Sportief Leysin geeft je vleugels

Het kloppend hart van sportief Zwitserland ligt in Leysin. Voor wie last heeft van adrenalinekicks biedt deze plek voldoende uitdagingen. Reisreporter Pascal nam de proef op de som en stortte zich op 2.000 m hoogte naar beneden om zacht te landen tussen Zwitserse koebellen. La vache qui rit, maar dan levensecht!

Een bergwandeling als opwarmertje
Voor ik me waag aan mijn parapentedoop, ga ik in de voormiddag bergwandelen. Wandelen in de Zwitserse bergen is niet te vergelijken met een wandeling in België. Eén van mijn jongere metgezellen heeft duidelijk haar mogelijkheden overschat. Toch komen we uiteindelijk allemaal boven aan, puffend en hoog bij een uitkijkpost. Als ik eventjes naar beneden kijk, valt mijn blik op een gebouw in een nogal slangachtige vorm. Het is Home Fabiola!

Terug naar de jeugd
Meer dan veertig jaar later, ik was toen amper zeven jaar, herken ik het gebouw onmiddellijk. Ongelooflijk! De Belgische vlag wappert naast die van Zwitserland. Nu ben ik best fier Belg te zijn tussen mijn buitenlandse vrienden en Zwitserse gids. Hôtel Fabiola van Intersoc is dan ook al sinds de opkomst van het sociaal toerisme in de jaren ’60 een Belgisch begrip. Mijn gedachten dwalen af naar mijn zorgeloze kindertijd, tot de rammelende koebellen me doen beseffen dat er me nog een stevige afdaling wacht.

Restaurant Kuklos draait 360° rond om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten.

Restaurant Kuklos draait 360° rond om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten.

Middagmaal bij 360°
Veilig en wel terug beneden in het dorp Leysin neem ik de skilift terug naar boven. Op de top van La Berneuse, 2.048 m hoog, geniet ik van een uitgebreide vismaaltijd in restaurant Kuklos. Op zich niets speciaals, maar het restaurant draait 360° rond terwijl je eet en alles is bereid op zonne-energie. De inventieve Zwitsers bouwden een constructie volledig bestaande uit zonnepanelen. Indrukwekkend!

Dollen met de parapente
Boven op de berg sta ik met mijn parachute klaar om in het ijle te springen. Nog twee, drie stapjes en ik zweef 2.000 m hoog als een arend in de lucht, zoekend naar herkenbare objecten beneden mij. Het valt mijn piloot op dat ik vrij relax in het harnas zit en na enkele rondjes rond een bergtop besluit hij om alvorens te landen de adrenaline wat op te drijven. Na een tiental achtvormige lussen sta ik veilig en wel terug op de begane grond.

De kaasmakerij fungeert als restaurant en museum

De kaasmakerij fungeert als restaurant en museum

Stevige kaasfondue
Heel inventief zijn ze wel, de Zwitsers. In het restaurant-museum La Fromagerie kom ik alles te weten over het oude Leysin en het leven van vroeger. Ik breng een te kort bezoek aan het museum, waar ik wel uren zou kunnen slijten, maar de geurige lokroep van passerende kaasfondueschotels brengen me aan tafel in internationaal gezelschap. Boven een walm van straffe kaasgeur en onder invloed van enkele plaatselijke wijnen kijk ik al uit naar nieuwe adrenalinekicks. En Leysin biedt er heel wat.

Adrenalinekicks
Naast de meer klassieke sporten zoals skiën, fietsen, wandelen en lopen, heb je nog een ruime keuze uit paragliding, skydiving, downhill mountainbike, via ferrata (klettersteig), alpinisme, tobogganning, bobslee, free style ski, snowboard en nog tal van andere adrenalinekicks. Al deze sporten zijn dan ook een aantrekkingspool voor buitenlanders. Niet verwonderlijk met drie internationale scholen en twee overdekte sportcentra in Leysin zelf en het gebouw van UCI (internationale wielerunie) op een fietslengte gelegen in Aigle.

Aan wintersport geen gebrek in het Zwitserse Leysin!

Aan wintersport geen gebrek in het Zwitserse Leysin!

Sporten als levenswijze
Niemand kijkt hier verrast op als er een of andere inventieve loper passeert met een baby in een karretje voor of achter hem gespannen. Sporten maakt in Leysin deel uit van het dagelijks leven, zowel tijdens de zomer als in de winter. Leysin, dat is sportief en inventief leven. Dit is Zwitserland op zijn best! Of zoals de inwoners het zelf zeggen: de zonnige kant van de Alpen.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Zwitserland |
www.MySwitzerland.com
Toerisme Leysin |
www.leysin.ch
Vervoer
Met het vliegtuig |
www.flughafen-zuerich.ch
Met de trein |
www.SwissTravelSystem.com
Met bergtrein van Aigle naar Leysin |
www.tpc.ch | www.aigle-tourisme.ch
Eten en drinken

Restaurant-Museum La Fromagerie |
www.lafromagerie-leysin.ch
Restaurant tournant panoramique Le Kuklos

Sport en ontspanning

Tobogganning | www.tobogganing.ch
Wintersport
| www.leysin.ch
Centre Mondial du Cyclisme
| www.cmc-aigle.ch
Overnachten
Mercure Classic Hôtel
| www.classic-hotel.ch
Hôtel Central-Résidence
| Route du Belvèdere | www.bonellihotels.ch

Foto’s: © José Crespo

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *