Elektrische wagen

Zo ga je zonder zorgen op vakantie met een elektrische wagen

Droom je al een tijdje van een elektrische auto of heb je al een exemplaar in je garage staan? Met die wagen op vakantie gaan is perfect mogelijk, zeker als je je route goed uitstippelt en rekening houdt met deze tips.

Plan je route
Een all-inclusive reis naar het zuiden of op skivakantie naar de Franse Alpen: zet je elektrische wagen maar klaar. Maar bereid je reis wel goed voor. Stippel de reisroute nauwkeurig uit en hou rekening met de actieradius van jouw wagen. Het vermogen van je batterij zal namelijk bepalen wanneer je moet stoppen om op te laden. Zorg er ook voor dat je altijd een reservemarge hebt van ongeveer 30 kilometer als je stopt bij een laadpaal of snellaadpunt. Plan je een overnachting tijdens je reis? Boek een hotel met een laadpunt. Zo kun je je auto opladen terwijl jij lekker slaapt.

Gemakkelijk laadpalen zoeken
Eenvoudig en snel een laadpaal zoeken? Dat kan bijvoorbeeld via plugsurfing. Met deze app heb je toegang tot meer dan 70.000 laadpunten en alle laadpalen van Europa vind je er in één overzicht. Op deze site kun je ook real-time zien welk exemplaar beschikbaar is en welke niet. Erg handig!

Vergeet je laadpas niet!
Je laadbeurt betalen met bancontact of creditcard? Bij 90 procent van de laadpalen is dat niet (meer) mogelijk. Neem je laadpas dus zeker mee op vakantie en zorg dat die interoperabel is. Zo maak je gebruik van laadpalen van verschillende operatoren in binnen- en buitenland. Check ook welke laadkabel er wordt gebruikt aan het oplaadpunt van je keuze: In 95 porcent van de gevallen in Europa is dat het type 2, maar in Frankrijk of Italië kom je af en toe nog types 3 tegen.

Tips om energiezuinig te rijden
Elektrisch rijden doe je waarschijnlijk vanuit een ecologisch oogpunt. Niet onbelangrijk is het dan ook om uit te zoeken hoe je zo zuinig mogelijk omgaat met de energie van de wagen. Net zoals bij benzinemotors, bestaan er ook voor elektrisch aangedreven wagens tips om zuinig te rijden:

  • Matig je snelheid. Slecht nieuws voor (elektrische) snelheidsduivels, de batterij van je wagen gaat het langst mee als je met een constante snelheid rijdt. Op autosnelwegen is de aanbevolen snelheid tussen de 100 en 110 km per uur.
  • Vermijd bergpassen als er alternatieven zijn zoals tunnels of andere routes met minder hoogteverschillen.
  • Ga zuinig om met energieverslinders zoals verwarming en airco. Enkele graden verschil hebben een (kleine) impact op je range.
  • Travel light: je rijdt minder ver met je batterij door het extra gewicht van passagiers en bagage. Met een caravan, vouwwagen of een stel fietsen zal je ook sneller moeten opladen.
  • Plan je reis, als het kan, als de kans op files zo klein mogelijk is: files maken je accu sneller leeg.
  • Beperk de luchtweerstand door achter een vrachtwagen in de luwte te gaan rijden: ook dat heeft een invloed op je efficiëntie.

Tot slot: ontspan en geniet van de tijd onderweg! Heb je zelf ook nog tips om je rit met een elektrische wagen zo aangenaam mogelijk te maken? Laat ze ons dan weten in de reacties onderaan het artikel!

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *