blessures op wintersport

Blessures op wintersport: zo zorg je voor de juiste verzekering

Veel mensen trekken in de winter graag de bergen in om te genieten van een heerlijke wintersportvakantie. Helaas loopt dit voor sommigen niet altijd even goed af. De kans op blessures is namelijk altijd aanwezig, dus is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Die start met de juiste zorgverzekering. Enkele tips.

Top 5 blessures
De kans op een serieuze blessure (de lichte blessures tellen we even niet mee) tijdens de wintersport is minder dan één procent. Erg vervelend als jij net bij die ene procent hoort. De top vijf ziet er als volgt uit:

  1. Knieblessure
  2. (Scheen)beenblessure
  3. Schouderblessure
  4. Polsblessure
  5. Kuitblessure

Wat vergoedt de basisverzekering?
De basisverzekering vergoedt de spoedeisende medische kosten die je maakt als je een zware blessure oploopt. Deze vergoeding gaat tot het maximaal Nederlandse tarief, wat betekent dat je mogelijk moet bijbetalen. Dit is vrijwel zeker het geval als je in een privékliniek terechtkomt. Een eventuele helikopter- of gipsvlucht krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. In dit geval biedt een aanvullende of een reisverzekering uitkomst.

Wat vergoedt de aanvullende verzekering?
Als je met een gipsvlucht naar huis moet, weet dan dat de basisverzekering dit niet dekt. Dat is ook het geval als je met een zogenaamde ‘banaan’ van de piste gehaald moet worden. In principe kun je bijna niet zonder een goede aanvullende zorgverzekering als je op wintersport gaat, omdat deze simpelweg de hogere kosten dekt. Hier volgen de de belangrijkste medische zaken die worden vergoed uit de aanvullende verzekering:

  1. Verblijfskosten als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis terechtkomt
  2. Vervoer met de helikopter van de piste naar het hospitaal
  3. Een reddingsactie die uitgevoerd moet worden om je van de piste te krijgen (bijvoorbeeld met een ‘banaan’)

Wat dekt de zorgverzekering niet?
Er zullen altijd kosten blijven die de zorgverzekeraar niet dekt. Als je bijvoorbeeld buiten de piste aan het skiën bent en je krijgt daar een ongeval, dekt de zorgverzekering niets. Datzelfde geldt ook als je een blessure oploopt terwijl er lawinegevaar was aangekondigd. Ook skimateriaal dat kapot gaat tijdens het ongeval wordt niet vergoed. Ga je voor meer uitdaging tijdens de wintersport en ga je ijsklimmen, rodelen, bobsleeën of schansspringen? Houd er dan ook rekening mee dat niet alle verzekeraars de opgelopen blessures tijdens deze ‘gevaarlijke’ sporten vergoeden.

Hoe voorkom je blessures?
Het mooiste is om je wintersportvakantie af te sluiten zonder blessures. Het is bewezen dat 85 procent van de blessures komt door een slechte voorbereiding. Je kunt dus zelf heel veel doen om wintersportblessures te voorkomen. Wees matig met alcohol, zorg ervoor dat je fit bent, draag altijd een helm, houd de weersvoorspellingen in de gaten, let goed op de sneeuwcondities en voorkom (te grote) vermoeidheid. Meer tips lees je op Snowplaza.nl.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *