texel nationaal-park-duinen

Rondje Texel deel 2: de Zuidpunt

Texel is een fietseiland: vlak als een biljartlaken, vele buitengewone vergezichten en gezellige strandpaviljoenen om te verpozen. Reisreporter Bruno verkent in twee fietslussen het eiland. Op zijn tweede daguitstap fietst hij door het polderlandschap naar De Hors: een natuurgebied getipt door twee Texelse eilandbinken als Hollands mooiste!

Mooiste natuurgebied van Nederland
Strandjutter Maarten en Natuurfotograaf Patrick, twee van mijn Texelse eilandbinken, tipten beiden De Hors als één van hun favoriete plekken op Texel. Patrick bekroonde het natuurgebied zelfs als  mooiste van Nederland. Dat kan tellen als tip. Voor de tweede keer start ik aan knooppunt 56 in het centrum van De Waal, maar dan voor een fietstocht naar het zuidelijke deel van het eiland. Per fiets doorkruis ik het polderlandschap richting het Dennenbos. Geen natuurlijk maar een uit noodzaak door de eilandbewoners aangeplant bos.

texel natuurgebied de hors

Op een enkele wagen na ben ik alleen in het natuurgebied De Hors.

Verkoeling in de bossen
Het duingebied tussen De Koog en Den Hoorn moest eind negentiende eeuw voor de houtproductie zorgen. Want voorheen was men afhankelijk van aangespoelde scheepsmasten voor de dakspanten van huizen, boerderijen en schuren. De tegenvallende houtopbrengst en onder invloed van het groeiende toerisme kreeg het bosgebied steeds meer een recreatieve functie. Nu wandel of fiets je aangenaam door het schaduwrijk gebied bij warm en zonnig weer. Tussen knooppunt 11 en 10 zet ik de fiets even aan de kant voor een bezoek aan Landgoed de Bonte Belevenis.

In De Bonte Belevenis help je mee kaarsen en zepen maken, papier scheppen en brood bakken.

In De Bonte Belevenis help je mee kaarsen en zepen maken, papier scheppen en brood bakken.

Werk mee in de Bonte Belevenis
Gids John, sinds 3 jaar huisbrouwer en distilleerder wacht me op en steekt van wal zodra we naar één van de twee sfeervolle boerenschuren wandelen. Dit is het initiatief van Inge Ytema en haar man Josha Schoots en is een samenwerking met mensen met een beperking. Op het erf zijn verschillende ambachten gevestigd zoals een kaarsenmakerij, zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij, brouwerij en distilleerderij. Ambachtslui tonen hoe de producten worden gemaakt. Wie een Ambacht-Strippenkaart koopt kan actief deelnemen. Ik heb vooral interesse in de lekkere dingen des levens.

Huidbrouwer John gidst me door de ambachtelijke brouwerij en distillerie.

Huisbrouwer John gidst me door de ambachtelijke brouwerij en distillerie.

Hier brouwen ze straffe streekbieren
Bij de bakker zie ik hoe kinderen deeg kneden tot heerlijk geurende broodjes. Naast de bakker brouwt John zijn biertjes of stookt hij likeur. In Bierbrouwerij de Boei, elke activiteit heeft zijn naam, brouwt men op kleine schaal vijf zeer verschillende biertjes. Hun bieren zijn allemaal ongefilterd, niet gepasteuriseerd en met hergisting op de fles. Daardoor ontstaat er steeds een smaakevolutie. Straf vind ik hun Windkracht 12, een robijnrood bier met whisky en rookmout! Onze volgende halte is distileerderij de Lepelaar, het lokaal ernaast.

Texel bonte belevenis

Na al dat proeven laat ik me graag verleiden om wat lekkers mee te nemen!

Verwen jezelf met heerlijke huisgemaakte appeltaart en thee
In de distillerie stoken ze graanjenever uit biologisch Texelse rogge-, tarwe- en gerstemout. Naast het stoken van de jenever bereiden ze ook likeuren en sinds kort whisky! De bezoeken gebeuren meestal via educatieve workshops voor zowel kinderen als volwassenen. Om te proeven van het gerstenat is het nog te vroeg en ik moet nog enkele kilometers per fiets aftrappen. Daarom verwen ik mezelf met een heerlijk stukje huisgemaakte appeltaart en thee. Wel laat ik me verleiden een klein ‘proefassortiment’ mee naar huis te nemen!

Texel strandpavilkoen paal 9

Dreigende onweerswolken weerhouden me niet van het gezellige strandterras.

Onweerstaanbare strandpaviljoenen
Strandpaviljoenen trekken me aan als een magneet. Daarom fiets ik voor de lunch naar Paal 9, dwars door de uitlopers van het natuurgebied de Hors. Ondertussen vult de hemel zich met dreigende onweerswolken. Doch, het geluk is aan mijn zijde en ik blijf gespaard van een regenplens. Terugkerend naar het fietsknooppuntennetwerk zie ik in de verte het witte kerkje van Den Hoorn boven het duingras priemen. Ter hoogte van knooppunt 8 verlaat ik opnieuw het traject om tot De Hors te fietsen.

Texel de hors - uitzichtpunt de geul

Vanaf het uitzichtpunt staar ik over de Geulplas naar de heuvelende Kelderhuispolder.

Neem je tijd voor wandeling in De Hors
Via een smalle landstrook bereik ik uitkijkpunt De Geul. Langs de ene kant zie ik over de Mokbaai, bij eb een kale vlakte, en aan de ander kant staar ik over de Geulplas naar de heuvelende Kelderhuispolder. Wil je volop genieten van het schitterend en variërend landschap, dan moet je verder via de wandelpaden. Zelf fiets ik via het charmante Den Hoorn naar de haven van Oudeschild. Onderweg stop ik even bij een boer die zijn ‘volgzame’ schapen uitlaat op een graasweide.

texel schapen

Onderweg stop ik bij een boer die zijn ‘volgzame’ schapen uitlaat op een graasweide.

texel garnaalvissers

Op de garnaalboten heerst een gezellige drukte.

Kibbeling smaakt altijd
Even gaat de tweewieler op slot om rond te kuieren in de gezellige drukte op de kades aan de garnaalboten. Wie wil kan mee voor de garnalenvangst. Vooraf reserveren blijkt geen slecht idee. Mijn ‘vangst’ wacht me op aan de Oude Vismarkt. Vers gebakken kibbeling smaakt me steeds als tussendoortje of maaltijdsnack. Zei ik voorheen dat Texel vlak is als een biljartlaken? Dan moet ik mijn mening herzien. Hoewel, de Hoge Berg die ik via het Skille paadje bereik, schuw ik niet.

texel oudeschild

Bootjes kijken in de haven van Oudeschild.

Texel fietslus zuid via knooppunten

Onze zuidelijke fietslus via fietsnet.be

Texel is een buitengewoon zeldzaam zichtkaartje
Waarom? Omdat de keileemopstuwing uit de IJstijd slecht 15,3 meter boven zeeniveau ligt! In Den Burg stop ik voor een koffiepauze bij het knusse Lokaal 16. Ben je koffieverslaafd of houd je van lekkere of bijzondere koffies? Proef dan zeker de eigen koffiemelange. Een volle, romige koffie met in de afdronk tonen van chocolade en mokka! In twee fietslussen verkende ik in té weinig tijd Texel. Dit prachtig Waddeneiland boeit ongetwijfeld in elk seizoen. Vooral de haast ongerepte natuurlandschappen met desolate vlaktes schitteren als buitengewone zeldzame zichtkaartjes.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
VVV Texel | Emmalaan 66, 1791 AV Den Burg – Texel, Nederland | Tel: +31 (0)222 314 741
Veerdienst Texel – Vlieland
Bezienswaardigheden
Nationaal Park Duinen van Texel
Landgoed De Bonte Belevenis | Rommelpot 11, 1797 RN Den Hoorn | Tel: +31 (0)222 314 180
Eten en drinken
Strandpaviljoen Paal 9 | Hoornderslag 8, 1797 RT Den Hoorn | Tel: +31 (0)222 319 309
De Oude Vismarkt | Vlamkast 53, 1792 CR Oudeschild | Tel: +31(0)222 310 783
Lokaal 16 | Gravenstraat 16, 1791 CK Den Burg | Tel: +31 (0)222 320 043
Overnachten
Hotel De Waal | Hogereind 28, 1793 AH de Waal – Texel, Nederland | Tel: +31 (0)222 313 282

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *