Wandelen doorheen de geschiedenis in Duitse Baden-Württemberg

In het afwisselende landschap tussen Heidelberg, Stuttgart en Würzburg wandel en geniet je van mooie uitzichten: bijna op elke heuvel is er wel een burcht of kasteel te ontdekken. Vroegere heersers lieten er veel sporen na en de geleverde veldslagen bepalen het lieflijke landschap. Herbeleef de geschiedenis via de Eppinger Linienweg en Limes-Wanderweg.

Langs de Eppinger Linienweg staat negen kunstobjecten van kunstenaar Hinrich Zürn uit Gemmingen opgesteld.
Langs de Eppinger Linienweg staat negen kunstobjecten van kunstenaar Hinrich Zürn uit Gemmingen opgesteld.

Eppinger Linienweg
Deze 42 km lange route loopt van Eppingen naar Mühlacker, langs de vroegere verdedigingslinie van Ludwig Wilhelm von Baden. Ter verdediging liet deze markgraaf, ook wel ‘Türkenlouis’ genoemd vanwege zijn talrijke overwinningen op Turkse legers, een verdedigingswal graven en versperringen en palissaden aanleggen: de Eppingen-linie. Langs het pad zijn negen kunstobjecten van kunstenaar Hinrich Zürn uit Gemmingen opgesteld, die op symbolische wijze de boeiende geschiedenis van de Eppingen-linie uitbeelden. Ook is er een culturele bezienswaardigheid langs de route: het UNESCO Wereldcultuurerfgoed Klooster Maulbronn.

Limes-Wanderweg
De geschiedenis van de Romeinse tijd komt helemaal tot leven door talrijke zichtbare sporen op de 736 km lange Limes-Wanderweg. Met zijn 550 km is de limes het langste archeologische monument, na de Chinese muur. In de periode van de vroege tweede eeuw tot de derde eeuw vormde de limes de grens tussen het Romeinse rijk en de Germaanse stammen. Van Rheinbrohl tot Bad Gögging doorkruist deze route, evenals de Duitse vakwerk- en burchtenroute, de regio van noord naar zuid.

Geniet van de verschillende uitzichten op de platformen tijdens de Limes-Wanderweg.
Geniet van de verschillende uitzichten op de platformen tijdens de Limes-Wanderweg.

Online wandelportaal
Alle omschreven routes zijn onderdeel van het onlineportaal www.wandel-zuiden.nl. Zes toeristische regio’s – Hohenlohe en Schwäbisch Hall, Hohenlohe, Liebliches Taubertal, Odenwald, Heilbronner Land en Kraichgau-Stromberg – geven hier informatie over wandelroutes, bezienswaardigheden en arrangementen. Tips voor uitjes en evenementen maken het aanbod van het portaal compleet.

Bron en foto’s: Tourismuskooperation Nördliches Baden-Württemberg

About De redactie

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Check Also

West Basin Dryvent wandeljas

Wandeltest: The North Face West Basin Dryvent wandeljas

Elke fervente wandelaar weet dat een goede regenjas noodzakelijk is. Zeker in regio’s waar het weer onvoorspelbaar is. Voor mijn trip naar Zuid- en Centraal-Amerika waar ik veel zou hiken ging ik op zoek naar de ideale regenjas. Ik kreeg de kans om The West Basin Dryvent wandeljas van The North Face te testen. Hieronder mijn bevindingen na enkele maanden gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *