9 tips voor een onvergetelijke fietsvakantie

Je eigen tempo bepalen, onderweg stoppen om van de natuur te genieten of net elke dag weer je grenzen proberen te verleggen. Een fietsvakantie is altijd een unieke ervaring, alleen, met twee of met het hele gezin! Er gaat wel wat voorbereiding aan vooraf, wil je de trip echt onvergetelijk maken. Wij helpen je een handje met 9 tips!

Een fietsvakantie combineert actief bezig zijn met genieten!

Een fietsvakantie combineert actief bezig zijn met genieten!

1. Train op voorhand
Of je in eigen land al fietsend op ontdekking gaat of toch over de grenzen met je tweewieler op pad wilt, het is belangrijk dat je weet waar je aan begint. Tijdens een fietsvakantie trap je al snel een pak kilometers per dag bij elkaar. Wees daarom verstandig en maak ruim voor vertrek al een aantal gelijkaardige fietstochten om te proeven van het niveau en om je conditie te verbeteren. De effectieve fietsvakantie gaat een pak relaxter verlopen!

2. Kleed je op de juiste manier
Wat betreft de klachten tijdens een fietsvakantie staat op nummer 1 ongetwijfeld een pijnlijk achterwerk. Een gewaarschuwd fietser is er twee waard. Dus bespaar zeker niet op de aanschaf van een degelijke fietsbroek die voldoende ondersteuning biedt. Regen en wind heb je helaas niet in de hand tijdens je fietsvakantie, maak daarom zeker plaats in je bagage voor een stevige regenjas en -broek en waterdichte schoenen. Slaat het weer helemaal om en houdt een stralend zonnetje je gezelschap? Dan zijn zonnecrème en een zonnehoed of -pet jouw prioriteit!

3. Wees voorbereid op alles
Net zoals de auto, kan je met de fiets ook pech onderweg tegenkomen. Extra gereedschap meenemen is daarom geen overbodige luxe. Denk aan: een pomp, bandenplakset, sleutelset, een schroevendraaier, touw en ijzerdraad. Nog wat plaats over? Steek er dan een remkabel en een extra binnenband bij. Ook ongelukjes zijn snel gebeurd. Een EHBO-kit met ontsmettingsmiddel, verbandjes, pleisters, pijnstillers en brandwondenzalf is daarom een must voor onderweg.

Om al je spullen mee te krijgen is een bagagekar erg handig!

Om al je spullen mee te krijgen is een bagagekar erg handig!

4. Wees georganiseerd
Zeker als je langer weg bent, kan de hoeveelheid spullen snel oplopen. Probeer zoveel mogelijk aan de fiets vast te maken om je rug niet te overbelasten. Het handigst zijn waterdichte fietstassen. Een bagagekar die achter de fiets gemonteerd wordt, vormt al wel eens een obstakel bij smalle doorgangen, onverharde wegen, kuilen of een heuvelachtig terrein. Weeg dus goed de voor- en nadelen af wanneer je een bagagekar wil meenemen.

5. Slaap goedkoop
Niets gezelliger dan te kamperen onderweg. Het is goedkoop en je staat dichter bij de natuur dan ooit. Toch op zoek naar iets meer comfort? Dan bieden hostels, B&B’s of uitgeruste campings een oplossing.

6. Neem de kinderen mee
Geen geslaagde fietsvakantie zonder de kinderen! Zelfs als ze nog te jong zijn om zelf te fietsen zorgen fietsaanhangers dat ze niets missen van de fietstochten. Gaan ze wel mee met hun eigen fiets? Zorg er dan voor dat de fiets perfect is afgesteld op hun grootte en laat ze eventueel een fluorescerend hesje en een helm dragen. Op maat gemaakte fietsroutes voor kinderen zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van de vakantie.

Uitgestippelde fietsroutes houden auto's op een afstand en laten het mooiste van de regio zien

Uitgestippelde fietsroutes houden auto’s op een afstand en laten het mooiste van de regio zien

7. Internet onderweg
Om in contact te blijven met het thuisfront is een internetverbinding vaak noodzakelijk. Wie geen mobiel abonnement heeft dat in een buitenlandse datadekking voorziet, betaalt zich vaak blauw. Vraag daarom zoveel mogelijk in hotels, op campings en in horecagelegenheden het wachtwoord van de WiFi-verbinding om op internet te surfen. Een andere mogelijkheid is om in het buitenland een prepaid datasimkaartje van een aantal gigabytes te kopen en als duo simkaart in je smartphone te gebruiken.

8. Eet slim

Veel fietsen betekent veel calorieën verbranden. Zorg daarom dat je voldoende eet onderweg, bij voorkeur koolhydraatrijke voeding. Tijdens een dipje heb je best snacks zoals bananen, mueslirepen, druivensuiker, zoute pinda’s of noten bij de hand. Zorg ook voor een degelijke bidonhouder waar een fles water van 1 à 1,5 liter in kan. Tijdens hete fietsdagen snakt je lichaam soms naar 4 tot 6 liter water. Licht koolzuurhoudend water smaakt als het warm is overigens beter dan volledig plat water.

9. Daarom fietsroutes
Wie een echte avonturier is, durft al eens zelf de fietstochten in elkaar te knutselen. Maar als je met kinderen fietst, is het toch aangewezen om de vastgestelde fietsroutes te volgen. Het voordeel van fietsen langs fietsroutes is dat anderen al de moeite hebben gedaan om interessante paden te ontdekken. Vaak zijn ze zo autoluw mogelijk en komen ze langs mooie wegen waar natuur, riviertjes, monumenten en leuke dorpen of steden voor de afwisseling zorgen. Bovendien maak je hier meer kans op een mogelijkheid tot overnachten, horeca en het inslaan van levensmiddelen.

Foto’s : © Ruben van Gulik | Bieke Vervloet | Louis Nagtegaal | Luke Sergent

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *