EK Frankrijk: de leukste adressen in de speelsteden

Deze zomer spelen onze Rode Duivels op het EK in Frankrijk. In de stadia van onder meer Bordeaux, Lyon, Nice en Parijs kunnen fans hun helden steunen. En voor of na de match? Dan is een stadsbezoek op z’n plaats. Dit valt er zoal te beleven in deze vier speelsteden.

Bordeaux: links de waterspiegel en rechts het Grand-Théâtre

Bordeaux: links de waterspiegel en rechts het Grand-Théâtre © Christophe Bouthe | © Office de Tourisme de Bordeaux, Thomas Sanson

Bordeaux
Niet te missen
1. De Place de la Bourse met zijn ‘miroir d’eau’
 : de ideale plek om te wandelen langs de heraangelegde kades van de Garonne. Ontdek er ook de waterspiegel die voor verfrissing zorgt. Vanaf daar heb je een prachtig zicht op de Place de la Bourse die er tegenover ligt.
2. Het Grand-Théâtre: de trots van Bordeaux in het centrum van de stad. Het elegante monument is waarschijnlijk een van de mooiste theaterzalen ter wereld uit de 18de eeuw.
3. De Saint-Andrékathedraal met afzonderlijke klokkentoren: die kan je bewonderen op de Place Pey Berland. Wie 229 trappen durft te beklimmen, kan genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.
4. Cité du Vin: een fonkelnieuw monument met een avant-garde architectuur. Het centrum van 14.000 m² opent op 2 juni van dit jaar en is gewijd aan de wijnteelt en -culturen van over de hele wereld.
5. Rue Sainte-Catherine: shoppen kan in een van de langste winkelstraten van Europa. Je vindt hier zowel populaire boetiekjes als prestigieuze winkels met luxemerken

Lekker eten
1. Tante Charlotte in Rue des Bahutiers 7: hier serveren ze biologische gerechten uit de jaren 1920 in een typische Franse Boudoir-sfeer.
2. Max Bordeaux: geen bezoek aan de wijnstad zonder een flesje mee te nemen naar huis. De beste wijnen kun je hier proeven en kopen.
3. Baillardran: in deze winkels vind je de beste cannelé’s. Dat zijn kleine gebakjes met een gekarameliseerd korstje op smaak gebracht met rum en vanille. Een specialiteit uit Bordeaux die je zeker moet proberen.

Lyon: links de wijk Vieux-Lyon en rechts Mini World Lyon

Lyon: links de wijk Vieux-Lyon en rechts Mini World Lyon © T. Deschamps | © Mini World Lyon

Lyon
Niet te missen
1. De wijk Vieux-Lyon
: het eerste Franse beschermd gebied dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en de tweede grootste renaissancewijk van Europa, na Venetië. Ontdek hier de typische ‘traboules’ (nauwe doorgangen tussen twee straten), architecturale binnenhofjes en Italiaanse galerijen.
2. De heuvel van La Croix-Rousse en het Atelier de Soierie: in de 19de eeuw was Lyon de zijdehoofdstad van Frankrijk. Als je de Croix-Rousse heuvel afdaalt, leer je de geschiedenis van de zijdewevers kennen. Het Atelier de Soierie toont de laatste fase, het kleuren, en biedt ook zijden sjaals, sjerpen en dassen aan.
3. Institut Lumière: Lyon staat op de filmkaart dankzij de broers Lumière. In het kasteel waar ze woonden ligt nu hun museum gevestigd dat hun geschiedenis en dat van de film uit de doeken doet.
4. Mini World Lyon: het allereerste miniatuurpark van Frankrijk dat zal openen in Carré de Soie op 30 juni. 2.500 m² staat vol bewegende figuurtjes die dag- en nachtscènes naspelen rond 3 thema’s: de stad, het platteland en de bergen.
5. La Prequ’île: de wijk bij uitstek voor shoppers. Naast grote merken vind je er ook de ‘Carré d’Or’ met luxemerken en boetieks van jonge designers.

Lekker eten
1. De Paul Bocuse hallen
: deze gastronomische plek verzamelt alle lokale producten: van oesterverkopers, kaasmakers, patissiers en wijnproducten tot groenteboeren, slagers, vishandelaars en traiteurs.
2. Substrat Restaurant in Rue Pailleron 7: ondergedompeld in een bistro-sfeer met interessante architectuur kun je hier genieten van wisselende menu’s gebaseerd op het marktaanbod. De keuken doet beroep op kruiden, veel verse groenten en lokale producenten.

Nice: links Place Massena dat kruist met de Avenue Jean Médecin en rechts de Promenade du Paillon

Nice: links Place Massena dat kruist met de Avenue Jean Médecin en rechts de Promenade du Paillon © OTCN

Nice
Niet te missen
1. De Promenade du Paillon
: de voetgangerslaan van 1,2 km die je van het Nationaal Theater van Nice naar de zee brengt. Je komt langs opgesmukte grasperken, waterspiegels en botanische flora.
2. De kasteelheuvel: ooit een versterkte plaats tegen de Grieken, dan een middeleeuwste stad waar nu alleen nog enkele muurresten van overblijven. In de botanische tuin en het park krijg je een uniek uitzicht op Nice en de omgeving.
3. Het Matisse museum: deze Genuese villa met rode gevel herbergt werken van de kunstenaar uit alle periodes, maar vooral uit die in Nice. Naast schilderijen liggen er ook persoonlijke voorwerpen van Matisse.
4. Commercieel centrum Nice Etoile in Avenue Jean Médecin 30: een ruim winkelcentrum in het centrum van de stad dat maar liefst 100 winkels van grote internationale merken groepeert.

Lekker eten
1. De bloemen- en groentemarkt van le Cours Saleya
: elke voormiddag van dinsdag tot zondag worden op deze levendige mediterrane markt fruit, groeten en lokale producten uit het achterland van Nice verkocht. Vergeet er niet te proeven van plaatselijke specialiteiten.
2. A Buteghinn’a in Rue du Marché 11: dit restaurant ligt in het hart van het oude Nice vlakbij de Place du Palais de Justice en de Place Masséna. Hun Provençaalse schotel vat perfect hun wisselende menu’s van lokale producten samen.

Parijs: links de Jardin des Tuileries en rechts de SeineParijs: links de Jardin des Tuileries en rechts de Seine

Parijs: links de Jardin des Tuileries en rechts de Seine © Gencive de Truie | © Christophe Correy

Parijs
Niet te missen
1. Cruise op de Seine
: wist je dat de oevers van de Seine tot UNESCO Werelderfgoed behoren? Laat je daarom rondleiden door de stad op het water aan boord van de bekende Bateaux-Mouches. Je kan kiezen tussen allerlei formules zoals een nachtcruise, fijnproeverscruise of champagnecruise.
2. Jardin des Tuileries: de grootste en oudste tuin van Parijs gelegen tussen het Louvre en de Place de la Concorde. De beroemde tuinier van de koning, André Le Nôtre, gaf de het vanaf 1664 de huidige, typisch Franse allures. Fans van suikerspinnen en draaimolens zijn hier ook aan het juiste adres.
3. Opera Garnier: gebouwd door Charles Garnier en ingehuldigd in 1875. Dit theater is een architecturaal meesterwerk en met zijn 172 meter lengte en 124 meter breedte nog altijd het grootste in Europa.
4. Musée de l’Homme: na een renovatie van zes jaar opende dit museum terug zijn deuren in oktober 2015. Het ligt tegenover de Eiffeltoren en gunt een blik op de geschiedenis van de mens en zijn roots. Schud er de hand van een neanderthaler en luister naar alle talen van de wereld op de gloednieuwe muurkaart.
5. Haussmann-Saint-Lazare-Opéra: deze vierhoek vormt een van de allereerste winkelcentra van de stad. Grote prestigieuze merken wisselen elkaar af met bescheiden labels in zowel mode, verzorging als decoratie.

Lekker eten
Parijs huppelt steeds meer New Yorkse en Aziatische restaurants achterna met eethuisjes die beschikken over een open keuken. Chef Anne-Sophie Pic tekende ook in op dat idee en installeerde een keuken achter glas in haar sterrenrestaurant Le Dame en Pic. Voorbijgangers kunnen zo het spektakel van bezige koks zien vanaf de straat. Origineel detail: klanten mogen hun menu kiezen op basis van aroma’s, een leuke manier op de verfijnde gerechten te leren kennen.

Bereikbaarheid
Per trein
Met de hogesnelheidstrein reis je vanuit Brussel naar Bordeaux in 5u30, naar Lyon in 3u15 en naar Nice in 8u20. Naar Parijs vertrek je met de Thalys vanuit Brussel en reis je 1u22. Thalys biedt vanaf nu ook lowcosttreinen aan tussen Brussel en Parijs vanaf 19 euro met een gemiddelde reistijd van 2u15.
Meer info: www.voyages-sncf.com en www.thalys.com/be/nl/

Per vliegtuig
Air France vliegt alle dagen behalve op zaterdag rechtstreeks naar Bordeaux en Lyon. Brussels Airlines vliegt meerdere keren per dag op zeven van de negen speelsteden van het EK 2016, waaronder Bordeaux, Lyon en Nice. Jetairfly heeft wekelijks twee directe vluchten naar Nice met vertrek vanuit Charleroi en de Internationale luchthaven Oostende-Brugge.

Coverfoto: © Ignacy50

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *