duurzaam op vakantie

Duurzaam op vakantie: dit zijn de keurmerken om op te letten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun leven zo duurzaam mogelijk in te richten. En ook het toerisme speelt daar meer en meer op in. Maar hoe weet je of jouw vakantie daadwerkelijk duurzaam is? Dankzij enkele labels en keurmerken kan je accommodaties vinden die aan de hoogste eisen voldoen.

De klimaatverandering die steeds vaker de aandacht opeist, zorgt ervoor dat ook de toeristische sector zijn steentje wil bijdragen voor onze planeet. Bij duurzame reizen wordt er rekening gehouden met het behoud van de lokale natuur en cultuur, maar ook mensenrechten staan centraal wanneer je duurzaam op vakantie gaat. Enkele labels en keurmerken helpen je alvast een weg te zoeken naar de juiste bestemming. Een overzicht.

Fair Trade Tourism
Je bent vast al bekend met Fair Trade producten in de supermarkt, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om reizen met een Fair Trade-keurmerk te maken. Dit keurmerk is speciaal in het leven geroepen voor reizen naar Afrikaanse landen. Wanneer je een vakantie met dit keurmerk boekt, weet je zeker dat werknemers een eerlijk loon krijgen, dat de werkomstandigheden veilig en verantwoord zijn en dat de lokale natuur gerespecteerd en beschermd wordt.

Green Key
Het Green Key-keurmerk is een internationaal label voor hotels, campings en attracties van over de hele wereld. Deelnemers kunnen drie verschillende niveaus behalen: brons, zilver en goud. De vereisten voor het behalen van een Green Key-keurmerk zijn divers. Zo moeten accommodaties letten op hun energieverbruik, moeten ze duurzaam voedsel aanbieden, maar ook schoonmaken met milieuvriendelijke producten. Des te meer een accommodatie doet voor het milieu, des te hoger het niveau van hun keurmerk is.

Green Globe
Het Green Globe-label is een van de meest brede keurmerken op het gebied van duurzaam toerisme. Het label geldt namelijk niet alleen voor accommodaties, maar ook voor restaurants, kantoren en winkels. Hierbij focust dit keurmerk zich op drie belangrijke factoren: profit, people en planet. Het label is dus veelzijdig, aangezien het zich niet alleen richt op eerlijke werkomstandigheden, maar ook op het milieu en de manier waarop bedrijven winst maken en met dit geld omgaan.

EMAS
Het EMAS-keurmerk is een Europees initiatief dat zich richt op het stimuleren van milieuvriendelijke keuzes. Met dit keurmerk worden touroperators, hotels en transportbedrijven aangemoedigd om duurzame keuzes te maken waarmee ze hun schadelijke uitstoot verminderen. Bedrijven die deelnemen aan dit initiatief zijn dus actief op zoek naar milieuvriendelijke manieren om jou een mooie vakantie te bezorgen.

Extra tips voor een duurzame reis
Het boeken van een vakantie met een duurzaam keurmerk is slechts één manier om duurzaam te reizen. Er zijn nog andere manieren waarop jij zo groen mogelijk op reis kunt. Denk bijvoorbeeld aan je vervoer: verkies een elektrische auto boven een reis met het vliegtuig. Zo zorg je ervoor dat jouw vakantie aanzienlijk minder schadelijke uitstoot veroorzaakt. Je bent dan wel niet thuis, maar zelfs tijdens je vakantie blijven enkele apparaten energie verbruiken. Kies ervoor om jouw apparatuur op groene stroom te laten werken. Hiervoor moet je wel verschillende energieleveranciers vergelijken om te ontdekken wie echte groene stroom levert.

Foto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *