Fietsen Polen

Polen zet zich op de fietskaart met nieuw routenetwerk ‘Velo Małopolska’

Polen ontpopt zich binnenkort als een waar paradijs voor wie houdt van fietsen. Met ‘Velo Małopolska’ wil het ’s lands grootste fietsroutenetwerk uitbouwen. Concreet betekent dat maar liefst 1.000 km aan goed gemarkeerde routes langsheen de mooiste natuurplekken en toeristische attracties.

400 km al berijdbaar
Het fietsroutenetwerk ‘Velo Małopolska’ zal bestaan uit acht moderne fietsroutes die je meenemen doorheen de regio Małopolska in het zuidoosten van Polen. De routes krijgen duidelijke markeringen, naar Europese norm, en zullen uitgerust zijn met fietsservicepunten. Een aantal routes overlappen bovendien met fietsroutes binnen het EuroVelo-netwerk. ‘Velo Małopolska’ is nog volop in aanbouw, maar op dit moment kan je als zo’n 400 km van het netwerk fietsen in Polen. Dit zijn alvast twee veelbelovende routes.

Fietsen Polen

VeloDunajec
De VeloDunajec trakteert je zo’n 200 km lang op fantastische vergezichten. Zo kom je onder meer voorbij pittoreske plekken langs de Dunajec vallei, met zicht op verschillende bergketens zoals de Tatras, Gorce Mountains, Beskids, Pieniny en Pogórze. Wie wil passeert er ook de historische kerk van Michael de Aartsengel in Dębno Podhalańskie, het middeleeuwse kasteel van Dunajec in Niedzica, het Nationaal Park Pieniny met de Dunajec kloof en je fietst over de voetgangers- en fietsersbrug over de rivier Dunajec (die je over de grens van Polen met Slovakije brengt).

Vanaf Stary Sącz tot Ostrów overlapt de VeloDunajec met de EuroVelo 11. In Wietrzychowice ligt de route in het verlengde van de Vistula Cylce Route. Alles samen fiets je zo’n  237 kilometer bij elkaar, met de start in Zakopane en de aankomst in Wietrzychowice.

Fietsen Polen

Vistula Cycle Route
Fietsen op deze route belooft een bijzondere ervaring te worden én de eerste in zijn soort in Polen, want de Vistula Cycle Route zal gebouwd worden op de rivier Vistula. Aangelegd op brede banen verbetert het niet alleen het comfort van het fietstoerisme, maar krijg je meteen de mogelijkheid om heel Polen te doorkruisen: vanaf de monding van de Vistula tot aan de Baltische Zee.

Deze nieuwe fietsroute start in Jawiszowice en gaat verder via Oświęcim en Skawina. Je passeert de gekende Benedictijnenabdij in Tyniec en je fietst langs Krakau via de Vistula Boulevards. Bovendien geeft dit traject je perfect de kans om van de route af te wijken en het charmante en kleurrijke Zalipie te bezoeken. Slechts een paar kilometer van de fietsroute vandaan kruisen nog meer boeiende erfgoedsites je pad. Na zo’n 230 kilometer eindigt de tocht in Szczucin.

Algemeen
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be (Nederlandstalige website)
Ontdek Velo Malopolska in het Pools dorp op 14 september 2019.

Foto’s: © Toerisme Polen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *