Op je stapschoenen door Rome deel 3

Geen shorts of wandelschoenen voor deze tocht! Trek beter je krijtstreeppak of een fleurige zomerjurk aan. Je weet nooit of je gecast wordt onderweg. De Eeuwige Stad vormde meermaals het kader voor historische langspeelfilms. Doorheen dit decor van filmische straten en pleinen voert onze derde stadswandeling.

Pootjebaden verboden
Sinds de jaren vijftig, toen de filmstudio Cinecittà hoogdagen vierde en Hollywood hier enkele blockbusters inblikte, lijkt Rome wel een indrukwekkende filmset. De fontana di Trevi is het uitgelezen beginpunt voor onze verkenning. In deze overweldigende fontein moest de wulpse Anita Ekberg, op aangeven van regisseur Fellini, zo nodig pootjebaden met Marcello Mastroianni, haar tegenspeler in La Dolce Vita. Rome’s grootste en beroemdste fontein prijkt stralend wit tegen de gevel van het barokke palazzo Poli. Ze werd hier in 1762 gebouwd aan het eindpunt van een Oudromeins aquaduct.

Wandelen in Rome: details van de Trevi fontein

Wandelen in Rome: details van de Trevifontein

Maar centjes gooien mag!
Momenteel maskeren stellingen de beeltenis van Neptunus en de uit het water oprijzende Tritonen. De restauratie zal nog tot in de herfst van dit jaar duren. Maar de duizenden bezoekers per dag mogen gelukkig nog steeds langs de fontein heen. Niet vergeten om voor je vertrek over de rug heen een muntje in het fonteinbekken te gooien. Dat biedt volgens de traditie de zekerheid dat je ooit naar Rome terugkeert. Twee muntjes? Dan ben je allicht op zoek naar een lief in deze stad… Om met z’n tweetjes langs de levendige Via del Lavatore te wandelen, bijvoorbeeld.

Wandelen in Rome: de Tritonfontein

Wandelen in Rome: de Tritonfontein

Het pleintje van de paus
Zo komen jullie uit op Piazza Barberini. Midden op het plein dat zijn familienaam draagt, staat de aan paus Urbanus VIII gewijde Tritonfontein. Die is een stuk bescheidener dan de Trevifontein, maar onmiskenbaar van een kunstenaarshand: die van Gian Lorenzo Bernini. Vlakbij herbergt het palazzo Barberini, ooit een pauselijk paleis, een collectie renaissanceschilderkunst. Maar wij slaan achter het plein de Via Veneto in.

Grandeur en vergankelijkheid
De statige grandeur van de gevels in deze straat verraadt het mondaine karakter ervan. Waar nu vooral toeristen dwalen, flaneerden in Fellini’s hoogdagen pronkzuchtige filmsterren voor de lenzen van paparazzi. Het was hun place m’as-tu vu. Verscholen tussen die gevels ligt het kapucijnenkerkje Santa Maria della Concezione. In de crypte onder de kerk confronteren kunstig gerangschikte skeletten van overleden kapucijnenmonniken je met de aardse vergankelijkheid.

Wandelen in Rome: de kerk Trinità dei Monti

Wandelen in Rome: de kerk van Trinità dei Monti

Op de trappen met Audrey
Langs de Via dei Sistini klimmen we naar het pleintje voor de sierlijke kerk van Trinità dei Monti. Hier dalen we over de brede trappengang af naar de Barcacciafontein, alweer een lieflijk kunstwerk van Bernini. De fontein kwam in het nieuws toen onbeschofte Nederlandse voetbalfans het als urinoir gebruikten. Aangenamer is dan de gedachte aan prinses Audrey Hepburn, die zich in Roman Holiday, vanaf de Spaanse Trappen door Gregory Peck liet meevoeren op een romantisch tripje doorheen de stad. Ook The Talented Mr. Ripley Matt Damon had hier overigens een afspraakje, in de gelijknamige film uit 1999.

Wandelen in Rome: Villa Borghese

Wandelen in Rome: Villa Borghese

Verpozen in het park
We klimmen de trappen weer omhoog en begeven ons langs de 16-de-eeuwse Villa Medici naar het uitgestrekte park rond de Villa Borghese. De heuvelkam biedt een prachtig uitzicht over de daken van de onderliggende stad. Veel Romeinen zoeken op hun vrije dag verpozing in het beboste park met vijvertjes, musea en paviljoenen. Langs de Viale Giorgio Washington dalen we af naar de binnenstad, tot aan de gewelven van de Porta del Popolo.

Wandelen in Rome: de tweelingenkerken

Wandelen in Rome: de tweelingkerken

Kardinaalsmoord in de kerk
Voor ons op de Piazza del Popolo zien we de tweelingkerken Santa Maria in Montesanto en dei Miracoli, als elkaars perfecte spiegelbeeld, mooi gescheiden door een Egyptische obelisk. De kerken vormen het beginbeeld van Peter Greenaway’s The Belly of an Architect. Links van ons bevindt zich de Santa Maria del Popolo. Die ken je uit de film Angels and Demons, naar de bestseller van Dan Brown. Illuminati-jager Tom Hanks gaat er op zoek naar sporen van de moord op een kardinaal. In de kerk vinden wij alweer een prachtsculptuur van Bernini, naast meesterlijke doeken van Caravaggio.

Wandelen in Rome: Ara Pacis

Wandelen in Rome: Ara Pacis

Augustus’ Ara Pacis
We wandelen tussen de tweelingkerken over de Via del Corso, die dwars door het hart van de stad snijdt. Aan de kruising met de Via dei Pontefici maken we een omweg naar de grafheuvel van Augustus en het Vredesaltaar van de keizer. De Ara Pacis, uit het begin van onze jaartelling, symboliseerde vrede en voorspoed in de hoogtijd van het Romeinse Rijk. De boog staat sinds een jaar of tien in een modern museumgebouw van glas en travertijn, ontworpen door de Amerikaanse architect Meier.

Terug naar af
Langs de prentenmarkt aan de Piazza Borghese en de Via dei Prefetti lopen we naar de via del Corso. Op de terugweg naar ons startpunt passeren we het Chigi-paleis, waar de Italiaanse regering huist, en de triomfzuil van Marcus Aurelius. Goed opletten bij het oversteken van de Corso: je wilt niet dat een would be-Hepburn en Peck op hun vespaatje jou van je sokken rijden!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Dipartimento Promozione del Turismo e della Moda | Via di San Basilio 51 |  00187 Rome
E-mail: [email protected] | Internet: www.turismoroma.it
Onafhankelijke reisinfogids Rome | Internet: www.rome.info
Italiaanse Dienst voor Toerisme | Vrijheidsplein 12, 1000 Brussel | Tel. +32 (0)2-647 11 54
E-mail: [email protected] | Internet: www.enit.it
Bereikbaarheid
Rome kan je bereiken via de luchthavens Roma Fiumicino (of: Leonardo Da Vinci) en Roma Ciampino. Vanuit beide luchthavens rijden regelmatig bussen en treinen naar de hoofdstad.
Stadswandeling
Lengte: ca. 6 kilometer
Filmisch wandelen door Rome: www.romamoviewalks.it
Kaart van deze stadswandeling | Wandelen door een filmdecor

Foto’s: © Jose Vazquez | Douglas Penman | Alessio Brinati | Bart Ceuppens | Andrea Severi | Peter Stewart

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *