielkopolska, blijkt een erg kleurrijke stad!

Wielkopolska

Een tip in Poznan: Kontener Art, een eigenzinnige maar gezellige bar.

Citytrippen in Poznan
Na een stevige dosis natuur trekken we de stad in. Poznan is een kleurrijke, levendige en betaalbare stad, ideaal voor een citytrip. Cultuur in het centrum, watersport op Lake Malta en tal van hippe plekjes waar je de kleine honger kan stillen. Drink zeker eens een glaasje bij ‘Kontener Art’. Dit kleurrijk barretje aan de rand van het centrum schreeuwt gezelligheid. De perfecte locatie om een glaasje te klinken op onze laatste avond. Meer weten over citytrippen in Poznan? Reisreporter Ingrid ging de stad verkennen met een local!

Wielkopolska

Zonsondergang in Poznan.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl
Overnachten

Hotel Olandia| www.olandia.pl
Eten en drinken
Eten aan de oevers van de Warta | www.chorzepowo.pl
Activiteiten
Een boot huren | www.czarterjacht.eu
Nowy Tomyśl | www.nowytomysl.pl

? PIN nu en plan later

Wielkopolska

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *