9 niet te missen locaties in Zagreb

Reisreporter Dragana heeft Kroatische roots en bezocht al een aantal keer de stad Zagreb. Redenen genoeg dus om haar de kleren van haar lijf te vragen over deze bijzondere stad! Wandel met haar mee en ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden en aparte plekken die de locals haar verklapten!

1. De eerste bezienswaardigheid brengt me naar Ban Jelačić Square, het centrale plein van Zagreb uit de 17de eeuw. De plek, vernoemd naar de bekende Oostenrijkse generaal ban Josip Jelačić, heette tot de 18de eeuw Harmica. Hier gaan heel wat activiteiten door. Eén van mijn favorieten is de kerstmarkt waar je in de vele kerstkraampjes verschillende Kroatische specialiteiten kan proeven. De gerookte worst (kulen) of gedroogde ham zijn er heerlijk! © Wikimedia Commons

1. De eerste bezienswaardigheid brengt me naar Ban Jelačić Square, het centrale plein van Zagreb uit de 17de eeuw. De plek, vernoemd naar de bekende Oostenrijkse generaal ban Josip Jelačić, heette tot de 18de eeuw Harmica. Hier gaan heel wat activiteiten door. Eén van mijn favorieten is de kerstmarkt waar je in de vele kerstkraampjes verschillende Kroatische specialiteiten kan proeven. De gerookte worst (kulen) of gedroogde ham zijn er heerlijk! © Wikimedia Commons

2. Na twee minuten wandelen kom ik aan bij de Grič Tunel. Deze tunnel deed dienst als schuilkelder en promenade tijdens Wereldoorlog II. Na een renovatie rond 1990 schuilde men er opnieuw in tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. In 2016 werd de tunnel verbouwd en publiek geopend zodat je er gratis binnen kan! Twee uitgangen van de tunnel komen uit in het bekende Art Park, waar veel graffiti te zien is. Deze plek staat ook bekend als een ontmoetingsplek voor jongeren. ‘s Avonds heb je er een romantisch zicht op de stad. © Dragana Kosanovic

2. Na twee minuten wandelen kom ik aan bij de Grič Tunel. Deze tunnel deed dienst als schuilkelder en promenade tijdens Wereldoorlog II. Na een renovatie rond 1990 schuilde men er opnieuw in tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. In 2016 werd de tunnel verbouwd en publiek geopend zodat je er gratis binnen kan! Twee uitgangen van de tunnel komen uit in het bekende Art Park, waar veel graffiti te zien is. Deze plek staat ook bekend als een ontmoetingsplek voor jongeren. ‘s Avonds heb je er een romantisch zicht op de stad. © Dragana Kosanovic

3. In het Art Park wandel ik de steile trappen op. Even puffen, maar zodra de stadsskyline opduikt, heb ik helemaal geen spijt van mijn inspanning! Links in het park kijk ik naar de Lotrščak Tower. De middeleeuwse versterkte toren werd gebouwd om de zuidelijke poort van de stadsmuur Gradec te bewaken. Hou je van geschiedenis ga dan zeker binnen en neem een kijkje. Er hangen prachtige foto’s van oud Zagreb. Ik ben fan! © Dragana Kosanovic

3. In het Art Park wandel ik de steile trappen op. Even puffen, maar zodra de stadsskyline opduikt, heb ik helemaal geen spijt van mijn inspanning! Links in het park kijk ik naar de Lotrščak Tower. De middeleeuwse versterkte toren werd gebouwd om de zuidelijke poort van de stadsmuur Gradec te bewaken. Hou je van geschiedenis ga dan zeker binnen en neem een kijkje. Er hangen prachtige foto’s van oud Zagreb. Ik ben fan! © Dragana Kosanovic

Na de uitputtende trappen, wandel ik nog enkele steile straatjes in en beland ik bij de St. Marks kerk. Deze 13de-eeuwse kerk reconstrueerden men in de 14de eeuw naar een laatgotische stijl met een aantal romaanse kenmerken. Het betegelde dak toont motieven van het Koninkrijk Kroatië, Slavonië en Dalmatië en het wapenschild van de Stad Zagreb in 1878. Ondanks mijn Kroatische roots was ik er nog nooit geweest. Maar eenmaal het gebouw ontdekt, bleef ik de motieven bewonderen! © Pixabay

Na de uitputtende trappen, wandel ik nog enkele steile straatjes in en beland ik bij de St. Marks kerk. Deze 13de-eeuwse kerk reconstrueerden men in de 14de eeuw naar een laatgotische stijl met een aantal romaanse kenmerken. Het betegelde dak toont motieven van het Koninkrijk Kroatië, Slavonië en Dalmatië en het wapenschild van de Stad Zagreb in 1878. Ondanks mijn Kroatische roots was ik er nog nooit geweest. Maar eenmaal het gebouw ontdekt, bleef ik de motieven bewonderen! © Pixabay

5. Terugkerend naar de trappen van Art Park zie ik de Zagrebačka uspinjača of in het Engels Zagreb Funicular. Schrikt hoogte je niet af, dan is een afdaling een aanrader! De prijs voor deze rit is 4,00 Kuna, ongeveer 0,50 euro. De kabelbaan is open van 06u30 tot 22u00. © Pixabay

5. Terugkerend naar de trappen van Art Park zie ik de Zagrebačka uspinjača of in het Engels Zagreb Funicular. Schrikt hoogte je niet af, dan is een afdaling een aanrader! De prijs voor deze rit is 4,00 Kuna, ongeveer 0,50 euro. De kabelbaan is open van 06u30 tot 22u00. © Pixabay

6. Eens beneden gidsen locals me naar het Jezuitski plein. Daar vind je de bekende Klovićevi Dvori Gallery, een kunstgalerij geopend in 1982 en vernoemd naar de 16de-eeuwse Kroatische artiest Juraj Julije Klović. Een must do voor kunstliefhebbers! Je vindt er verschillende kunststrekkingen zoals het Duitse expressionisme en de Russische Avant-Garde. Prijzen variëren van 30 tot 70 Kuna, afhankelijk van de tentoonstelling, goed voor zo’n 4 à 10 euro. © Wikimedia Commons

6. Eens beneden gidsen locals me naar het Jezuitski plein. Daar vind je de bekende Klovićevi Dvori Gallery, een kunstgalerij geopend in 1982 en vernoemd naar de 16de-eeuwse Kroatische artiest Juraj Julije Klović. Een must do voor kunstliefhebbers! Je vindt er verschillende kunststrekkingen zoals het Duitse expressionisme en de Russische Avant-Garde. Prijzen variëren van 30 tot 70 Kuna, afhankelijk van de tentoonstelling, goed voor zo’n 4 à 10 euro. © Wikimedia Commons

7. Als ik mijn tocht door de straten van het centrum vervolg, verleidt me plots een heerlijke geur. Getipt door locals stop ik voor restaurant Nokturno. Hier krijg je heerlijke Kroatische specialiteiten op je bord. Topfavorieten zijn de visgerechten, risotto’s, pizza’s en pasta’s. De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht bedraagt zelfs minder dan 10 euro! Zelf eet ik het liefst de ‘zwarte risotto’ of inktvisrisotto. Ongetwijfeld keuren kenners dit recept goed! © Nokturno

7. Als ik mijn tocht door de straten van het centrum vervolg, verleidt me plots een heerlijke geur. Getipt door locals stop ik voor restaurant Nokturno. Hier krijg je heerlijke Kroatische specialiteiten op je bord. Topfavorieten zijn de visgerechten, risotto’s, pizza’s en pasta’s. De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht bedraagt zelfs minder dan 10 euro! Zelf eet ik het liefst de ‘zwarte risotto’ of inktvisrisotto. Ongetwijfeld keuren kenners dit recept goed! © Nokturno

8. Nood aan ontspanning? Zo’n 15 km verwijderd van het centrum, maar makkelijk bereikbaar met de tram, ligt de mooie buurt Jarun. Zoek er zeker het plaatselijke meer op. De plek staat bekend als een sport- en recreatiecentrum waar mensen kunnen joggen, wandelen, roeien, zeilen, surfen, waterfietsen, rolschaatsen, skaten, fietsen en fitnessen. In de zomer zoeken velen verkoeling in het water en genieten muziekliefhebbers van het bekende IN Music festival. Zelf bezocht ik het park al 3 keer en nog steeds zag ik niet alles! © Dorotea Heinrich

8. Nood aan ontspanning? Zo’n 15 km verwijderd van het centrum, maar makkelijk bereikbaar met de tram, ligt de mooie buurt Jarun. Zoek er zeker het plaatselijke meer op. De plek staat bekend als een sport- en recreatiecentrum waar mensen kunnen joggen, wandelen, roeien, zeilen, surfen, waterfietsen, rolschaatsen, skaten, fietsen en fitnessen. In de zomer zoeken velen verkoeling in het water en genieten muziekliefhebbers van het bekende IN Music festival. Zelf bezocht ik het park al 3 keer en nog steeds zag ik niet alles! © Dorotea Heinrich

9. Ik verlaat de gezellige stadsdrukte en zoek de natuur op! Een local brengt me naar het Medvenica gebergte. Nooit bewonderde ik zo’n mooi uitzicht. Om er te geraken bestel je best een taxi. Het ligt zo’n 22 km van het centrum vandaan en de tramverbinding is niet al te best. Trek hier je beslist wandelschoenen aan voor een bergtocht. Inwoners organiseren er ook vaak een rondtrek met voldoende stops om foto’s te nemen. Ligt er genoeg sneeuw in de winter, dan kan je er ook skiën! © Dorotea Heinrich

9. Ik verlaat de gezellige stadsdrukte en zoek de natuur op! Een local brengt me naar het Medvenica gebergte. Nooit bewonderde ik zo’n mooi uitzicht. Om er te geraken bestel je best een taxi. Het ligt zo’n 22 km van het centrum vandaan en de tramverbinding is niet al te best. Trek hier je beslist wandelschoenen aan voor een bergtocht. Inwoners organiseren er ook vaak een rondtrek met voldoende stops om foto’s te nemen. Ligt er genoeg sneeuw in de winter, dan kan je er ook skiën! © Dorotea Heinrich

1. De eerste bezienswaardigheid brengt me naar Ban Jelačić Square, het centrale plein van Zagreb uit de 17de eeuw. De plek, vernoemd naar de bekende Oostenrijkse generaal ban Josip Jelačić, heette tot de 18de eeuw Harmica. Hier gaan heel wat activiteiten door. Eén van mijn favorieten is de kerstmarkt waar je in de vele kerstkraampjes verschillende Kroatische specialiteiten kan proeven. De gerookte worst (kulen) of gedroogde ham zijn er heerlijk! © Wikimedia Commons 2. Na twee minuten wandelen kom ik aan bij de Grič Tunel. Deze tunnel deed dienst als schuilkelder en promenade tijdens Wereldoorlog II. Na een renovatie rond 1990 schuilde men er opnieuw in tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. In 2016 werd de tunnel verbouwd en publiek geopend zodat je er gratis binnen kan! Twee uitgangen van de tunnel komen uit in het bekende Art Park, waar veel graffiti te zien is. Deze plek staat ook bekend als een ontmoetingsplek voor jongeren. ‘s Avonds heb je er een romantisch zicht op de stad. © Dragana Kosanovic 3. In het Art Park wandel ik de steile trappen op. Even puffen, maar zodra de stadsskyline opduikt, heb ik helemaal geen spijt van mijn inspanning! Links in het park kijk ik naar de Lotrščak Tower. De middeleeuwse versterkte toren werd gebouwd om de zuidelijke poort van de stadsmuur Gradec te bewaken. Hou je van geschiedenis ga dan zeker binnen en neem een kijkje. Er hangen prachtige foto’s van oud Zagreb. Ik ben fan! © Dragana Kosanovic Na de uitputtende trappen, wandel ik nog enkele steile straatjes in en beland ik bij de St. Marks kerk. Deze 13de-eeuwse kerk reconstrueerden men in de 14de eeuw naar een laatgotische stijl met een aantal romaanse kenmerken. Het betegelde dak toont motieven van het Koninkrijk Kroatië, Slavonië en Dalmatië en het wapenschild van de Stad Zagreb in 1878. Ondanks mijn Kroatische roots was ik er nog nooit geweest. Maar eenmaal het gebouw ontdekt, bleef ik de motieven bewonderen! © Pixabay 5. Terugkerend naar de trappen van Art Park zie ik de Zagrebačka uspinjača of in het Engels Zagreb Funicular. Schrikt hoogte je niet af, dan is een afdaling een aanrader! De prijs voor deze rit is 4,00 Kuna, ongeveer 0,50 euro. De kabelbaan is open van 06u30 tot 22u00. © Pixabay 6. Eens beneden gidsen locals me naar het Jezuitski plein. Daar vind je de bekende Klovićevi Dvori Gallery, een kunstgalerij geopend in 1982 en vernoemd naar de 16de-eeuwse Kroatische artiest Juraj Julije Klović. Een must do voor kunstliefhebbers! Je vindt er verschillende kunststrekkingen zoals het Duitse expressionisme en de Russische Avant-Garde. Prijzen variëren van 30 tot 70 Kuna, afhankelijk van de tentoonstelling, goed voor zo’n 4 à 10 euro. © Wikimedia Commons 7. Als ik mijn tocht door de straten van het centrum vervolg, verleidt me plots een heerlijke geur. Getipt door locals stop ik voor restaurant Nokturno. Hier krijg je heerlijke Kroatische specialiteiten op je bord. Topfavorieten zijn de visgerechten, risotto’s, pizza’s en pasta’s. De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht bedraagt zelfs minder dan 10 euro! Zelf eet ik het liefst de ‘zwarte risotto’ of inktvisrisotto. Ongetwijfeld keuren kenners dit recept goed! © Nokturno 8. Nood aan ontspanning? Zo’n 15 km verwijderd van het centrum, maar makkelijk bereikbaar met de tram, ligt de mooie buurt Jarun. Zoek er zeker het plaatselijke meer op. De plek staat bekend als een sport- en recreatiecentrum waar mensen kunnen joggen, wandelen, roeien, zeilen, surfen, waterfietsen, rolschaatsen, skaten, fietsen en fitnessen. In de zomer zoeken velen verkoeling in het water en genieten muziekliefhebbers van het bekende IN Music festival. Zelf bezocht ik het park al 3 keer en nog steeds zag ik niet alles! © Dorotea Heinrich 9. Ik verlaat de gezellige stadsdrukte en zoek de natuur op! Een local brengt me naar het Medvenica gebergte. Nooit bewonderde ik zo’n mooi uitzicht. Om er te geraken bestel je best een taxi. Het ligt zo’n 22 km van het centrum vandaan en de tramverbinding is niet al te best. Trek hier je beslist wandelschoenen aan voor een bergtocht. Inwoners organiseren er ook vaak een rondtrek met voldoende stops om foto’s te nemen. Ligt er genoeg sneeuw in de winter, dan kan je er ook skiën! © Dorotea Heinrich

Extra tip!
Het openbaar vervoer is de sleutel tot succes! In Zagreb neem je best een tram als vervoermiddel. Zeer goedkoop en je kan er makkelijk van punt A naar punt B. Drie dagen onbeperkt reizen met de tram kost 100 Kuna of ongeveer 13 euro. Op feestdagen kan je zelfs gratis de tram op!

Coverfoto: © Dragana Kosanovic

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *