zorgverzekering

De juiste zorgverzekering op vakantie: zo regel je dat

Ziek worden of een ongeluk krijgen op vakantie: niemand zit erop te wachten, maar het kan iedereen overkomen. Wil je zo ontspannen mogelijk op vakantie? Zorg dan dat je van tevoren alles goed geregeld hebt. Met onze handige tips maak je in een mum van tijd je zorgverzekering in orde!

Eerste hulp bij ongelukken
Goed voorbereid op vakantie gaan, betekent helaas niet dat er niets mis kan gaan. Je kunt ziek worden of een (auto)ongeluk krijgen. Heb je in het buitenland zorg nodig? De eerste stap is altijd het bellen van de alarmcentrale van je zorgverzekering. Dit is een nummer speciaal voor dit soort situaties. Zij kunnen je bijstaan en meedenken over wat je het beste kunt doen. Het nummer van de alarmcentrale vind je terug op je zorgpas. Zorg dus dat je die op vakantie altijd bij je hebt. Vaak vind je hem ook digitaal in de app van je zorgverzekeraar terug. Heb je een pasje? Controleer dan of op de achterkant de EHIC, oftewel de European Health Insurance Card, staat. Met deze pas wordt de meeste hulp in het buitenland gelijk uitgevoerd en de betaling doorgestuurd naar je verzekeringsmaatschappij. Anders loop je de kans dat je kosten moet voorschieten.

Verzeker die vergoeding
Die verzekeringsmaatschappij is nog wel een ding als je medische hulp nodig hebt op vakantie. De basisverzekering vergoedt ziektekosten voor spoedeisende hulp in het buitenland. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. De belangrijkste is dat behandelingen worden vergoed tot het marktconforme bedrag in Nederland. Heb je medische hulp nodig in de Verenigde Staten of kom je in een privékliniek terecht? Dan heb je dus kans dat je een deel van de rekening zelf moet betalen.

Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Wil je zeker weten dat alle zorg in het buitenland wordt vergoed? Dan zijn er twee opties: een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische module. Doe je research en ga aan het einde van het jaar online de zorgverzekering vergelijken. De meeste verzekeringen hebben een aanvullende module waarin zorgkosten boven het marktconforme tarief worden vergoed. Ook een reisverzekering met module voor medische dekking biedt deze zekerheid. Het loont dus om goed na te denken bij het afsluiten van je verzekeringen. Sluit vooral geen dubbele dekkingen af.

Wintersport heeft hoog risico
Een van de vakanties waar de meeste ongelukken gebeuren is de wintersport. Talloze mensen gaan enthousiast richting Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Zwitserland om vervolgens eerder dan verwacht met de gipsvlucht terug te keren. Verzekeraars weten ook dat het op wintersport vaak mis gaat. Daarom heb je voor de vergoeding van zorg op wintersport meestal een extra verzekering nodig. Reisverzekeringen hebben hier vaak een speciale module voor.

Ook bepaalde aanvullende zorgverzekeringen bieden dekking voor zaken die de basisverzekering niet vergoedt. Denk hierbij aan vervoer per helikopter van de piste naar het ziekenhuis of een reddingsactie om je veilig van de piste af te halen. Het is wel belangrijk om je op wintersport extra bewust te zijn van de risico’s. Ski je buiten de pistes en krijg je een ongeluk? Dan vergoeden zorgverzekeraars de kosten niet. Handig om van dit soort zaken op de hoogte te zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de vakantie.

Checklist
Nu weet je wat er je te doen staat! Bekijk de polissen van je verzekeringen, weet wie je moet bellen in geval van een ongeval en wat er verzekerd is, vergeet je zorgpas niet mee te nemen en check of je bepaalde vaccinaties nodig hebt voor je bestemming. Dan ga je in ieder geval goed voorbereid op pad en weet je hoe je moet handelen in geval van een ongeval.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *