Citytrip Bordeaux

Bordeaux 2.0: de hoofdstad van Aquitaine in een nieuw jasje

Klaar voor een citytrip Bordeaux 2.0? Na meer dan tien jaar opknappen mag het resultaat er zijn! Meer dan 500 gebouwen kregen hun goudgele kleur terug, straten en pleinen werden heringericht en ook de kaden langs de Garonne werden aangepakt. Bordeaux, de hoofdstad van Aquitanië in het zuidwesten van Frankrijk, is helemaal terug en hipper dan ooit tevoren!

Keurige kaden
De mooiste metamorfose tijdens een citytrip Bordeaux ondervind je misschien wel langs de Garonne. Zowel sterke als zwakke weggebruikers krijgen allemaal hun eigen plaats langs de brede kaden: auto’s krijgen hun eigen strook, de bijna geruisloze moderne trams hun eigen bedding en fietsers en wandelaars krijgen het beste deel: vlak naast de Garonne.

Winkelen in oud pakhuis
Ook in de omgeving van de rivier werd hard gewerkt. Verschillende lege pakhuizen, een souvenir uit de scheepvaart van de jaren 50, krijgen een nieuwe bestemming. In een ervan ligt het museum voor moderne kunst. Een ander complex van pakhuizen is nu een outletcentrum met 70 winkels: de Quai des marques. Vanop de terrassen van de vele cafés en restaurantjes heb je een mooi uitzicht over de rivier. Bij het genieten van een lokaal aperitief zoals een glaasje Lillet of een crémant de bordeaux kan je de cruiseschepen en rondvaartboten zien voorbijkomen.

Citytrip Bordeaux

De spectaculaire Pont Jacques Chaban-Delmas blijkt een knap staaltje moderne technologie.

Place de la Bourse
Dit halfronde plein is met zijn ronduit prachtige 18de-eeuwse architectuur het embleem van de stad. Naar de Garonne toe ligt er een groot waterbassin, de miroir d’eau: erg spectaculair! Met zijn oppervlak van 3.450 m² is het de grootste in zijn soort ter wereld en in de zomer een echte attractie. De 900 ingebouwde injectoren verstuiven op een granieten oppervlak een fijne film van druppels water waardoor de gebouwen mooi weerspiegeld worden.

Citytrip Bordeaux

Het indrukwekkende beursplein vormt het centrum van de stad.

Citytrip Bordeaux

Enkele imposante staaltjes architectuur vind je ook in Bordeaux.

Wandelen door de binnenstad
De imposantste gebouwen van Bordeaux liggen op wandelafstand: het grand théâtre, een van de mooiste van Frankrijk, doet met zijn gebeeldhouwde gevel en zuilen denken aan een Griekse tempel.  De Porte Cailhau, ooit de Koninklijke toegang, heeft het uitzicht van een triomfboog en een minifort! De kathedraal Saint André is indrukwekkend door zijn afmetingen, de mooi gebeeldhouwde klokkentoren is van de kerk gescheiden en kan beklommen worden. Vanop het platform boven met het beeld van de Notre-Dame heb je een mooi uitzicht over de stad. Winkelen kan in het hele centrum in verkeersvrije winkelstraten met zowel gewone winkels als exclusieve boetieks.

Citytrip Bordeaux

Het Grand Théâtre, ’s avonds knap verlicht.

Wijn uit de noordelijke wijk
De nabij gelegen Chartronswijk met de voormalige prestigieuze huizen van de wijnhandelaars is nu een dorp op zichzelf. Bovendien werd de rue Notre Dame omgedoopt tot de straat van de antiquairs. We wandelen verder langs de kaden tot de spectaculaire Pont Jacques Chaban-Delmas. Deze moderne brug hoog boven de Garonne maakt indruk. Iets verder verrijst de Cité Mondiale du Vin, een futuristisch gebouw dat in 2016 de deuren opende. Van de enorme wijnkelder met 14.000 flessen uit 80 landen – zelfs ons land is vertegenwoordigd – tot het dak zijn er 10 verdiepingen. Dit belevingscentrum laat als je zintuigen aan bod komen bij 20 themaspots.

Citytrip Bordeaux

Het futuristsiche Cité Mondiale du Vin. © Pixabay

Uitstap naar de zee
De baai van Arcachon is een populaire badplaats, gelegen op 80 km van Bordeaux. Je kunt er van het mooie strand genieten of een boottochtje maken langs de houten hutten van de oesterkwekers tot aan Cap Ferret. Hier kan je heerlijk fietsen en wandelen in de bosrijke omgeving. Of je kunt de unieke duin van Pilat beklimmen; met een hoogte van 105 meter, 2.500 meter lengte en 500 meter breedte de grootste van Europa!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Bordeaux | www.bordeaux.fr
Bereikbaarheid
Met de auto
| 900 km vanuit Brussel
Met de TGV | Ruim 4u onderweg met rechtstreeks vertrek vanuit Brussel
www.b-europe.com/NL
Met het vliegtuig | 1u30 onderweg vanuit Brussel
www.brusselsairlines.com
Overnachten
Hotel Mercure Chartrons
| rustig gelegen in de Chartronswijk op 10 minuten wandelen van de kaden

? PIN nu en plan later

Citytrip Bordeaux

Foto’s: © Paul Goessens
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *