Malopolska

Roadtrip in Malopolska: Poolse bossen, paarden en cultuurpracht

Polen is een veelzijdige bestemming met voor ieder wat wils. Cultuurfanaten kunnen hun hart ophalen in één van de kleurrijke steden. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in tal van nationale parken. En de atleten onder ons kunnen al hun energie kwijt in maar liefst drie bergketens. Aangezien wij reisreporters geen zittend gat hebben, kozen we voor een roadtrip. De ideale manier om op ontdekking te gaan doorheen zowel stad als natuur.

Voor onze roadtrip trekken we richting Malopolska (ook wel gekend als Klein-Polen). De regio situeert zich in het zuiden van het land. Deze groene provincie zet niet minder dan acht locaties op de Unesco Werelderfgoedlijst. Krakau, de hoofdstad van de regio, dient als ideale uitvalsbasis om de streek wat dieper te gaan ontdekken. Onze eerste bestemming… Nielepice!

De Hutsul Paardenboerderij eert de traditionele Hutsul cultuur in Malopolska.

Potten, paarden en Hutsul cultuur
Nielepice zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Logisch… met om en bij de 730 inwoners is er in dit piepkleine dorpje niet zo veel te zien. Waarom stoppen we hier eerst? Wij hebben uit goede bron vernomen dat de lokale Hutsul Paardenboerderij (Stadnina Koni Huculskich) zeker een bezoekje waard is. Op deze charmante paardenboerderij wordt de Hutsul cultuur nog in ere gehouden. De ‘Hutsul’ vormen een bergvolk dat bekend staat om hun volkscultuur en inheemse ponyras.

Bewonder artisanaal aardewerk, hanteer het houten boerenmateriaal of neem deel aan een paardenwandeling (in een koets voor niet-ruiters). Ervaren ruiters kunnen deelnemen aan lange afstand wandelingen van meerdere dagen (bv. de Transjurassic Horse Trail van 250 km). Ligt er sneeuw bij je bezoek? De Hutsul paarden trekken in de winter sleeën doorheen de omliggende landschappen en bossen. Bucketlistmateriaal als je het mij vraagt!

Gastvrouw Akiko, zelf Japanse, combineert Polen met een vleugje Japan.

Overnachten in een Japans decor
Voor onze eerste overnachting rijden we anderhalf uur verder het zuiden in. De rit van Nielepice tot Nowy Targ brengt je langs wondermooie groene landschappen. Maar let op: wij reden tijdens onze roadtrip door Malopolska met een 4×4. Dat is een must om Villa Akiko te bereiken!

Een hobbelige zandweg leidt je diep de Poolse bossen in. Heb je geen wagen ter beschikking? Dan kan je steeds het hotel contacteren om je op te pikken. Een gemakkelijke route is het niet, maar het is de klim zeker en vast waard. De vergezichten verraden waarom eigenares Akiko voor deze ruige locatie gekozen heeft. Het hotel is een unieke plek waar de Poolse en Japanse cultuur in harmonie samenleven. Gastvrouw Akiko, afkomstig uit Japan, verloor haar hart aan Polen en besloot er een hotel te openen. De kamers voelen misschien een klein beetje verouderd aan, maar voor netheid en gastvrijheid geven we zeker tien op tien.

De kerk van Aartsengel Michael is een knap staaltje gotiek uit de 15de eeuw.

Gotiek uit de 15e eeuw
Op een kwartiertje rijden van Villa Akiko kan je één van de typische houten kerken beschermd door de Unesco Werelderfgoedlijst bezoeken. Deze kerk is één van de zes best bewaarde voorbeelden van houten gotische kerkbouw. De kerk van Aartsengel Michael bevindt zich in Debno Podhalanskie en dateert reeds uit de 15e eeuw. Het is één van de best bewaarde houten kerken in heel Polen, waarvan de originele structuur nog steeds intact is. Een prachtig staaltje architectuur waarvan je nauwelijks zou geloven dat het echt is.

Op vlottentocht op de Dunajec, heerlijk ontspannend!

Ontspannen vs. adrenaline op de Dunajec
We vervolgen onze roadtrip door Malopolska en zoeken de natuur op! In de namiddag trekken we door naar het Pieniny Nationaal Park voor een afvaart van de Dunajec-rivier. Vanuit het dorpje Sromowce Niżne kan je kiezen voor een rustige afvaart per vlot of voor de avontuurlijkere rafting-ervaring doorheen de stroomversnellingen. Aangezien wij helemaal ‘zen’ van de omliggende natuurpracht willen genieten opteren we voor het rustigste alternatief. Onder begeleiding van onze hoogsteigen ‘vlot-chauffeur’ dobberen we langs het bergachtig landschap en genieten we van de natuurweelde om ons heen.

Malopolska

Indrukwekkend! Een kudde paarden in de Poolse wildernis.

Paarden in hun natuurlijke habitat
De laatste tussenstop voor eindbestemming Krakau maken we in Stadnina Koni Huculskich Gładyszów dat gelegen is in Regietów. Deze boerderij is een waar paardenparadijs waar je kuddes kan observeren in hun natuurlijke omgeving. Met de handen vol traditioneel Pools bier en enkele typische snacks trekken we er op uit met de huifkar. En met succes! Al snel spotten we een galopperende kudde in een zee van groen. Een indrukwekkend tafereel dat je in België niet snel zal zien.

Malopolska

Van links naar rechts: detail van de gotische houten kerk, proeven van Pools bier en citytrippen in Krakau.

Citytrippen in Krakau
Onze roadtrip doorhen Malopolska eindigen we in Krakau, de hoofdstad van Klein-Polen. Wist je trouwens dat Krakau dit jaar werd verkozen tot beste Europese bestemming voor een citytrip? Het oude centrum is voornamelijk autoluw en beschikt over tal van indrukwekkende kerken, sfeervolle straatjes en charmante geveltjes. Dat in combinatie met betaalbare prijzen maken van Krakau een hot item. Niet langer wachten dus! Wil je graag meer weten over Krakau? Reisreporter Kiënta is er onlangs nog geweest!

Malopolska geeft je een indruk van Polen die je niet had verwacht!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl
Overnachten
Villa Akiko | www.akiko.pl
Hotel Goscinna Chata | www.karczma-goscinna-chata.pl
Hotel Galaxy Krakau | www.galaxyhotel.pl
Eten en drinken
Villa Akiko | www.akiko.pl
Hotel Goscinna Chata | www.karczma-goscinna-chata.pl
Activiteiten
Stadnina Koni Huculskich (Hutsul Paardenboerderij) | www.nielepice.com.pl  | +48122838726
De kerk van Aartsengel Michael | Kościelna 42, 34-434 Dębno, Polen
Afvaart van de Dunajec Rivier | www.flisacy.pl
Stadnina Koni Huculskich Gładyszów | Nr 2 wśród 3 atrakcji w lokalizacji Regietów

? PIN nu en plan later

Malopolska

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *