Thun: Franse allures in de Zwitserse Alpen

Een historische stad met een middeleeuws kasteel aan de oevers van een Zwitsers meer. Zo kan je Thun beknot samenvatten. Maar combineer dit met de charme van de Franse Rivièra, de kastelen van de Loire en het chique van Parijs en je snapt waarom deze stad een must to see is.

Handelspoort tussen het heden en verleden
Aan de oevers van de Thunersee en de Aare ligt Thun ingebed als poort tot het Berner Oberland. Deze strategische ligging maakte haar in het verleden belangrijk en dat zie je vandaag nog steeds. Hier wordt handelgedreven, in kleine gezellige winkels en grotere ketens met klinkende namen. Dat trekt volk aan, uit elke richting, vaak van goede wil, maar soms ook met kwade bedoelingen. Daarom was het nodig om duidelijk te maken dat hier de vrede door macht wordt bewaard.

Schloss Schadau

Schloss Schadau

Machtszetel tot orde verheven
Daarvoor bouwde de hertogen van Zahringen in de 12de eeuw de bestuurlijke residentie die vandaag als Schloss Thun bekend staat: een machtsuitdrukking om duidelijk te maken wie hier de baas is. Later werden er nog een aantal uitbreidingen aan het kasteel toegevoegd, maar de historische kern, de ridderzaal, is volledig intact en wordt nog steeds gebruikt voor openbare evenementen. Het kasteel is gedeeltelijk gratis te bezoeken, maar om de mooiste stukken te bewonderen kan je enkel in het betalend gedeelte van het museum terecht.

De Loire in de Alpen
Wil je nog meer historische gebouwen bewonderen, dan kan ik een tocht van Thun tot Oberhofen aanraden, wat iets meer dan een uur wandelen is. Op deze weg stelde ik vast dat de aantrekkingskracht van de stad niet alleen op de gewone burgers invloed heeft. De oevers van de Thunersee liggen bezaaid met (pronk)kastelen! Op een zeker moment kon de vergelijking met de Franse Loirestreek niet uitblijven. Je wandelt van kasteel naar kasteel en merkt dat dit een rijke regio is.

Schloss Oberhofen

Schloss Oberhofen

Om gezien te worden
De kastelen rond Thun hadden niet allemaal een strategische bedoeling. Het waren en zijn ook de visitiekaartjes van de (toenmalige) jetset. En dit gaf me nog maar eens een gevoel dat ik in Frankrijk aan het rondtrekken was, ware het niet dat het panorama gevormd wordt door de witte bergtoppen van de Junfrauregio. Ik noem daarom Thun en omstreken graag de Franse rivièra in de Zwitserse Alpen. Aan de oeverstranden zag ik dan ook nog enkele palmbomen staan, wat het beeld voor mij volledig compleet maakte.

Terugkeren op je eigen jacht
Aan de voet van het indrukwekkend middeleeuws sprookjeskasteel van Oberhofen was ik even aan het dagdromen op een bank en stelde ik mezelf voor als geprivilegieerd persoon op mijn eigen jacht. Helaas stel ik het toch met iets minder luxe, maar een boot kwam er wel aan. Het was een stoomboot van de BLS-scheepsvennootschap dat dagelijks rondvaarten uitvoert in regelmatige uurdienst. Het is ook een alternatief om terug te keren naar Thun en een vervoersmodi dat onderdeel is van de Jungfrau Travel Pass.

Bruggencomplex in Thun, om over te wandelen of onderdoor te varen.

Bruggencomplex in Thun, om over te wandelen of onderdoor te varen.

Vertrekbasis voor ontdekkingstochten
De stad Thun zelf heb je op één dag weliswaar gezien, maar door de eerder genoemde strategische ligging is het een goede vertrekbasis naar heel wat andere ontdekkingen rond de Thunersee. Rondom kan je bijvoorbeeld de steden Spiez en Interlaken bezoeken, alsook het grottencomplex van de Beatushöhlen of de bergtoppen van de Niesen en de Niederhorn. Bussen, boten en treinen brengen je vlot en eenvoudig op de juiste bestemming en een regionale vervoerspas geeft vaak korting op of bevat de toegang tot deze attracties.

Rustig alternatief
Ikzelf heb de stad Thun vooral leren kennen als een rustig alternatief voor Interlaken, dat ondertussen overrompeld wordt door het massatoerisme uit Aziatische en Arabische landen. Die drukte maakt een verblijf in Interlaken niet alleen onaangenaam, maar heeft de prijzen er ook tot astronomische hoogte gebracht. Thun daarentegen is gemoedelijk, boeiend en een bezoek meer dan waard.

De burchten in Thun getuigen van een rijk verleden. © Toerisme Zwitserland

De burchten in Thun getuigen van een rijk verleden. © Toerisme Zwitserland

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Thun-Thunersee Tourismus
| Seestrasse 2, 3600 Thun
Tel. +41 (0) 33 225 90 00 | Internet: www.thunersee.ch
Jungfrau Region Tourismus | Untere Bönigstrasse 8, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 854 12 50 | Internet: www.jungfrauregion.ch
Switzerland Tourism | Luxemburgplein 1, 1050 Brussel
Tel. +32 (0) 800 100 200 29 | Internet: myswitzerland.com
Overnachten
Intersoc Palace Hotel | Im Gruebi 1443A, Postfach 370, 3823 Wengen | Tel: +41 (0) 33 553 24 90
Bereikbaarheid
SBB
(Zwitserse treinmaatschappij) | Internet: sbb.ch
BLS (lokale treinmaatschappij) | Genfergasse 11, 3001 Bern
Tel. +32 (0) 58 327 27 27 | Internet: www.bls.ch
BLS (lokale bootmaatschappij) | Lachenweg 19, 3604 Thun
Tel. +32 (0) 58 327 48 11 | Internet: www.bls.ch/schiff
Berner Oberland Regional Pas (vervoerspas) | Bahnhofstrasse 23, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 58 327 47 50 | Internet: www.regionalpass-berneroberland.ch
Junfrau Travel Pass (vervoerspas) | Internet: www.jungfrau.ch
Bezienswaardigheden
Schloss Thun
| Schlossberg 1, 3600 Thun
Tel. +41 (0) 33 223 20 01 | Internet: www.schlossthun.ch
Altstadt | Internet: www.thun.ch
Kirchtreppe | Internet: www.thun.ch
Kunstmuseum Thun | Thunerhof, Hofstettenstrasse 14, 3602 Thun
Tel. +41 (0) 33 225 84 20 | Internet: www.kunstmuseumthun.ch
Schloss Schadau | Seestrasse 45, 3600 Thun
Tel. +41 (0) 33 222 25 00 | Internet: www.schloss-schadau.ch
Schloss Hünegg | Staatsstrasse 52, 3652 Hilterfingen
Tel. +41 (0) 33 243 19 82 | Internet: www.schlosshuenegg.ch
Schloss Oberhofen | 3653 Oberhofen
Tel. +41 (0) 33 243 12 35 | Internet: www.schlossoberhofen.ch
Schloss Spiez | Schlossstrasse 16, 3700 Spiez
Tel. +41 (0) 33 654 15 06 | Internet: www.schloss-spiez.ch
Beatushöhlen | 3800 Sundlauenen bei Interlaken
Tel. +41 (0) 33 841 16 43 | Internet: www.beatushoehlen.swiss
Niederhorn – Beatenberg | Niederhornbahh AG, Sahli 66A, 3803 Beatenberg
Tel. +41 (0) 33 841 08 41 | Internet: www.niederhorn.ch
Niesen | Niesenbahh AG, Heustrichstrasse 12, 3711 Mülenen
Tel. +41 (0) 33 676 77 11 | Internet: www.niesen.ch
Interlaken Tourismus | Harderstrasse 1, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 826 53 00 | Internet: www.interlaken.ch

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *