Polen The Witcher

In de ban van Polen: het land waar ‘The Witcher’ vandaan komt

Sinds eind deze maand loopt op Netflix de serie ‘The Witcher’, een fantasyreeks gebaseerd op de boeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Onder andere zijn thuisland Polen stond letterlijk in de schrijnwerpers tijdens de opnames van de reeks. Benieuwd waar held en hoofdpersonage Geralt van Rivia zoal vertoeft? Wij gidsen je langs de belangrijkste plekken!

Op de hoogte heuvel
De voornaamste plek in Polen waar ‘The Witcher’ werd opgenomen is zonder twijfel het Ogrodzieniec-kasteel in Podzamcze, een dorp in de provincie Silezië in het zuiden van het land. Het ligt zo’n 46 km ten noordoosten van de regionale hoofdstad Katowice. Het kasteel van Ogrodzieniec werd gebouwd onder het bewind van koning Casimir de Grote op de hoogste heuvel in het schilderachtige landschap van de Jura Krakowsko-Częstochowska. Het blijkt een knap staaltje vakmanschap dat door de eeuwen heen een steeds weelderige en magnifieke uitstraling kreeg.

Geralt van Rivia, de held in ‘The Witcher’. © The Witcher

Kasteel met vele stijlen
In de 16de eeuw bijvoorbeeld kreeg het kasteel een renovatie in renaissancestijl. Die duurde enkele jaren waardoor er op de kalksteenformatie een reusachtig herenhuis ontstond: het ‘kleine Wawel kasteel’. In het begin van de 17de eeuw omringen de latere eigenaars het kasteel met moderne vestingwerken en vernieuwden het interieur in barokke stijl.

Van ruïne naar trekpleister
Na een reeks van plunderingen, veroveringen en verbrandingen werd het kasteel weer herbouwd maar verviel uiteindelijk in een ruïne. Pas in 1906 kocht de Poolse Toeristische Vereniging de schilderachtige ruïne. Nu kan je het kasteel bezoeken of deelnemen aan verschillende toeristische evenementen die hier georganiseerd worden.

Polen The Witcher

Het kasteel van Ogrodzieniec. © Pixabay

Adelaarsnestenroute
Het kasteel van Ogrodzieniec is een van de vele kastelen, paleizen en kloosters die deel uitmaken van de Adelaarsnestenroute, ontstaan in 2012 en al beloond met het Gouden Certificaat van de Poolse Toeristische Organisatie. De Adelaarsnestenroute dankt zijn naam aan de ruïnes van kastelen en forten die in de 14de eeuw op verzoek van koning Casimir de Grote op moeilijk bereikbare plekken (lees: 30 meter hoge rotsen) worden gebouwd. De route loopt door twee provincies: Śląskie en Małopolskie.

Cultuur en actie
Hoe gruwelijk het er in ‘The Witcher’ dan wel aan toe mag gaan, des te romantischer zijn de kastelen op de Adelaarsnestenroute in Polen. Sommigen zijn slechts mooie, goed bewaarde ruïnes, anderen zijn gerestaureerd. Het kasteel van Ogrodzieniec of Bobolice zijn tegenwoordig net zo levendig als vroeger. Pik hier zeker interessante tentoonstellingen of een historisch evenement mee. Maar langs de bijna 165 km lange toeristische route kan je ook wandelen, fietsen, paardrijden of zelfs klimmen.

Polen The Witcher

Combineer je bezoek aan het Ogrodzieniec-kasteel met een trip naar Krakau. © Kiënta Martens

Combineer met een citytrip
Wist je dat het kasteel van Ogrodzieniec een ideale uitvalbasis is voor andere hoogtepunten in Polen? Zo ligt de hoofdstad Krakau, een van de oudste Poolse steden én een cultureel pareltje volgens onze Reisreporter Kiënta, op slechts 65 km van het kasteel. Combineer Krakau beslist met een bezoek aan de nabijgelegen Koninklijke Zoutmijnen in Wieliczka. Net als de oude binnenstad, de Wawel heuvel en de wijk Kazimierz in Krakau, staan de zoutmijnen ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Polen The Witcher

De hijskraan in Gdańsk. © Pixabay

Polen The Witcher

De beschilderde huisjes in Zalipie. © Pixabay

Extra locaties
Nog leuk om te weten: dankzij het computerspel ‘The Witcher’ ontdek je nog meer locaties in Polen. Zo herken je in het spel de hijskraan in Gdańsk (Novigrad in het spel), het beschilderde dorp Zalipie (de boerenhuisjes in het spel) of de windmolens in het Etnografisch Park van Wielkopolska (Redania in het spel). Redenen genoeg dus om je reisplannen naar Polen aan te scherpen!

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be

? PIN nu en plan later

Polen The Witcher
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *