Op reis gaan en toch zonder geplunderde bankrekening vertrekken en thuiskomen. Het is een uitdaging op zich. Al vanaf het plannen en boeken kun je geld besparen en wel dankzij deze tips.
1. Vroeg boeken is goedkoper vliegen. Hoe sneller je weet waar je naartoe wilt, hoe voordeliger je vlucht is, als je ten minste onmiddellijk boekt.
2. Reis licht. Luchtvaartmaatschappijen durven meer en meer aan te rekenen voor extra gewicht of een extra tas. Probeer alles telkens in één koffer te krijgen en houdt die ook binnen de voorziene afmetingen. Hou desnoods plaats over voor souvenirs.
3. Vermijd weekends en drukke periodes. Vliegen in het midden van de week, bijvoorbeeld op dinsdag of woensdag is het goedkoopste.
4. Vermijd hoogseizoenen. Kan je er toch niet omheen? Kies dan de juiste timing. De laatste week van augustus is beduidend goedkoper dan de eerste week van juli.
5. Vergelijk de vertrekperiodes. Enkele dagen of zelfs enkele uren vroeger of later vliegen kan je veel geld besparen.
6. Vergelijk de vertrekpunten. Misschien is een vlucht vanuit Schiphol wel goedkoper dan een uit Zaventem?
7. Neem een lunchpakket mee naar de luchthaven. Je moet er minstens twee uur op voorhand zijn en dan kan een hongertje al eens de kop opsteken. Vergeet dure broodjes, maar smul gewoon van je eigen boterhammetjes. Vloeistoffen neem je best niet mee van thuis, die zal je moeten afgeven tijdens de security check.
8. Boek een last minute. Op het allerlaatste moment geniet je vaak nog van stevige kortingen.
9. Hou deals voor luchtvaartmaatschappijen of hotelketens in de gaten via nieuwsbrieven. Vaak krijg je een fikse korting als je binnen een afgebakende periode boekt. Het zou stom zijn om een week later plots het driedubbele te moeten betalen.
10. Informeer, al dan niet digitaal, bij een reisagent naar hun package deals. Soms draait het goedkoper uit wanneer je vlucht, hotel en huurauto samen boekt.
11. Hou de wisselkoers in de gaten van je favoriete landen en reis er pas naartoe als die het voordeligst is.
12. Wees alert als je een wagen huurt. Huurwagenbedrijven afficheren hun wagens vaak goedkoper maar durven bij aankomst wel heel wat extra kosten te vragen. Weet dus goed wat je wel en niet moet betalen en kijk je eigen verzekering eens na. Die dekt soms ook de kosten aan je huurwagen.
13. Rijd je met de auto naar je vakantiebestemming? Vermijd tolwegen. Je portemonnee is je dankbaar en jij ontdekt mooiere, goedkopere en landelijkere alternatieve routes.
14. Zoek eens een alternatief voor een hotel. Een Airbnb of hostel zijn goede, en vooral voordeligere oplossingen.
15. Schuim het internet af en vergelijk websites die hetzelfde hotel aanbieden. Wedden dat je een prijsverschil zal vinden?
16. Vakantiehuisjes huur je best in de buurt van de zee of een meer. Kies je eentje met zwembad, dan betaal je vaak een pak extra.
17. Vergelijk campingprijzen. Door de stijgende populariteit van reizen met een kampeerwagen of tent durven de prijzen van sommige campings wel eens de pan uit te swingen. Ga op zoek naar de goedkoopste en navigeer je reis daaromheen.
18. Wees niet te kieskeurig wat betreft de ligging van je slaapplaats in een stad. Het centrum blijft altijd het duurste. Kijk daarom uit naar een plek in goedkopere omliggende wijken, of zelfs dorpjes.
19. Laat de minibar voor wat ze is en koop je al dan niet alcoholische drankje in de plaatselijke supermarkt.
20. Veel toeristische attracties hebben verschillende tarieven voor kinderen, studenten, journalisten, leerkrachten, ouderen of zelfs jarigen. Maak er gebruik van.
21. Weet je zeker welke bezienswaardigheden je wil bezoeken op je reisbestemming? Boek dan je tickets online. Meestal gaat dat gepaard met een korting.
22. Bestaat er een toeristenpaswaarmee je alle hoogtepunten van je bestemming kunt bezoeken? Schaf hem zeker aan. Zelfs al bezoek je maar de helft van de deelnemende bezienswaardigheden, je bent ongetwijfeld goedkoper af dan per attractie een ticket te kopen.
23. Praat met de locale bevolking. Zij zijn eerlijk en kennen hun eigen land beter dan welke touroperator ooit.
24. Vermijd taxi’s maar neem het openbaar vervoer zoals de bus, tram, metro of zelfs stadsfiets. De rit duurt praktisch even lang, maar is veel goedkoper. Bekijk eventueel of je een ticket geldig voor één of meerdere dagen kan aanschaffen tijdens je verblijf.
25. Verken onbekende zijstraten als je wilt gaat eten. Daar vind je ongetwijfeld goedkopere restaurants en cafés dan in de toeristische gebieden.
26. Probeer de lokale specialiteiten. Die zijn meestal voordeliger.
27. Let op met sjoemelaars die je willen oplichten. Al je denkt dat het aanbod te mooi is om waar te zijn, dat heb je waarschijnlijk gelijk.
28. Durf af te dingen. Lokale handelaars starten hun onderhandelingen doorgaans met een veel te hoge prijs voor hun product. Hou vol, ze geven heus wel toe, maar blijf wel altijd vriendelijk.
29. Bezoek meerdere handelaars om een idee te krijgen over een realistische prijs. Hou ook andere kopers in de gaten en kijk hoeveel zij van de prijs afkrijgen.
30. Let op je geld. Betaal zoveel mogelijk met je visa-kaart en check of ATM-machines extra kosten aanrekenen.
31. Neem altijd een Europese verzekeringskaart mee. Die kan je aanvragen bij je ziekenfonds. Je weet namelijk nooit wat je kan overkomen.
32. Let op met annulatieverzekeringen. Kijk na hoeveel het kost om je reis te annuleren alvorens er een af te sluiten.
33. Zet dataroaming op je gsm af. Het slorpt onnoemelijk veel geld op. Wil je het toch gebruiken op je reis, weet dan goed hoeveel jouw provider aanrekent om niet voor verrassingen te komen staan. Het kan zelfs voordeliger zijn om tijdens je reis te werken met een prepaidcard, aangekocht op de vakantiebestemming.
Foto: © Natalia Lavriv-Nedashkivska
Ik weet nog een manier om geld te besparen op tours en activiteiten. Bij https://tourscanner.com/nl kun je tours, rondleidingen, activiteiten, excursies, etc. van allerlei verschillende aanbieders vergelijken. Ik vind het een handige manier om snel de goedkoopste aanbieding te vinden en boeken. Wellicht ook interessant?