9 x doen in Poznan met een klein budget

Poznan, de hoofdstad van de Poolse regio Wielkopolska, heeft zich na Warschau het snelst economisch ontwikkeld. De levendige handels- en studentenstad telt 600.000 inwoners en bijna evenveel dingen die je er kan doen. Wil je het echte Poznan ontdekken voor weinig geld? Deze 9 tips zijn een goed begin!

1. Kijken naar de geiten op de middag: midden op de markt van Poznan verheft zich het prachtige stadhuis, opgetrokken in renaissancestijl. In 1551 werd in de toren van het stadhuis een klok geïnstalleerd met geitjes, die sindsdien elke dag om 12u stipt twaalf keer met hun horens tegen elkaar opbotsen. Volgens de legende waren echte geitjes aan het vechten op de toren precies op de dag waarop de klok zou worden ingewijd. Ze waren ontsnapt uit de handen van een kok, die ze wou braden aan het spit. Toen de mensen de geitjes zagen op die vreemde plek, werd prompt besloten om een mechanisme aan de klok vast te maken, dat ze elke dag tevoorschijn zou toveren. © Happy Frog Travels

1. Kijken naar de geiten op de middag: midden op de markt van Poznan verheft zich het prachtige stadhuis, opgetrokken in renaissancestijl. In 1551 werd in de toren van het stadhuis een klok geïnstalleerd met geitjes, die sindsdien elke dag om 12u stipt twaalf keer met hun horens tegen elkaar opbotsen. Volgens de legende waren echte geitjes aan het vechten op de toren precies op de dag waarop de klok zou worden ingewijd. Ze waren ontsnapt uit de handen van een kok, die ze wou braden aan het spit. Toen de mensen de geitjes zagen op die vreemde plek, werd prompt besloten om een mechanisme aan de klok vast te maken, dat ze elke dag tevoorschijn zou toveren. © Happy Frog Travels

2. Proeven van de croissant van de Heilige Marcin: het beschermde recept van dit croissantje mag alleen gebruikt worden in Poznan en in de regio Wielkopolska. Deze croissant wordt vooral gegeten op 11 november, de dag van de Heilige Marcin, en dat al sinds de negentiende eeuw. Een bakker merkte op dat sommige kerkgangers arm waren en verdeelde drie grote plateaus met croissantjes. Zo ontstond een mooie traditie. Vandaag gaan er op 11 november 1,25 miljoen croissantjes over de toonbanken van Poznan. Er is ook een croissantmuseum, waar je ze zelf kan bakken. © ZG Tan

2. Proeven van de croissant van de Heilige Marcin: het beschermde recept van dit croissantje mag alleen gebruikt worden in Poznan en in de regio Wielkopolska. Deze croissant wordt vooral gegeten op 11 november, de dag van de Heilige Marcin, en dat al sinds de negentiende eeuw. Een bakker merkte op dat sommige kerkgangers arm waren en verdeelde drie grote plateaus met croissantjes. Zo ontstond een mooie traditie. Vandaag gaan er op 11 november 1,25 miljoen croissantjes over de toonbanken van Poznan. Er is ook een croissantmuseum, waar je ze zelf kan bakken. © ZG Tan

3. Treinen naar Malta: vlakbij Poznan ligt een meer met de naam Malta. Het is in de zomer een heel populair recreatieoord. Nu ligt er in de buurt ook een nieuwe zoo en rijdt er vanaf april tot en met september ook elke dag een treintje die kant uit. Soms wordt de trein zelfs getrokken door de oude stoomlocomotief Borsig uit 1925. Om de trein in beweging te kunnen zetten om 10u, moet de locomotief al beginnen opwarmen om 2u ’s nachts! Dit is zeker voor kinderen een hele leuke uitstap vanuit Poznan. © Mirco Vacca

3. Treinen naar Malta: vlakbij Poznan ligt een meer met de naam Malta. Het is in de zomer een heel populair recreatieoord. Nu ligt er in de buurt ook een nieuwe zoo en rijdt er vanaf april tot en met september ook elke dag een treintje die kant uit. Soms wordt de trein zelfs getrokken door de oude stoomlocomotief Borsig uit 1925. Om de trein in beweging te kunnen zetten om 10u, moet de locomotief al beginnen opwarmen om 2u ’s nachts! Dit is zeker voor kinderen een hele leuke uitstap vanuit Poznan. © Mirco Vacca

4. Shoppen met of zonder gids? Geen Poolse stad zonder groot handelscentrum. Gelukkig zijn die ook vaak ondergebracht in hele mooie panden. In Poznan kan je heerlijk shoppen in de Stary Browar, de oude brouwerij. Naast winkels heb je ook een park, een club, een kunstencentrum en een hotel. In 2005 kreeg Stary Browar van de International Council of Shopping Centers de prijs voor beste shoppingcentrum ter wereld in de middelgrote categorie. Maar kom zeker niet alleen voor de winkels, want je kan het prachtige gebouw ook bezoeken met een gids. Die moet je twee weken op voorhand reserveren. (Atrium, tel. 61 859 60 50 | E-mail: informacja@starybrowar5050.com. Of Pasaż tel. 61 677 14 00 | E-mail: informacja@starybrowar5050.com.) © Toerisme Polen

4. Shoppen met of zonder gids? Geen Poolse stad zonder groot handelscentrum. Gelukkig zijn die ook vaak ondergebracht in hele mooie panden. In Poznan kan je heerlijk shoppen in de Stary Browar, de oude brouwerij. Naast winkels heb je ook een park, een club, een kunstencentrum en een hotel. In 2005 kreeg Stary Browar van de International Council of Shopping Centers de prijs voor beste shoppingcentrum ter wereld in de middelgrote categorie. Maar kom zeker niet alleen voor de winkels, want je kan het prachtige gebouw ook bezoeken met een gids. Die moet je twee weken op voorhand reserveren. (Atrium, tel. 61 859 60 50 | E-mail: [email protected]. Of Pasaż tel. 61 677 14 00 | E-mail: [email protected].) © Toerisme Polen

5. Op bezoek in het kasteel Zamek Cesarski: het indrukwekkende gebouw van Zamek Cesarski was één van de eerste residentiële gebouwen voor monarchen. Het werd in het begin van de 20ste eeuw gebruikt door Willem II. Na WOI zetelde daar de faculteit Mathematica van de universiteit van Poznan. Het was hier dat oud-studenten in de jaren dertig de bewuste Duitse Enigma-code ontcijferden. Tijdens WOII vond Hitler hier een hoofdkwartier. Nu kan je er naar de film, de opera, een tentoonstelling of kindertheater. Bezoek je het gebouw met een gids, dan kom je op plekjes waar je anders geen toegang toe hebt, onder andere de 5 ton zware troon van Willem II. © HRS Poland

5. Op bezoek in het kasteel Zamek Cesarski: het indrukwekkende gebouw van Zamek Cesarski was één van de eerste residentiële gebouwen voor monarchen. Het werd in het begin van de 20ste eeuw gebruikt door Willem II. Na WOI zetelde daar de faculteit Mathematica van de universiteit van Poznan. Het was hier dat oud-studenten in de jaren dertig de bewuste Duitse Enigma-code ontcijferden. Tijdens WOII vond Hitler hier een hoofdkwartier. Nu kan je er naar de film, de opera, een tentoonstelling of kindertheater. Bezoek je het gebouw met een gids, dan kom je op plekjes waar je anders geen toegang toe hebt, onder andere de 5 ton zware troon van Willem II. © HRS Poland

6. Een echte Monet zien: het Nationaal museum heeft een rijke collectie aan schilderkunst uit Europa en Polen. De stroming Jong Polen (Mloda Polska) is er goed vertegenwoordigd en daarnaast is er ook veel Spaanse schilderkunst te zien. Het pronkstuk van het museum is Monets ‘Strand van Pourville’. Het werk werd in 2000 gestolen maar 10 jaar later slaagde men er zin om het terug te vinden. Tickets kosten maximaal 3 euro. © Rik Mayda

6. Een echte Monet zien: het Nationaal museum heeft een rijke collectie aan schilderkunst uit Europa en Polen. De stroming Jong Polen (Mloda Polska) is er goed vertegenwoordigd en daarnaast is er ook veel Spaanse schilderkunst te zien. Het pronkstuk van het museum is Monets ‘Strand van Pourville’. Het werk werd in 2000 gestolen maar 10 jaar later slaagde men er zin om het terug te vinden. Tickets kosten maximaal 3 euro. © Rik Mayda

7. Ontdek de beginselen van de Poolse Staat: in het centrum van Poznan ligt een eiland met de naam Ostrow Tumski. Het is een plek met charmante straatjes, mooie kerkjes, heerlijk om te flaneren op een mooie zomeravond. Op dat eiland staat ook de kathedraal. In die kathedraal, in de crypte, vind je de graven van de eerste koningen van Polen, Mieszko I en Boleslaw de Dappere, bij de doopvont van het jaar 966. Vlak naast de kathedraal is nu een interactief centrum voor de geschiedenis van Ostrow Tumski opgericht, de Poort van Poznan ‘Brama Poznania’. Bezoek het en je voelt hoe sterk de geschiedenis een rol speelt in Polen. © Ewitsoe

7. Ontdek de beginselen van de Poolse Staat: in het centrum van Poznan ligt een eiland met de naam Ostrow Tumski. Het is een plek met charmante straatjes, mooie kerkjes, heerlijk om te flaneren op een mooie zomeravond. Op dat eiland staat ook de kathedraal. In die kathedraal, in de crypte, vind je de graven van de eerste koningen van Polen, Mieszko I en Boleslaw de Dappere, bij de doopvont van het jaar 966. Vlak naast de kathedraal is nu een interactief centrum voor de geschiedenis van Ostrow Tumski opgericht, de Poort van Poznan ‘Brama Poznania’. Bezoek het en je voelt hoe sterk de geschiedenis een rol speelt in Polen. © Ewitsoe

8. Speel een stadsspel: gedaan met saaie stadswandelingen. Poznan heeft een spel ontwikkeld dat je zowel in groep als alleen kunt spelen. Door het spel kijk je met heel andere ogen naar de stad dan wanneer je er gewoon doorheen zou kuieren. Het is trouwens niet één spel, maar 27. Telkens weer met een ander thema of voor een ander stadsdeel. Je vindt onderweg architectonische details, verborgen beelden en voor je het weet heb je in een paar uur de spelen allemaal uitgespeeld zonder uitgekeken te zijn op Poznan. © Mirco Vacca

8. Speel een stadsspel: gedaan met saaie stadswandelingen. Poznan heeft een spel ontwikkeld dat je zowel in groep als alleen kunt spelen. Door het spel kijk je met heel andere ogen naar de stad dan wanneer je er gewoon doorheen zou kuieren. Het is trouwens niet één spel, maar 27. Telkens weer met een ander thema of voor een ander stadsdeel. Je vindt onderweg architectonische details, verborgen beelden en voor je het weet heb je in een paar uur de spelen allemaal uitgespeeld zonder uitgekeken te zijn op Poznan. © Mirco Vacca

9. Wandelen of zonnen: 'Cytadel’ is in het Pools de naam van het 100 ha grote park dat er kwam na de Tweede Wereldoorlog. Het ligt op de plek waar vroeger een Pruisische, verstevigde vesting was, uitkijkend over Poznan. Het is er heerlijk wandelen en fietsen en in het midden is er een grote weide voor concerten of festivals. Verspreid over het park zijn er verschillende cafeetjes en restaurantjes en heel veel beelden. De opvallendste zijn de beelden van Magdalena Abakanowicz “Nierozpoznani”(de onherkenbaren). © Toerisme Polen

9. Wandelen of zonnen: 'Cytadel’ is in het Pools de naam van het 100 ha grote park dat er kwam na de Tweede Wereldoorlog. Het ligt op de plek waar vroeger een Pruisische, verstevigde vesting was, uitkijkend over Poznan. Het is er heerlijk wandelen en fietsen en in het midden is er een grote weide voor concerten of festivals. Verspreid over het park zijn er verschillende cafeetjes en restaurantjes en heel veel beelden. De opvallendste zijn de beelden van Magdalena Abakanowicz “Nierozpoznani”(de onherkenbaren). © Toerisme Polen

1. Kijken naar de geiten op de middag: midden op de markt van Poznan verheft zich het prachtige stadhuis, opgetrokken in renaissancestijl. In 1551 werd in de toren van het stadhuis een klok geïnstalleerd met geitjes, die sindsdien elke dag om 12u stipt twaalf keer met hun horens tegen elkaar opbotsen. Volgens de legende waren echte geitjes aan het vechten op de toren precies op de dag waarop de klok zou worden ingewijd. Ze waren ontsnapt uit de handen van een kok, die ze wou braden aan het spit. Toen de mensen de geitjes zagen op die vreemde plek, werd prompt besloten om een mechanisme aan de klok vast te maken, dat ze elke dag tevoorschijn zou toveren. © Happy Frog Travels 2. Proeven van de croissant van de Heilige Marcin: het beschermde recept van dit croissantje mag alleen gebruikt worden in Poznan en in de regio Wielkopolska. Deze croissant wordt vooral gegeten op 11 november, de dag van de Heilige Marcin, en dat al sinds de negentiende eeuw. Een bakker merkte op dat sommige kerkgangers arm waren en verdeelde drie grote plateaus met croissantjes. Zo ontstond een mooie traditie. Vandaag gaan er op 11 november 1,25 miljoen croissantjes over de toonbanken van Poznan. Er is ook een croissantmuseum, waar je ze zelf kan bakken. © ZG Tan 3. Treinen naar Malta: vlakbij Poznan ligt een meer met de naam Malta. Het is in de zomer een heel populair recreatieoord. Nu ligt er in de buurt ook een nieuwe zoo en rijdt er vanaf april tot en met september ook elke dag een treintje die kant uit. Soms wordt de trein zelfs getrokken door de oude stoomlocomotief Borsig uit 1925. Om de trein in beweging te kunnen zetten om 10u, moet de locomotief al beginnen opwarmen om 2u ’s nachts! Dit is zeker voor kinderen een hele leuke uitstap vanuit Poznan. © Mirco Vacca 4. Shoppen met of zonder gids? Geen Poolse stad zonder groot handelscentrum. Gelukkig zijn die ook vaak ondergebracht in hele mooie panden. In Poznan kan je heerlijk shoppen in de Stary Browar, de oude brouwerij. Naast winkels heb je ook een park, een club, een kunstencentrum en een hotel. In 2005 kreeg Stary Browar van de International Council of Shopping Centers de prijs voor beste shoppingcentrum ter wereld in de middelgrote categorie. Maar kom zeker niet alleen voor de winkels, want je kan het prachtige gebouw ook bezoeken met een gids. Die moet je twee weken op voorhand reserveren. (Atrium, tel. 61 859 60 50 | E-mail: informacja@starybrowar5050.com. Of Pasaż tel. 61 677 14 00 | E-mail: informacja@starybrowar5050.com.) © Toerisme Polen 5. Op bezoek in het kasteel Zamek Cesarski: het indrukwekkende gebouw van Zamek Cesarski was één van de eerste residentiële gebouwen voor monarchen. Het werd in het begin van de 20ste eeuw gebruikt door Willem II. Na WOI zetelde daar de faculteit Mathematica van de universiteit van Poznan. Het was hier dat oud-studenten in de jaren dertig de bewuste Duitse Enigma-code ontcijferden. Tijdens WOII vond Hitler hier een hoofdkwartier. Nu kan je er naar de film, de opera, een tentoonstelling of kindertheater. Bezoek je het gebouw met een gids, dan kom je op plekjes waar je anders geen toegang toe hebt, onder andere de 5 ton zware troon van Willem II. © HRS Poland 6. Een echte Monet zien: het Nationaal museum heeft een rijke collectie aan schilderkunst uit Europa en Polen. De stroming Jong Polen (Mloda Polska) is er goed vertegenwoordigd en daarnaast is er ook veel Spaanse schilderkunst te zien. Het pronkstuk van het museum is Monets ‘Strand van Pourville’. Het werk werd in 2000 gestolen maar 10 jaar later slaagde men er zin om het terug te vinden. Tickets kosten maximaal 3 euro. © Rik Mayda 7. Ontdek de beginselen van de Poolse Staat: in het centrum van Poznan ligt een eiland met de naam Ostrow Tumski. Het is een plek met charmante straatjes, mooie kerkjes, heerlijk om te flaneren op een mooie zomeravond. Op dat eiland staat ook de kathedraal. In die kathedraal, in de crypte, vind je de graven van de eerste koningen van Polen, Mieszko I en Boleslaw de Dappere, bij de doopvont van het jaar 966. Vlak naast de kathedraal is nu een interactief centrum voor de geschiedenis van Ostrow Tumski opgericht, de Poort van Poznan ‘Brama Poznania’. Bezoek het en je voelt hoe sterk de geschiedenis een rol speelt in Polen. © Ewitsoe 8. Speel een stadsspel: gedaan met saaie stadswandelingen. Poznan heeft een spel ontwikkeld dat je zowel in groep als alleen kunt spelen. Door het spel kijk je met heel andere ogen naar de stad dan wanneer je er gewoon doorheen zou kuieren. Het is trouwens niet één spel, maar 27. Telkens weer met een ander thema of voor een ander stadsdeel. Je vindt onderweg architectonische details, verborgen beelden en voor je het weet heb je in een paar uur de spelen allemaal uitgespeeld zonder uitgekeken te zijn op Poznan. © Mirco Vacca 9. Wandelen of zonnen: 'Cytadel’ is in het Pools de naam van het 100 ha grote park dat er kwam na de Tweede Wereldoorlog. Het ligt op de plek waar vroeger een Pruisische, verstevigde vesting was, uitkijkend over Poznan. Het is er heerlijk wandelen en fietsen en in het midden is er een grote weide voor concerten of festivals. Verspreid over het park zijn er verschillende cafeetjes en restaurantjes en heel veel beelden. De opvallendste zijn de beelden van Magdalena Abakanowicz “Nierozpoznani”(de onherkenbaren). © Toerisme Polen

Foto: © Olga Kot

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *