Bijzonder: duurzaam en luxueus genieten in ecodorp Schmilka

Een ecologische restaurant of hotel komt wel meer voor, maar een heel dorp? Het rivierdorp Schmilka aan de Elbe bewijst het. Compleet met hotel, gasthuizen, restaurant, bierlokaal, bakkerij en brouwerij verwent het al hun gasten. Bovendien geniet je er sinds kort van het heilzame bronwater in het nieuwe wellnesspaviljoen.

Stichter van Schmilka en ondernemer Sven-Erik Hitzer.

Stichter van Schmilka en ondernemer Sven-Erik Hitzer.

Duurzame dorpsgemeenschap
Toen ondernemer Sven-Erik Hitzer ruim twintig jaar geleden aankwam in Schmilka, trof hij een verouderd dorpje aan. De locatie vond hij geweldig en hij kocht de oude watermolen om deze te verbouwen tot hotel Helvetian, een duurzame en ecologische plek. Het succes van zijn hotel deed de ogen openen van meer mensen. In de jaren daarna kocht de ondernemer andere panden, maar ook dorpsgenoten zagen de meerwaarde van zijn toekomstgerichte visie en bouwden mee aan het concept. Nu zet de hele dorpsgemeenschap van 80 mensen zich in voor een zo duurzaam mogelijke vakantie.

Geen Wifi toegelaten
In Schmilka ademt alles een ecologische grondslag. Zo kregen de gerenoveerde panden muren van kleisteen met muurverwarming. De natuurhouten vloeren zijn niet chemisch bewerkt. De bedden en het beddengoed zijn van natuurlijke materialen. De elektriciteitskabels zijn beschermd met een speciaal materiaal om straling tegen te gaan, waardoor de slaapvertrekken vrij zijn van ‘elektrosmog’. Je telefoon opladen kan in de badkamer. WiFi is bewust niet aangebracht. Alles is gericht op totale rust van lichaam en geest, relaxen en genieten van biologisch geproduceerde lekkernijen.

Schmilka1 Schmilka4 Schmilka5

Praktisch
Schmilka ligt 50 km ten zuidoosten van Dresden in het nationale park Sächische Schweiz langs de Elberadweg en Malerweg. Per trein direct te bereiken vanuit de Saksische hoofdstad. Meer info: www.schmilka.de

Foto’s: © Albergo GmbH

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *