Rondreis door Zuid-Afrika

Getest en goedgekeurd: 14-daagse rondreis door Zuid-Afrika

Uitgestrekte landschappen, idyllische stranden, wijnhuizen, The Big 4 en een warme cultuur, komen je meteen tegemoet wanneer je voet aan land zet in het prachtige Zuid-Afrika. Staat dit meest zuidelijke punt van het continent al een tijdje op je bucketlist? Reisreporter Lien ging je voor en belooft het je: Zuid-Afrika zal je je niet beklagen tijdens een 14-daagse rondreis.

Een eerste dag in Zuid-Afrika
Aangezien ik ‘s nachts vlieg, ben ik de ochtend na aankomst meteen klaar om erop uit te trekken en dat zonder jetlag. Wanneer ik de huurwagen ga oppikken, ontdek ik al snel dat Zuid-Afrikanen niet op te jagen zijn. Ik pas me snel aan en neem mijn tijd om de wagen in te laden. Na een half uurtje kan mijn rondreis door Zuid-Afrika beginnen. Vanuit Capetown International Airport rijd ik ongeveer een uur door naar Franschhoek, maar eerst maak ik een tussenstop in Stellenbosch voor een korte, historische stadswandeling.

Stellenbosch, “de stad van de Eiken”, is een bruisende studentenstad met prachtige huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Ik parkeer mijn wagen in de Piet Retief Street, waar ik wat cashgeld aan de opzichter geef voor een bewaakte parkeerplaats. Van hieruit zijn er tal van hippe barretjes en restaurants bereikbaar voor een heerlijke lunch. Ik stop in Juvenate, een vegan lunchbar met verse sapjes en overheerlijke gerechten!

Nadat ik wat op adem ben gekomen, trek ik er opnieuw op uit. Ik wandel via de Moederkerk naar de University Botanical Garden. Ik wandel verder langs Plein Street naar de Braak, het stadsplein en vergaap me aan de Kaaps-Hollandse architectuur. Via Mills Street slenter ik naar de parking en zet mijn reis naar het hotel verder via de uitgestrekte wijnlandschappen.

Op stap in het bruisende Franschhoek
Tegenwoordig is Franschhoek dé uitvalbasis om de meest befaamde wijnboerderijen te bezoeken. Daarnaast is het ook dé culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Aan wijn en lekker eten geen gebrek! De Franschhoek Wine Route telt maar liefst 48 wijnhuizen waarbij er zeker een paar de smaakpapillen kunnen bekoren. Via de website van Franschhoek Wine Tram zocht ik op voorhand enkele wijnhuizen uit die ik ging bezoeken.

Houd er sterk rekening mee dat er in Zuid-Afrika een nultolerantie geldt op gebied van alcohol. Daar biedt Franschhoek een uitstekende oplossing voor: de hop-on-hop-off Wine Tram. Zo ontdekte ik de prachtige Franschhoekvallei en bezocht ik de mooiste wijnboerderijen met de wijntram. Dat was pas zorgeloos genieten van de winetasting. De wijnhuizen die ik alvast kan aanraden zijn Haute Cabrière, Klein Goederust en Boschendal.

Bij Boschendal reserveerde ik trouwens een picknick die ik verorberde in de prachtige tuin met livemuziek. Een absolute aanrader want de mand is rijkelijk gevuld met lokaal geteelde lekkernijen en uiteraard kan een fris wijntje niet ontbreken!

Rondreis door Zuid-Afrika

Wandelen in natuurreservaat Mont Rochelle
Na een dagje “wijnen wijnen” is het nu tijd voor wat meer actie! Ik trek mijn wandelschoenen aan, voorzie voldoende water, zonnecrème en een hoofddeksel en trek eropuit. Bij Ou Meul Bakery, mijn favoriete koffie- en lunchbar, koop ik voor vertrek een heerlijke lunch. Ik passeer bij de Dienst Toerisme, gelegen in het centrum van Franschhoek, om er mijn ‘permit’ te kopen om het natuurreservaat te betreden. Mont Rochelle staat bekend om haar prachtige fauna en flora en adembenemende uitzichten. Via de Franschhoek Pass rijd ik naar de ingang van het reservaat. Er is keuze uit 10 verschillende wandeltochten die goed onderhouden zijn én duidelijk aangegeven. Voor iedere conditie is er wel wat wils, maar onderschat het niet! Ik kies ervoor om via Breakfast Rock tot aan Uitkyk te klimmen en terug. Een pittige wandeling van slechts 9 km, maar er komen heel wat trappen bij kijken. Gelukkig maakt het eindeloze landschap veel goed!

Op safari in de struisvogelhoofdstad
De volgende dag heb ik toch wat last van stijve benen en dus kuier ik rustig langs de gezellige, ambachtelijke winkels van Franschhoek. Voor wie nog een wijnhuis wil bezoeken is dit het ideale moment. Na de wandeling las ik rust in, dat kan gelukkig allemaal op vakantie! Na een heerlijke nachtrust vervolg ik mijn rondreis door Zuid-Afrika naar Oudtshoorn. Dit stadje in de ‘Kleine Karoo’ is wereldwijd bekend als dé struisvogelhoofdstad. Tijdens de autorit zie ik het bergachtige, groene landschap met de wijnboerderijen veranderen in een semi-woestijn. Dor en droog maar wondermooi! Plots waan ik me in een ander land. Aangekomen bij Safari Ostrich Farm krijg ik een rondleiding op het domein en kom ik alles te weten over de meest gevaarlijke diersoort, de struisvogel.

Rondreis door Zuid-Afrika

Betoverend Tsitsikamma National Park
De beroemde R62, de langste wijnroute ter wereld én oudste handelsweg tussen Port Elisabeth en Kaapstad, leidt rechtstreeks naar het Tsitsikamma National Park. De prachtige semi-woestijn verandert in een adembenemend, bergachtig groen landschap! Laat het duidelijk zijn, de variatie in het landschap doet geen seconde vervelen. Het ‘Tsitsikamma National Park’ wordt ook de tuin van de ‘Garden route’ genoemd. Zonder twijfel één van de mooiste natuurparken van Zuid-Afrika! Vooral bekend voor de schitterende inheemse bomen, de 80 kilometer lange kustlijn, prachtige kloven en de 77 meter lange hangbrug.

Een hike in dit eindeloze natuurlandschap kan natuurlijk niet ontbreken. Ik rijd tot aan de ingang van het park en betaal er een Conservation Fee. Ik rijd verder richting de kust tot aan de parking van de Waterfall Trail. Deze wandeltocht, met een afstand van 6 km, brengt me naar een ingetogen, kleine waterval. Wist je dat dolfijnen zich reuze amuseren in de golven langs de kustlijn? Ook deze wandeling is niet voor watjes, ik klim letterlijk over de rotsen en door het oerwoud heen. Voor zij die minder avontuurlijk aangelegd zijn, heeft dit natuurpark ook tal van minder actieve wandelingen, die zeker zo interessant zijn.

Slingeren als kleine aapjes
Deze voormiddag beleef ik een onvergetelijk hoogtepunt met Cape Canopy Tours. Langs een hoogteparcours op 30 meter boven de grond slinger ik tussen de bomen terwijl ik door het oeroude regenwoud glijd. Na de lunch is het tijd om die hoge bomen eens van een andere kant te bekijken. Via een kajak- en lilotocht trek ik door het reservaat. Eerst kajak ik onder de 77 meter lange hangbrug door tot aan het volgende punt. Hier stap ik over op de kleine luchtmatras en peddel ik alsof mijn leven ervan afhangt. Het water is fris, maar van de omgeving krijg ik het meteen warm.

Zwemdate met 6000 zeehonden
Wie nog niet genoeg heeft van al dat avontuur kan een stop maken aan de Bloukransbrug. Hier vind je de hoogste bungeejump ter wereld, van maar liefst 217 meter. Ik pas voor deze uitdaging en rijd meteen naar Plettenberg Bay waar er een aangename verrassing op me wacht. Naast het feit dat Plettenberg een chique badplaats is met prachtige stranden, helder water en imposante bergen op de achtergrond, kan je er ook zwemmen met zeehonden! Ik neem de boot van Plett Seal Adventures, waar ik na een tocht van ongeveer 20 minuten aankom bij het Robbert Nature Reserve. Daar liggen meer dan 6 000 zeehonden op mij te wachten. Met een wetsuit en duikbril aan spring ik in het koude water. Mijn begeleider neemt me mee naar de zeehonden die super nieuwsgierig, maar oh zo schattig zijn!

Rondreis door Zuid-Afrika

Big 4 spotten in Botlierskop
Ik laat de kuststreek achter me en rijd verder landinwaarts voor een onvergetelijke bush gateway! Botlierskop Private Game Reserve is genoemd naar de spectaculaire rotsformatie in dit dierenreservaat, omgeven door de prachtige Outeniqua Mountains en kijkt uit over de Indische Oceaan. Met zijn 4 200 hectare is het dé plek om te onthaasten en om in alle luxe de ‘big 4 ‘te spotten. Naast de leeuw, buffel, neushoorn en olifant zijn er ook een heleboel bokjes, zebra’s, wildebeesten en nijlpaarden. Nog maar net aangekomen in het hotel mag ik al op safari. De zon straalt en nog voor ik de rust in het magnifieke reservaat kan opsnuiven, spot ik al meteen de talrijke dieren.

Voor dag en dauw op safari
De volgende dag moet ik al meteen vroeg uit de veren. Een ranger komt me ophalen voor een nieuwe safari. Tijdens de rit maken we een stop voor een warme tas koffie en kijken we terwijl het dierenrijk rustig ontwaakt. Beter dan dit kan mijn dag echt niet starten. We rijden nog rustig rond en spotten enkele olifanten en zebra’s. Wat later trekken we naar het hotel voor een heerlijk ontbijt. Ik trek me terug in de wellness en geniet nog van de laatste uren in de fantastische reservaat, want morgen staat er een lange trip op de planning.

Kaapstad, de moeder van Zuid-Afrika
Na een trip van ongeveer 400 km kom ik aan in Kaapstad. De moederstad van Zuid-Afrika biedt onnoemelijk veel mogelijkheden voor een aangenaam verblijf met veel afwisseling. De laatste dagen van de reis zal ik me alvast niet vervelen! Ik verblijf in het meest toeristische deel van Kaapstad: V&A Waterfront, waar het Radisson Red Hotel is gelegen. Ik check in en kuier langs de haven en snuif meteen de sfeer op. Er is zoveel te zien; van ambachtelijke winkeltjes, lokale straatmuzikanten tot enorm veel eetgelegenheden!

Hiken op de Tafelberg
Vandaag staat een van de meest magnifieke uitzichten op mijn to-dolijstje: de Tafelberg. Althans, als het weer meezit en dat is gelukkig het geval. Wie genoeg energie heeft voor een stevige hike, kan de Tafelberg beklimmen. Hiervoor voorzie je best 2 à 3 uur. Wie het liever rustiger aan doet, kan net als ik met de kabelbaan gaan. Koop dan je tickets op voorhand online om wachtrijen te vermijden. Op slechts 4 minuten bereik ik de top. De kabelbaan draait rond zijn eigen as zodat elke passagier van het panoramisch uitzicht kan genieten. Naast het spectaculaire uitzicht biedt de Tafelberg ook een rijke Fynbos-flora aan. Dit is een soort struik typisch voor Zuid-Afrika. Met een toestel vol foto’s en een hart vol herinneringen is het tijd om de rest van de stad te ontdekken.

De verkeersdrukte in Kaapstad is niet te onderschatten. Via Uber ontdek ik snel, goedkoop en efficiënt de stad. Om de schoonheid van de metropool te leren kennen laat ik me afzetten bij Government Avenue. Van hieruit wandel ik door naar het kleurrijke Bo-Kaap om vervolgens langs Adderly Street, de populairste winkelstraat te wandelen. Kaapstad wordt ook wel dé culinaire plaats van Zuid-Afrika genoemd. Op voorhand reserveerde ik een plaatsje in Utopia Restaurant. Ik geniet er van een prachtige zonsondergang op een rooftop terras met een heerlijk diner!

Rondreis door Zuid-Afrika

Schattige zwartvoetpinguïns in Simon’s Town
Vandaag neem ik deel aan de adembenemende Cape Peninsula Tour. Voor dag en dauw sta ik op en rijd ik naar Muizenberg. Ooit was dat een vakantieoord voor de rijken, maar nu is het een trekpleister voor toeristen en surfers. De gekleurde strandhuisjes zijn een postkaartfoto waard! Na een korte wandeling op het strand rijd ik verder naar Simon’s Town, de habitat van de kolonie zwartvoetpinguïns. Ik parkeer mijn wagen aan Secluse Avenue en volg de bordjes naar Boulders Beach. Vanop de verhoogde platforms kan ik de dieren uitstekend observeren en fotograferen. Nadien zet ik mijn tocht verder naar het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika, Kaap de Goede Hoop. De rit hiernaartoe is ontzettend mooi en misschien kom je net als ik een troep bavianen tegen in het park.

In Cape Point stop ik even om de vuurtoren te beklimmen. Zorg er voor dat je geen eten bij je hebt, dit trekt de bavianen aan en geloof me, ze zijn niet zo vriendelijk! Vervolgens maak ik een stop bij de befaamde trekpleister: Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van het Kaapse Schiereiland. Ik rijd terug langs de westkust van het schiereiland, via Chapman’s Peak Drive, één van de mooiste bergpassen ter wereld. Deze route leidt me over Hout Bay naar Camps Bay, waar ik een stop maak voor een aperitief met uitzicht op zee. In het hotel fris ik me even op en sluit mijn laatste dag af met een heerlijk diner.

Einde van een geweldige rondreis door Zuid-Afrika
Na 14 wondermooie dagen, zit het erop. Het is tijd om die fantastische rondreis door Zuid-Afrika af te sluiten en weer naar huis te gaan. Een rugzak vol foto’s en herinneringen neem ik mee naar huis en wie weet kom ik ooit nog wel eens terug!

Beleefde jij al een rondreis door Zuid-Afrika?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal! Ontdekte je bijzondere plekjes of heb je nog reistips? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zuid-Afrika | Internet: southafrica.net
Toerisme Kaapstad | Internet: capetown.travel/
Handige tips voor je rondreis door Zuid-Afrika

  • Koop een simkaart met mobiele data zodat je steeds je route kunt ingeven:
  • Neem een koelzak mee om je lunch/water fris op te bergen bij uitstappen;
  • Reserveer op voorhand je restaurants vooral tijdens de piekmaanden (half december – eind februari);
  • In Zuid-Afrika moet je links rijden en de maximumsnelheid wordt goed aangegeven.

Bereikbaarheid
Air Belgium vliegt rechtstreeks vanuit Zaventem naar Kaapstad International Airport en Johannesburg.
Zien en doen tijdens deze rondreis in Zuid-Afrika
Wine Tram Franschhoek | Internet: winetram.co.za
Mont Rochelle hike | Internet: montrochellehiking.files.wordpress.com/2020/11/mrnr-hiking-trail-map.pdf
Safari Ostrich Farm | Internet: safariostrich.co.za
Tsitsikamma National Park | Internet: tsitsikamma.info
Plett Seal Adventures | Internet: plettsealadventures.co.za
Botlierskop Private Game Reserve | Internet: botlierskop.co.za
Tafelberg | Internet: tablemountain.net

Foto’s en kaarten rondreis door Zuid-Afrika: © Lien Opdebeeck

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *