Poznań met een local: trendy cultuurstad in ‘t groen

De Poolse stad Poznań staat bekend als rasechte studentenstad. Maar ook voor toeristen van elke leeftijd heeft de plek veel te bieden: een mooi historisch centrum, prachtige parken, trendy winkelcentra en talloze gezellige horecazaken. Ideaal voor een citytrip! Reisreporter Ingrid laat zich leiden door een local!

Bruisende metropool
Met een half miljoen inwoners is Poznań een levendige metropool. Voeg daar tijdens het academiejaar nog een kleine honderdduizend universiteitsstudenten aan toe en je begrijpt dat deze stad bruist van activiteit. Poznań is jong en trendy, maar tegelijk erg gastvrij. De stad straalt dynamiek en energie uit. De officiële slogan van Poznań luidt dan ook toepasselijk: ‘Eastern energy, Western style!’

De markt van Poznan, Stary Rynek met de geitjes bij de klok op het stadhuis. © Sakuto via Flickr Creative Commons | © Dennis Jarvis via Flickr Creative Commons

De markt van Poznan, Stary Rynek met de geitjes bij de klok op het stadhuis. © Sakuto via Flickr CC | © Dennis Jarvis via Flickr CC

Schatkist voor cultuurliefhebbers
Poznań heeft een lange, rijke geschiedenis en dat merk je aan de vele historische bezienswaardigheden. De schilderachtig gerestaureerde binnenstad is een absolute aanrader voor cultuurliefhebbers. Je kan het historische centrum makkelijk te voet verkennen en dat doe ik dan ook, samen met mijn gids Justyna. Zij brengt me naar de toeristische bezienswaardigheden maar toont me ook enkele verborgen pareltjes in haar stad.

Geiten als symbool van de stad
Het historische centrum wordt gekenmerkt door evenwijdig lopende straten die naar het marktplein leiden. Middelpunt van de oude binnenstad is de Stary Rynek, de Oude Markt. Hoge herenhuizen met kleurrijke trapgevels en puntdaken omgeven het plein. Erg bijzonder is het stadhuis: elke dag om klokslag twaalf uur komen hier uit twee deurtjes boven een grote klok twee geiten tevoorschijn. Die hebben volgens een oude legende het stadhuis ooit voor een brand behoed en zijn sindsdien het symbool van de stad.

Haal je coffee-on-the-go bij het mobiele Bike Café! © Project-On

Haal je coffee-on-the-go bij het mobiele Bike Café! © Project-On

Kathedraal in oase van rust
Na een pauze neemt Justyna me mee naar Ostrów Tumski, een eiland tussen de rivieren Warta en Cybina. In dit oudste stadsgedeelte bezoeken we de kathedraal. In de Gouden Kapel bewonder ik de sarcofagen van de stichters van Polen, Mieszko I en Boleslaw I de Dappere. Nadien loop ik door de brede straten van de stad, met kerken, paleizen en monumenten. Je ziet hier opvallend veel groen. In sommige parken kan je op zondagochtend deelnemen aan een yogasessie. Wel je eigen matje meebrengen!

Trendy mobiele fietskoffiebar
Dit kan geen toeval zijn: ik ben in Poznań om de wandel- en fietsmogelijkheden in de regio te ontdekken en aan de voorkant van het Zamek Cultureel Centrum bots ik op een mobiele fietskoffiebar. Bike Café is uniek in Polen en combineert de liefde voor fietsen met die voor koffie. Ze schenken enkel duurzame koffie. Wil je een perfect kopje espresso? Of liever een cappuccino? Geen probleem: de stad bruist van zulke jonge, creatieve ondernemers.

Het hippe shoppingcenter Stary Browar. © Volgar via Flickr Creative Commons

Het hippe shoppingcenter Stary Browar. © Volgar via Flickr Creative Commons

Internationaal bekroond winkelcentrum
In Poznań kan je 7 dagen op 7 gezellig winkelen, zowel buiten als overdekt. Er zijn heel wat winkelstraten en tal van trendy winkelcentra. Justyna brengt me naar een heel bijzonder complex. Stary Browar werd in 2008 door de International Council of Shopping Centers verkozen tot beste middelgroot winkelcentrum van Europa. Binnen de muren van deze voormalige brouwerij kan je gezellig winkelen, omringd door kunstobjecten uit de hele wereld. Een geslaagde mix van consumptie en moderne kunst!

Bruisend uitgaansleven
Nood aan een pauze, dan is een gezellig café of restaurant snel te vinden. Vooral op en rond de Oude Markt barst het van de plekjes waar je heerlijk kan eten en drinken. Hier proef je de sfeer van deze studentenstad. Polen staan niet voor niets bekend als bourgondiërs. Kan je je Belgische biertje niet missen, trek dan naar het enige Belgische biercafé van Polen, vlak bij de Oude Markt: Kriek Belgian Pub & Café. Je hebt er keuze uit meer dan 170 Belgische bieren.

Lake Malta: populair onder zeilers. © Ainunau via Flickr Creative Commons

Lake Malta: populair onder zeilers. © Ainunau via Flickr Creative Commons

Wandelen en fietsen in de groene gordel
Heb je na het bruisende stadsleven behoefte aan natuur? Rond Poznań ligt een groene gordel met tal van goed aangegeven fiets- en wandelroutes. Zo ontdek je een glooiend landschap met bossen en meren. Het mooie Malta Lake, waar vaak roeiwedstrijden worden gehouden, is een uitgelezen plekje om je tocht te starten. Ook liggen op 20 km afstand van de stad twee mooie, uitgestrekte natuurgebieden: het Zielonka Forest Landscape Park en het Wielkopolska National Park.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be/
Toerisme Regio Wielkopolskawww.wielkopolska.travel
Toeristische dienst Poznań | www.poznan.pl
Bezienswaardigheden
Kathedraal op Ostrόw Tumski | www.katedra.archidiecezja.wroc.pl
Mobiele fietskoffiebar Bike Café | www.bikecafe.pl
Winkelcentrum Stary Browar | www.starybrowar5050.com
Stadsgids
Justyna Ciupa | www.przewodnik-poznan.pl
Overnachten
Hotel Kolegiacki | Plac Kolegiacki 5 | Poznań |
www.hotelkolegiacki.pl
Hotel Zagroda Bamberska | ul. Kościkelna 43 | Poznań |
www.zagrodabamberska.pl
Eten en drinken
Restaurant Gospoda pod Koziolkami | Stary Rynek 95 | Poznań |
Restaurant Dabrowskiego 42 | ul. Dabrowskiego 42 | Poznań

Coverfoto: © arturator via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *