Eerste keren en adrenalinekicks in Grindelwald

Hoe een bergvakantie in de zomer hip en trendy maken voor jongeren? In Grindelwald, midden in de Jungfrauregio, stond men recent voor deze vraag, maar ondertussen hebben ze een gepast antwoord. Zorg voor adrenaline en kicksensaties en sta garant voor een alternatieve beleving. Gelukt? Dat ging Reisreporter Steven zelf onderzoeken…

Voor alles een eerste keer
Zelf ben ik dolenthousiast omtrent alles wat met achtbanen en pretparken te maken heeft en dus is een bergvakantie voor mij toch wel iets totaal anders dan gebruikelijk. Maar ik sta altijd open voor nieuwe dingen en zo kom ik terecht op de First in Grindelwald. Met die naam hebben ze daar natuurlijk al een troefkaart in de hand, want de activiteiten die aangeboden worden zijn inderdaad zaken die ik voor het eerst ga ontdekken.

Wat omhoog gaat, komt omlaag
De uitgangspositie op zich is eigenlijk zo vanzelfsprekend dat het gemakkelijk over het hoofd gezien wordt: als mensen een berg op gaan, komen ze ook weer naar beneden. Je kan dan een kabelbaan voorzien, maar wat als je alternatieven voorziet met een serieuze kick-ervaring? Kleur eens buiten het vakje. En dat zie je inderdaad wanneer je eerst instapt in de gondels naar de top van de First. De structuur aan de buitenkant doet vermoeden dat je een bijzonder pakketje meekrijgt.

Kijken naar de wereld als een engel
Eenmaal op de top van de First aangekomen is de eerste uitdaging die ik voor me krijg een ongebruikelijk wandelparcours. Normaal wandel je in de bergen op een rots, niet eronder. Laat dat nu het uitgangspunt zijn van de First Cliff Walk. Bekijk de wereld als een engel, zonder belemmeringen van de natuur. Daarvoor heeft men een staalconstructie onder een rotsformatie gehangen, zodat je inderdaad lekker diep naar beneden kan kijken. Kwestie van te weten wat mijn volgend doel wordt?

Duizelingwekkende hoogtes en duivelse snelheden: allemaal te vinden in First, Grindelwald!

Duizelingwekkende hoogtes en duivelse snelheden: allemaal te vinden in First, Grindelwald!

Afdalen met duivelse snelheden
Wanneer ik daarna vastgemaakt wordt aan een kabel, weet ik wat ik ga zien wanneer de poortjes voor mij open gaan: een diep dal! Ik hang ondertussen te bungelen aan de First Flieger en voor ik het goed besef vlieg ik met een topsnelheid van 84km/u! Kicken en gieren van plezier, tot ik, veel te snel naar eigen zin, door enorme remmen veilig gestopt word. Maar meteen zie ik al dat ik nu het heft in eigen hand mag gaan nemen.

Je eigen piloot
Het eindpunt van de First Flieger is het startpunt van de Mountain Cart, een soort driewieler dat het midden houdt tussen een gokart en een rodelslee. En dus neemt uw trouwe reisreporter opnieuw plaats voor een volgende rondje afdalen. Ik roetsj en kronkel over bergpaden naar beneden, langs alpenweides en tussen bomen, met het stuur en de remmen stevig vastgeklemd. Je hebt deze rit letterlijk zelf in handen, al is natuurlijk wel aan veiligheid gedacht, via een veiligheidshelm, strobalen en netten langs de weg.

Terug thuis met de trotti
Die attributen blijven voor mij trouwens vertrouwd, wanneer ik een tijd later van vervoersmiddel wissel. Strategisch gelegen aan een tussenstation van de First-kabelbaan kan ik nog maar eens kiezen tussen een aantal mogelijkheden: afdalen met een gondel, te voet of … met een trottibike. Trottis zijn geliefde steps met dikke mountainbike-wielen, waarbij trappen eigenlijk een optie is. Ze worden immers vooral ingezet om af te dalen, net zoals hier, waar ik ze gebruik voor de laatste etappe naar het dal. De finish komt in zicht!

In First, Grindelwald stap je de ruige bergnatuur in die garant staat voor onvergetelijke ervaringen.

In First, Grindelwald stap je de ruige bergnatuur in die garant staat voor onvergetelijke ervaringen.

Met stip gestegen
Aan het dalstation van de First gondelbaan, hoef ik me niet lang af te vragen of deze nieuwe attracties iets veranderd hebben aan de zomerse bezoekersaantallen in deze bergregio. De populariteit van deze activiteiten kan ik gewoon aflezen aan de wachtrij die er ondertussen staat. Ik prijs me gelukkig dat ik al vroeg aan mijn avonturen begonnen was, wanneer ik de stroom wachtende ’s middags tot buiten zie staan. Dit is letterlijk een kwestie van vroege vogels.

Jungfrau Travel Pass
Deze First-belevenis is een topper maar niet goedkoop. De ‘normale’ prijs, via een combiticket is niet minder dan 91 CHF. Die prijs kan je wel drukken als je een Jungfrau Travel Pass hebt. Dan kan je immers van dit alles al genieten voor 67 CHF (via losse tickets). Een andere optie is om met die vervoerskaart naar de bergtop te gaan, gezien de kabelbanen in het aanbod zitten, en enkel de First Cliff Walk uit te testen, die ondertussen voor iedereen gratis toegankelijk is.

Vraag en aanbod
Ik heb in ieder geval opgemerkt dat het spel van vraag en aanbod hier hard gespeeld wordt. De toegangsprijzen in deze regio liggen hoog. Maar voor wie een beetje vooruit plant, wordt een vakantie in Zwitserland meer democratisch en betaalbaar. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn investering in de Jungfrau Travel Pass alleen al hier in Grindelwald snel terugverdiend. Ik ben er alvast (een ervaring) rijker door geworden. Super!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Firstbahn Grindelwald
| Dorfstrasse 187, 3818 Grindelwald
Tel. +41 (0) 33 828 77 11 | Internet: www.jungfrau.ch/grindelwald-first
Jungfrau Region Tourismus | Untere Bönigstrasse 8, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 854 12 50 | Internet: www.jungfrauregion.ch
Switzerland Tourism | Luxemburgplein 1, 1050 Brussel
Tel. +32 (0) 800 100 200 29 | Internet: myswitzerland.com
Bereikbaarheid
SBB
(Zwitserse treinmaatschappij) | Internet: sbb.ch
Rail Info Jungfraubahnen | Höheweg 35, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 828 72 33 | Internet: www.jungfrau.ch
Junfrau Travel Pass (vervoerspas) | Internet: www.jungfrau.ch
Berner Oberland Regional Pas (vervoerspas) | Bahnhofstrasse 23, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 58 327 47 50 | Internet: www.regionalpass-berneroberland.ch
Overnachten
Intersoc Palace Hotel | Im Gruebi 1443A, Postfach 370, 3823 Wengen | Tel: +41 (0) 33 553 24 90
Berggasthaus First | Tom Ysebaert und Team
Tel. +41 (0) 33 828 77 88 | Internet: www.berggasthausfirst.ch

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *