Fjordmino

Fjordmino: nieuwe fiets- en wandelroute in Denemarken

In de regio Kystlandet, aan de oostkust van Jutland, is een nieuwe fiets- en wandelroute opgezet om Horsens Fjord zowel wandelend als fietsen te verkennen. De nieuwe zogenaamde Fjordmino is een cirkelvormige route van 52 kilometer en volgt voor het grootste gedeelte de nationale fietsroute nr. 5.

De natuur op haar best
Hoogtepunten van de Fjordmino zijn de twee kleine eilandjes Alrø en Hjarnø. In het zomerseizoen, van mei tot september, kunnen deze per fietsferry worden bereikt en daarmee het rondje insluiten. Voor wandelaars zijn er aparte bordjes die de route markeren. Fietsers kunnen gebruik maken van de bestaande ‘Oostkustroute’ nr. 5 bewegwijzering.

De Fjordmino kan in een dag worden gefietst of worden verdeeld in meerdere (wandel)dagen. De route begint in de haven van Horsens en volgt de kust richting het noorden naar de stranden Langelinie en Strandparken, beide populaire plekken op een warme zomerdag. De route doorkruist de bossen van Elbæk, Brakør en Stensballe richting het dorpje Haldrup en het heuvellandschap van Søvind. Vanaf Sukkertoppen kijk je 108 meter boven zeeniveau uit over de langste rivier van Denemarken Gudenåen.

Fjordmino

Culturele lus
In Sondrup buigt de route af en verlaat je de nationale fietsroute nr. 5 zuidwaarts richting Alrø. Dit eiland staat bekend om de lokale producten, met name de befaamde gevulde pasteitjes van Café Alrø, en kan het hele jaar door worden bereikt via een dam. In het zomerseizoen is er de mogelijkheid om met de fietsferry de oversteek te maken. Op deze ferry is plek voor 12 fietsers, het is daarom aan te raden om van tevoren te reserveren.

Na de eilandjes Alrø en Hjarnø kom je aan in het havenstadje Snaptun ten zuiden van de Fjordmino. Vanaf hier worden verschillende bezienswaardigheden gepasseerd, zoals kasteel Boller Slot en Planestien. De laatste etappe is een route van 3 kilometer langs het fjord en weerspiegelt ons zonnestelsel op een schaal van 1:1,5 miljoen. Hier eindigt ook de route en bevind je je weer in het centrum van Horsens.

Fjordmino

Bestemming Kystlandet
Kystlandet betekent letterlijk Kustland. Het is een samenwerkingsverband van de steden Horsens, Odder en Juelsminde. De regio is gesitueerd aan de oostkust van Jutland waar de zee vrij kalm is, het zand wit en de natuur uitermate geschikt is voor outdoor activiteiten in combinatie met culturele uitstapjes. Een aantal populaire plekken zijn het gevangenismuseum FÆNGSLET, het grootste gevangenismuseum van Europa, de herontdekte brug en de rivier Gudenåen. In het Oostjutse archipel bevinden zich naast de eilandjes Alrø en Hjarnø ook Tunø en Endelave. Het laatstgenoemde eiland won in 2019 de titel ‘Deens Eiland van het Jaar’ en is uniek om zijn enorme populatie wilde konijnen.

Meer tips en nieuws over Denemarken vind je hier.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *