Verdwalen in de weelde van het onbereisde Midden-Atlasgebergte

Het Midden-Atlasgebergte, gelegen in het oosten van Marokko, bestaat vooral uit kalk- en zandstenen bergen, met toppen tot boven de 3.000 meter. Het gebied combineert droge steppes en minder vruchtbare plateaus met een zeer vruchtbare strook aan de voeten van de bergen. Dat zorgt voor een prachtige kleurenmozaïek. Reisreporter Yannick verbaast zich over de unieke rijkdommen.

Keizerlijke steden
De vruchtbare vlakte tussen Fez en Meknès vormt als het ware de transitie van het Rifgebergte naar de hogere toppen van het Midden-Atlasgebergte. Een bezoek aan deze 2 keizerlijke steden is een absolute must. Fez is als grootste ‘medina’ ter wereld een gigantische mengelmoes met architecturale pareltjes, fijne ambachten en een verrukkelijke culinaire traditie. Meknès heeft dan weer andere troeven. De kleinere en rustige stad laat je kennis maken met haar beroemde poorten en olijfindustrie.

Monumentale poorten maakten van Meknès het Versailles in het Midden-Atlasgebergte.

Monumentale poorten maakten van Meknès het Versailles in het Midden-Atlasgebergte.

Het Versailles van Marokko
Moulay Ismaïl maakte Meknès tot hoofdstad van Marokko en dat bleef het vijfenvijftig jaar lang. Het is tijdens die periode dat de stad haar huidige pracht en praal vergaard heeft. De Moulay wou van Meknès zijn ‘Versailles’ maken. Ongeveer 25.000 slaven werden ingezet om drie rijen stadswallen met monumentale poorten te bouwen. Daarbinnen werden een aantal indrukwekkende gebouwen gecreëerd, met als absolute kers op de taart het mausoleum van Moulay Ismaïl. Marmer en cederhout zijn uiterst fijn bewerkt om dit meesterwerk te bekomen.

Het Aquaduct van Volubilis.

Het Aquaduct van Volubilis.

De Romeinse ruïne Volubilis
Op 25 km van Meknès vind je één van de best bewaarde Romeinse ruïnes van Noord-Afrika. Volubilis was ooit een belangrijke handelsstad, die op haar hoogtepunt meer dan 10.000 inwoners telde. De stad werd in de 18de eeuw zwaar getroffen door een aardbeving en deels gesloopt door Moulay Ismaïl, die stenen nodig had voor zijn plannen in Meknès. Toch bleef veel bewaard en werd er ook een deel herbouwd. De ruïnes zijn in een schitterend kader gelegen en vooral beroemd voor de erg mooie mozaïeken.

09---Decumanus-Volubilis

De restanten van de Romeinse ruïne Volubilis met indrukwekkende Mozaïeken.

De restanten van de Romeinse ruïne Volubilis met indrukwekkende Mozaïeken.

Wijn en olijven
Op het vruchtbare land rondom werd reeds in de oudheid veel verbouwd. Vooral graan en olie werden van hier uit richting Rome gestuurd. Verscheidene grote villa’s beschikten dan over een eigen molen en olijvenpers, waarvan de resten nu nog zichtbaar zijn. Ook nu nog is de streek de ‘schuur’ van Marokko. Druiven en olijven vormen de voornaamste teelten voor de productie van fijne wijnen en olijfolie van de allerbeste kwaliteit. Op de markten is de afdeling voeding rijkelijk gevuld.

Het chique Ifrane, ook wel Klein-Zwitserland van Marokko genoemd.

Het chique Ifrane, ook wel Klein-Zwitserland van Marokko genoemd.

Klein Zwitserland
Rij je vanuit Meknès 60 km zuidwestwaarts, dan kom je in een andere wereld terecht. Op meer dan 1.700 m hoogte ligt lfrane, dat vanwege een chique Alpijnse look ook wel het Klein Zwitserland van Marokko wordt genoemd. In de zomer is het stadje met haar ruime overnachtingsfaciliteiten een ideale uitvalbasis voor wandeltochten in het Michlifen-massief. Ook mountainbiken, quad rijden, paardrijden en hengelen kunnen zorgen voor een actieve invulling van je vakantie. In de winter kun je er skiën en langlaufen.

Van een glimp op tijdens het wandelen van de Magot-aap, uniek in het Midden-Atlasgebergte en bij uitbreiding Marokko.

Van een glimp op tijdens het wandelen van de Magot-aap, uniek in het Midden-Atlasgebergte en bij uitbreiding Marokko.

Bergwandelingen
Het gebied bevat één van de grootste voorraden cederhout ter wereld. De wandelingen door de bossen zijn niet echt goed aangeduid, maar lonen zeker de moeite en de prijs van een gids valt goed mee. In de koelte van de bomen kun je bovendien kennis maken met een uitzonderlijke fauna. Het Midden-Atlasgebergte is het voornaamste leefgebied van de Magot-aap, de enige apensoort die in Marokko leeft. Langs de bergmeren kun je dan weer talrijke vogels aanschouwen, vooral tijdens de trekperiode. Een onverwacht beeld van Marokko.

Bewonder Fez, de grootse 'medina' ter wereld met een indrukwekkende architectuur.

Bewonder Fez, de grootse ‘medina’ ter wereld met een indrukwekkende architectuur.

1001 nachten
In Ifrane krijg je ook de mogelijkheid om in één van de meest exclusieve hotels van het land te overnachten. De Michlifen Ifrane lijkt recht uit de Savoie te zijn overgebracht en kosten noch tijd werden gespaard voor de bouw. De inboedel werd gecreëerd door de grootste namen uit de designwereld en in het wellnessgedeelte kun je zelfs gemakkelijk verloren lopen. Een extravagante ervaring, maar niet voor elk budget. Wil je het bescheidener houden, dan kun je zonder problemen meer toegankelijke slaapplaatsen vinden.

Er is nog meer
Kortom, het Midden-Atlasgebergte is bij toeristen een nog vrij ongekende streek die nochtans een hele serie troeven heeft voor een schitterende vakantie, op welke manier ook. Actief winter- of bergsporten uitoefenen, rustig vogels observeren langs de meren, relaxen in één van de wellnesscentra, cultuur opsnuiven in Fez en Meknès. En dit allemaal in combinatie met de beste keuken van Marokko en een lekker wijntje om ’s avonds helemaal tot rust te komen.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Marokko | www.visitmorocco.com
Internet: www.riaddarbensouda.com
Bezienswaardigheden
Medina Fez en Meknès | Officiële gidsen te reserveren via de hotels
Prijs afhankelijk van hotelklasse.
Volubilis | B.P.2 | 50350 Moulay Idris du Zerhoun | Tel. +212 (0) 555 544 103
Internet: www.sitedevolubilis.org | www.sitedevolubilis.com
Eten en drinken | Overnachten
Michlifen Ifrane
| Avenue Hassan II 18 | 53000 Ifrane
Tel. +212 (0) 535 864 000 | Internet: www.michlifenifrane.com
Riad Maison Bleue | Derb Miter Talaa Kebira 33 | 30000 Fès
Tel. +212 (0) 535 741 839 | Internet: www.maisonbleue.com
Riad Dar Bensouda | Zkak El Bghel Quettanine 14 | 30000 Fès
Tel. +212 (0) 524 391 609

Foto’s: © Yannick De Cocquéau

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *