stadswandeling in Eupen

Zo mooi is een stadswandeling in Eupen

Wat heb je in godsnaam te zoeken in Eupen? Onbekend maakt onbemind. Zo vergaat het ook de fraaie hoofdstad van de Oostkantons. Een stadswandeling in Eupen overdonderdt je door de vele schitterende barokke gebouwen en prachtige patriciërswoningen. Kan een overdaad aan barok schaden? Neen, concludeert gastfotografe Ann. Oordeel zelf.

Eupen is voor velen een onbekende parel
Eupen is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap. De stad, gelegen in het oosten van de provincie Luik nabij de Duitse grens, telt ruim negentienduizend inwoners. De Vesder verdeelt Eupen in een boven- en een benedenstad. Wolhandelaren en lakenfabrikanten maakten van Eupen een belangrijke speler in de weefindustrie. Tijdens de 18-eeuwse bloeiperiode, de hoogdagen van de lakennijverheid, rezen prachtige patriciërswoningen, kerken en kloosters als paddenstoelen uit de grond. De Sint-Niklaaskerk telt twee mooie, peervormige baroktorens, typerend voor de Duitse barokke bouwstijl. Ook het interieur is een bezoek waard!

Stadswandeling in Eupen overspoelt je met impressies
Meer info had Ann niet nodig om de trein te nemen en richting Oostkantons te sporen. Want, voorbereiden doet ze nooit. Ze laat zich leiden door haar gevoel en dat bracht haar menige malen op verrassend prachtige, maar onbekende plekjes. Zes kerken, tal van geklasseerde woonhuizen, waaronder patriciërshuizen, zoals het Haus Grand Ry, de Mariafontein, Kasteel van Stockem, Sint-Michaëlkapel en de Sint-Jans Onthoofdingkapel maken deel uit van het stadspatrimonium. Lichtjes overdonderd door de vele indrukken pauzeert Ann op het terras van Goldener Anker.

Meer redenen voor een weekendje weg in Eupen
De hartverwarmende stadswandeling in Eupen scherpt haar appetijt. Gezellig gezeten recht tegenover de Sint-Niklaaskerk geniet ze van een heerlijke böckwurst mit kartoffelsalat vergezeld van een frisse Königer Pilsener. Nog voor haar bezoek is afgerond, besluit Ann terug te keren. Om bijvoorbeeld het Hertogenwoud en het Brackvenn te ontdekken. Of om naar de barrage, de Vesder-stuwdam, te stappen met het panoramisch restaurant van het Besucherzentrum Wesertalsperre. De wandelweg er naar toe voert je langs de Vesder stroomopwaarts naar het stuwmeer van Eupen.

Tip: wie in de herfst komt, wandelt naar de stuwdam door een kleurrijk, zeer gevarieerd bos met beuken, eikenbomen en dennen.

wandelen-in-Eupen-00
wandelen-in-Eupen-02
wandelen-in-Eupen-03
wandelen-in-Eupen-04
wandelen-in-Eupen-05
wandelen-in-Eupen-06
wandelen-in-Eupen-07
wandelen-in-Eupen-08
wandelen-in-Eupen-09
wandelen-in-Eupen-10
wandelen-in-Eupen-11
wandelen-in-Eupen-13
wandelen-in-Eupen-14
wandelen-in-Eupen-15
wandelen-in-Eupen-16
wandelen-in-Eupen-17
wandelen-in-Eupen-18
wandelen-in-Eupen-19
wandelen-in-Eupen-20-1
wandelen-in-Eupen-21
wandelen-in-Eupen-22
wandelen-in-Eupen-20
wandelen-in-Eupen-01
wandelen-in-Eupen-00 wandelen-in-Eupen-02 wandelen-in-Eupen-03 wandelen-in-Eupen-04 wandelen-in-Eupen-05 wandelen-in-Eupen-06 wandelen-in-Eupen-07 wandelen-in-Eupen-08 wandelen-in-Eupen-09 wandelen-in-Eupen-10 wandelen-in-Eupen-11 wandelen-in-Eupen-13 wandelen-in-Eupen-14 wandelen-in-Eupen-15 wandelen-in-Eupen-16 wandelen-in-Eupen-17 wandelen-in-Eupen-18 wandelen-in-Eupen-19 wandelen-in-Eupen-20-1 wandelen-in-Eupen-21 wandelen-in-Eupen-22 wandelen-in-Eupen-20 wandelen-in-Eupen-01

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Eupen | Marktplatz 7, 4700 Eupen | Tel.: +32 87 55 34 50 | Internet: eupenlives.be/nl (Nederlandstalige website)
Toerisme Oostkantons | Internet: www.ostbelgien.eu/nl (Nederlandstalige website)
Toerisme provincie Luik | Internet: nl.liegetourisme.be (Nederlandstalige website)
Toerisme Wallonië | Internet: visitwallonia.be/nl (Nederlandstalige website)
Bezienswaardigheden
IKOB – Museum voor moderne kunst | Rotenberg 12, 4700 Eupen | Tel: +32 (0) 87 56 01 10 |  Internet: www.ikob.be
KMILO – Institut Royal militaire d’education physique | Bellmerin 46, 4700 Eupen
Parlement van ve Duitstalige Gemeenschap | Kehrweg 1, 4700 Eupen | Tel: +32 (0) 87 31 84 00 | Internet: www.pdg.be | Check de website voor (gratis) bezoek en rondleidingen.
Stadsmuseum | Gospertstraße 52, 4700 Eupen | Tel: +32 (0) 87 74 00 05 | Internet: www.stadtmuseum-eupen.be
Eten en drinken
Café – Pension zum Goldenen Anker | Marktplatz 13, 4700 Eupen  Tel: +32 (0)87 74 39 97| Internet: zum-goldenen-anker.be

Klik en ontdek meer stedentrips in België

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *