Zagorje

Op roadtrip naar rust in het Kroatische achterland

De relatief onbekende regio Zagorje is een prima alternatief voor de drukbezochte kusten van Kroatië. Reisreporter Kiënta reisde er langs groene, glooiende heuvels, wijngaarden, middeleeuwse kastelen en kleine provinciestadjes. De kans dat je hier een horde toeristen tegenkomt is zeer klein. Net daarom valt er voor deze streek iets te zeggen. Klaar om tot rust te komen?

Even situeren: de streek Hrvatsko Zagorje, kortweg Zagorje of poëtischer genoemd het Kroatische achterland, ligt in het noorden van Kroatië en strekt zich uit over drie provincies: Krapina-Zagorje met Krapina als provinciehoofdstad, Varaždin en Međimurje. De stad Krapina ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Zagreb. Bekijk op dit kaartje de voornaamste locaties in de streek Hrvatsko Zagorje.

Rust zoeken in Zagorje
Wie terug in de tijd wil reizen, ver weg van overvolle toeristische sites, stranden en stadscentra, vindt in de relatief onbekende regio Zagorje vast wel zijn gading. De groene regio promoot zich als een walhalla voor wellnessliefhebbers en rustzoekers. Die rust vonden wij absoluut op onze eerste slaapplaats: Vuglec Breg, op zo’n 20 minuten rijden met de auto vanuit Krapina.

Overnachten in een van de huisjes van Vublec Breg.

Hier slaap je tussen de wijngaarden.

De stiltehuisjes van Vuglec Breg
Safe the best for last, wordt meestal aangeraden maar deze slaapplek verdient nu al je volle aandacht. Restaurant, wijnhuis en pension Vuglec Breg brengt je helemaal in relaxmodus tussen de groene wijnheuvels. Slapen doe je hier niet in een bombastische blok beton, maar in huiselijk aangeklede cottages met minstens twee aparte slaapkamers met een eigen badkamer (en soms ook een jacuzzi). Op het kraken van het hout na, is het hier zo stil dat je bijna nergens anders meer wil slapen.

Ontwaken in de mist
De ochtenden zijn hier bovendien goud waard. Wij bezochten Vuglec Breg in het najaar, waardoor we ontwaakten in een kleurrijk herfstig decor met een magisch laagje mist en een zacht opkomende zon. Vanuit de ontbijtzaal, waar je absoluut verwend wordt met een degelijk en vers gemaakt ontbijt, is het verder genieten geblazen van de prachtige omgeving. Schuif hier ’s avonds zeker ook de benen onder tafel om te proeven van de authentieke, hartige Kroatische keuken. Of laat je rondleiden in het wijnatelier waar de eigenaars hun eigen wijnen produceren.

TIP. Het hartige dessert dat je hier niet mag missen is strukli, een opgerold kaasgerecht met cottage cream. Proef zowel van de gezouten variant als die met honing. Een voltreffer met de juiste huisgemaakte wijn erbij!

Proef zeker het hartige kaasdessert strukli.

Wellness: voor elk wat wils
Het Kroatische achterland staat bekend om zijn wellness. Vooral in en rond Krapina liggen een aantal chique kuuroorden. Terme Tuhelj, 20 km van Krapina, is zo’n voorbeeld van een wellness walhalla. Dit gigantische complex omvat verschillende zwembaden, sauna’s en spa’s. In de gemeente Krapinske Toplice, zo’n 12 km van Krapina, ligt Villa Magdalena: een kleiner, maar daarom niet minder fijn wellnesshotel met huiselijk ingerichte kamers en een spa zonder keuzestress. Voor wie met kinderen reist, is Aquae Vivae in Krapinske Toplice een aanrader. Dit vijfsterrenwaterpark zorgt voor fun in de wildwaterbaan, adrenaline tijdens het scubaduiken of totale ontspanning dankzij onderwatermassages.

Cultuurtip: het Neanderthalermuseum in Krapina
Diep verscholen in de bossen van Krapina ligt sinds februari 2010 het Neanderthalermuseum. Niet toevallig ook de locatie waar in de buurt paleontologische vondsten gedaan zijn. Het museum geeft een indrukwekkend en kindvriendelijk overzicht van het ontstaan van de aarde vanaf de oerknal tot het moment dat de homo sapiens ter wereld kwam. Leuk detail: de hele ontstaansgeschiedenis werd in een tijdspanne van 24 uur gegoten, om een idee te geven over hoelang elke fase heeft geduurd. Spoiler alert: wij, de mens, komen pas op de proppen in de laatste seconde van het etmaal.

Zagorje

Het kasteel Trakošcan op de heuvel geeft een prachtig uitzicht op de omgeving.

Weelde in kasteel Trakošcan
Kroaten en kastelen, het is een geslaagd huwelijk. Ons eerste en enige kasteel tijdens deze roadtrip bezoeken we in de provincie Varaždin, net over de grens met Krapina-Zagorje. Kasteel Trakošcan, weelderig gebouwd op een heuvel aan een meer, dateert van eind 13de eeuw en werd midden 19de eeuw gerenoveerd in een neogotische stijl. Het kasteel is eigendom van de Draskovic familie, die niet keken op een kamer meer of minder. Erg indrukwekkend zijn de jachtzaal met geschoten trofeeën, de grote hal met familieportretten en een stamboom die haast de hele muur bekleedt.

Elke kamer haar stijl
Terwijl de eerste verdieping vooral bestaat uit kamers voor het alledaagse leven, vind je op de tweede verdieping een arsenaal aan gastenkamers in verschillende stijlen. Denk aan: barok, rococo, het classisme, biedermeier en de neo-renaissance. Kers op de taart is weliswaar het buitenbalkon dat je vanop de heuvel een fenomenaal uitzicht geeft op de groene omgeving en het aanliggende meer.

Rond de kerstperiode wordt Varaždin sfeervol versierd.

Minicitytrip
Ideaal als een daguitstap is een bezoek aan het stadje Varaždin, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze barokke stad was vanaf 1756 even de hoofdstad van Kroatië totdat een brand in 1776 de plek zo goed als vernielde en Zagreb aangeduid werd als nieuwe hoofdstad. Niet toevallig is de patroonheilige van de kerk hier die van de brandweermannen. Het centrum zelf, eerder aan de kleine kant, charmeert graag met details zoals gevelornamenten of goed verstopte engelen.

Middeleeuws museum
Het marktplein is, vooral tijdens de kerstperiode, een gezellige plek. Hier zou ook het oudste stadhuis van Europa staan. Nog een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan is het middeleeuwse kasteel van Varaždin, gebouwd in de 14de eeuw en verschillende keren herbouwd in de 15de (de ronde torens kwamen erbij) en 16de eeuw (de omwallingsmuren werden gebouwd omwille van Turkse invasies). Sinds 1925 vindt het stadsmuseum hier haar onderkomen.

Zagorje

In Varaždin zit het hem in de details.

Hartverwarmende familie Hažić
Onze laatste stop houden we in de provincie Međimurje, meer bepaald bij de familie Hažić. Zij runnen een wijnhuis tussen de glooiende, groene wijngaarden waar ze zo’n 20.000 flessen wijn per jaar produceren. Gastvrouw, dochter Tatjana verwelkomt ons en haar spontaniteit werkt aanstekelijk. Al snel hangen we aan haar lippen als ze vol liefde vertelt over haar vak. Haar vader, die het bedrijfje opstartte, is nog steeds aan het werk terwijl de tweede generatie (Tatjana en haar zus) nu aan het roer staat.

Zagorje

Heerlijk Kroatische wijnen proeven kan bij de familie Hažić.

Helende sapjes
Behalve wijn brouwt de familie Hažić ook haar eigen sapjes: zo’n 30.000 liter per jaar dankzij 10 ton appels. De appelbes aronia in de sapjes heeft een helende functie: ze zuivert het lichaam en is goed voor het immuunsysteem. Ben je in de buurt, stop dan zeker voor een hartverwarmende rondleiding en wijnproeverij (mét zelfgemaakte appelchips!). Je gaat sowieso met het lekkerste souvenir naar huis.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Kroatië
| croatia.hr/nl-NL
Toeristische informatie Zagorje | visitzagorje.hr/en/tourist-information
Toeristische dienst Krapina | www.tzg-krapina.hr/en/about_krapina
Zagorje Card | Deze gratis toeristenkaart is 5 dagen geldig en geeft recht op kortingen in drie categorieën: cultuur, gastronomie en wellness. Beschikbaar in deelnemende accommodaties.
Bereikbaarheid
Vliegtuig
| Rechtstreekse vlucht Brussel-Zagreb met Brussels Airlines of Air Croatia
Auto | Vanaf Zagreb is het 60 km rijden naar Krapina
Bezienswaardigheden
Neanderthalermuseum | Šetalište Vilibalda Sluge bb | 49000 Krapina | Krapina-Zagorje
Kasteel Trakošcan | Trakošćan 4 | 42253 Bednja | Varaždin
Varaždin | croatia.hr/nl-NL/varazdin | varazdin.hr/en/
Wijnhuis Hažić | Jurovčak 72 | 40313 Sveti Martin na Muri | Međimurje
Wellness
Terme Tuhelj | Ljudevita Gaja 4 | 49215 Tuheljske Toplice | Hrvaška | Krapina-Zagorje
Villa Magdalena | Mirna ul. 1 | 49217 Krapinske Toplice | Krapina-Zagorje
Aquae Vivae | Ul. Antuna Mihanovića 1a | 49217 Krapinske Toplice | Krapina-Zagorje
LifeClass Terme Sveti Martin | Izvorska 3 | 40313 Sveti Martin na Muri | Međimurje
Viersterrenhotel met uitgebreid zwembadcomplex, spa- en wellnessmogelijkheden
Overnachten
Vuglec Breg | Škaričevo 151 | 49224 Škarićevo | Krapina-Zagorje

? PIN nu en plan later

Zagorje

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *