Liberation Ride

Stad Tielt viert 75 jaar bevrijding door Polen met ‘Liberation Ride’

Zaterdag 14 september staat de West-Vlaamse gemeente Tielt helemaal in het teken van fietsen én Polen. Dit omwille van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Poolse troepen onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Hoogtepunt wordt de ‘Liberation Ride’, met start en finish op het Maczekplein.

Generaal Maczek
De bevrijding van Vlaanderen door de Polen in 1944 betekende voor onze contreien het einde van de Tweede Wereldoorlog. De tocht van de Poolse bevrijders wordt op zaterdag 14 september in herinnering gebracht via twee begeleide fietstochten voor de meer geoefende fietser, en twee knooppuntenroutes voor recreanten en gezinnen met kinderen. De start en de finish van de ‘Liberation Ride’ ligt symbolisch op het Generaal Maczekplein in Tielt.

Historische bevrijdingsroute
De twee begeleide ritten hebben een lengte van 120 en 80 kilometer. Het eerste peloton fietst 120 kilometer in zuidelijke richting, met Poperinge als keerpunt. Het tweede peloton fietst 80 kilometer in noordelijke richting met als tussenstop en keerpunt Adegem. Om 9u en 10u is de start voorzien. Inschrijven kan via www.grinta.be/nl/liberation-ride. Elke deelnemer betaalt 30 euro en ontvangt hiervoor een rit vol historische beleving, onder motorbegeleiding, met catering, een goodiebag en een exclusief wielershirt van de Liberation Ride. Let wel op: om praktische redenen wordt het aantal fietsers voor deze ritten beperkt tot driehonderd deelnemers.

Recreatief op ontdekking
Tussen 10u en 13u kan je vertrekken voor de twee gezinsvriendelijke fietstochten van 20 kilometer ofwel 40 kilometer richting Aalter en Ruiselede. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig. Wie nu al benieuwd is welke interessante plekjes je zal tegenkomen op de fiets, kan zowel de route van 20 km als die van 40 km online uitgebreid bestuderen.

Poolse omkadering
In de namiddag, tussen 12u en 17u geniet je samen met de teruggekeerde fietsers van een heus Pools dorp met heel wat kinderanimatie, optredens van Poolse groepen, een demonstratie fietsacrobatie van Krzysztof Herba en een vliegtuigshow. Bovendien kan je meespelen met de wedstrijd ‘Bestemming Polen’ en kans maken op een Poolse vakantie. Of geniet van een foto-expo over 16 Poolse vakantieregio’s.

Tentoonstelling Armoured Wings
Niet toevallig zal op 14 september ook ‘Armoured Wings’ te bewonderen zijn in de Europahal. Eind vorig jaar toerde de tentoonstelling over de bevrijding van Vlaamse steden rond in Polen. Sinds januari van dit jaar is de expo te zien in België. Na Brussel volgen tot het einde van 2019 nog Poperinge, Roeselare, Aalter, Tielt, Lommel, Beerse, Sint-Niklaas en Merksplas. De tentoonstelling houdt nog halt in Tielt tot half september. Wil je het verhaal achter de bevrijding en de Pantserdivisie beter begrijpen, dan is dit absoluut een aanrader.

LEES OOK. Zo zet Polen zich op de kaart als fietsland

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Stad Tielt
| www.tielt.be
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be (Nederlandstalige website)
Ontdek Velo Malopolska in het Pools dorp.
Bereikbaarheid
Europahal (Grote Zaal) | Generaal Maczekplein

Liberation Ride wordt georganiseerd door de Poolse Ambassade van België in Brussel, de Vlaamse Gemeenschap, het Pools informatiebureau voor Toerisme, de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België en Stad Tielt.

Foto: © Stad Tielt/Shutterstock

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *