Mazurië

Mazurië in Polen: het land van de duizend meren

Mazurië ligt in het Noordoosten van Polen. Haar inwoners prijzen de regio aan als het land van de duizend meren. Maar wist je dat er zelfs meer dan duizend meren te vinden zijn? Allemaal verbonden via een netwerk van kanalen en rivieren. Reisreporter Chris Van den Hende ontdekte in dit paradijs voor watersportliefhebbers heel bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Een groen waterparadijs
De vakantieganger die niet aan zijn trekken komt in Mazurië moet nog geboren worden. Een 86 km lange rivier doorkruist de regio als een paradijs voor kajakliefhebbers. Landschapsparken en bossen garanderen de natuurrijkdom voor wandelaars. Verschillende diersoorten getuigen van de rijke fauna in de streek: elanden, wilde paarden, bevers… . Wie graag fietst of paardrijdt vindt er kilometers mooie tracks. Tot slot liggen duizenden zeilboten, zodiacs en motorjachten verspreid over de vele meren. Je kunt er je spieren oefenen met de roeispanen of op een zeilboot. Vissen gaat ook, voor als het minder intensief mag.

We sommen de meest interessante attracties uit Mazurië voor je op:
1. Het Elblag kanaal (van Ostróda naar Elblag):
Gegraven in 1847 is het kanaal een geklasseerd monument qua hydraulische constructie en een topattractie voor de toeristen. Deze unieke waterweg vergelijk je het best met de sluizen (liften) van Strépy-Bracquegnies in Henegouwen. De indrukwekkende installatie van hellende vlakken, sluizen, dammen en veiligheidspoorten werkt nu nog altijd. Om een hoogteverschil van tientallen meter te overbruggen werden 5 hellende vlakken gebouwd. Lengte van het kanaal is 80 km. Duur van de volledige vaart is 11 uur.

2. De stad Olsztyn
Olsztyn, de hoofdstad van Mazurië, ligt in het midden van dit merengebied en telt op haar grondgebied zelf elf meren. 21 procent van de stad bestaat uit bebost gebied. De Gotische burcht in het centrum van de stad herbergde Nicolas Copernicus. Ze is nu omgebouwd tot het nationaal museum van Mazurië waar er een zaal gewijd is aan Copernicus en zijn astronomisch werk. In de gotische Sint-Jacobskathedraal kan je in de zomer een van de talrijke orgelconcerten meepikken. Andere attracties in Olsztyn die de moeite zijn: het planetarium en de sterrenwacht.

Mazurië

Mazurië, niet voor niets het land van de duizend meren genoemd…

3. Grunwald (of Tannenberg in het Duits)
Op 15 juli 1410 vond hier de grootste veldslag van de middeleeuwen plaats. Het Pools-Litouwse leger versloeg er de Teutoonse ridders. Deze veldslag luidde het einde in van de overheersing van de Teutoonse ridderorde in Midden-Europa. Je kunt er een museum bezoeken en het granieten herdenkingsmonument bezichtigen alsook de ruïnes van de kapel gebouwd na de veldslag. In het weekend van de herdenking van de slag kun je er jaarlijks kijken naar een indrukwekkende reconstructie van de slag zelf.

4. Gierloz, Hitlers hoofdkwartier
Het ‘Hol van de Wolf’, Hitlers hoofdkwartier, is één van meest aangrijpende plaatsen in Mazurië en trekt veel toeristen aan. Eind 1944 vond hier de beruchte mislukte aanslag op de dictator. Het complex was een kleine stad op zichzelf met een eigen elektriciteitscentrale, een treinstation, een casino, een bioscoop en een vliegveld. Alles was omringd met prikkeldraad en mijnenvelden. Eind 1945 bliezen de Duitsers het complex grotendeels op. Daardoor bezichtig je slechts ruïnes. De sfeer is er sinister.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen
| www.polen.travel/nl
Mazurië
| Internet: www.mazury.travel  | www.prot.gda.pl  | www.gizycko.pl
Grunwald
| Internet:  www.grunwald1410.pl
Gierloz
| www.wolfsschanze.pl
Toerisme Polen
| Renaissancelaan 20 bus 25 | 1000 Brussel | Internet: www.polen.travel

? PIN nu en plan later

Mazurië

Foto’s: © Pixabay en © grego1402

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *