Waddengebied verkozen tot Mooiste Natuurgebied van Nederland

Het Nederlandse Waddengebied heeft de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland gewonnen. Het natuurgebied kreeg samen met De Veluwe en de Hollandse Duinen de meeste stemmen van het publiek. Als winnaar ontvangt het Nederlandse Waddengebied een bedrag van 300.000 euro. “Om werk te maken van een zorgvuldig natuurbeheer en het Waddengebied in de etalage te zetten”, luidt het.

UNESCO
Het Nederlandse Waddengebied, van de vastelandskust tot aan de eilanden, prijkt nu bovenaan het lijstje van natuurgebieden van Wereldklasse. “Het is topnatuur”, reageert een uitgelaten Han Lindeboom namens alle betrokken organisaties. “En het omvat veertien procent van het oppervlak van Nederland. Een belangrijk deel van de wereldpopulatie van trekvogels gebruikt het wad als tankstation tijdens de trek. Voor de zes miljoen vogels die jaarlijks in dit gebied broeden of overwinteren is het een onmisbare schakel om te overleven. Bovendien vinden er meer dan vijftienduizend zeehonden er rust en ruimte.” UNESCO riep de Waddenzee van Esbjerg tot Den Helder al eerder uit tot Natuurlijk Werelderfgoed.

Toekomstplannen
De samenwerkende organisaties willen het geld alvast goed besteden door het aanbod beter op elkaar af te stemmen en te verbeteren. Het Waddengebied weet de zorg voor natuur en genieten te combineren. De onderliggende concepten zijn breder in het Waddengebied, maar ook in andere natuurgebieden toepasbaar. Een mooi voorbeeld is ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’. Daarin staan gastheerschap en educatie centraal. Met vogelwachters worden mensen gewezen op de plekken waar vogels broeden en zeehonden rusten. Een ander voorbeeld is om de Dark Sky parken van de Boschplaat en Lauwersmeer uit te bouwen tot één Dark Sky Park Waddengebied. Dat is winst voor natuur en voor iedereen die houdt van een mooie sterrenhemel. Jaarlijks trekken twee miljoen bezoekers naar het Waddengebied.

Foto: © Toerisme Holland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *