Op je stapschoenen door Rome deel 1

Rome verken je best te voet. Zonde om die overvloed aan bezienswaardigheden achteloos te passeren vanop de achterzetel van een taxi of in de krochten van de metro. In de eeuwige stad wil je helemaal opgaan en vermoeide benen neem je er dan graag bij. Starten doen we op de Bloemenmarkt.

Rome ontdekken in vier stadswandelingen
Reisreporter neemt je mee op stap door de trots van de Oudheid: de Stad der Zeven Heuvels. In vier stadswandelingen ontdekken we haar kunst- en architectuurschatten, verborgen plekjes en populaire pleisterplaatsen. Akkoord, het is allicht niet iedereen gegeven om vier dagen door de straten en steegjes van een grootstad te hossen. Af en toe vals spelen en je na een lange wandeltocht voldaan voor je hoteldeur laten afzetten, mag dus. Maar jezelf per auto of fiets in het hectische stadsverkeer wagen, raden we ten stelligste af. De benenwagen dan maar. Je zal merken: zolang je binnen het overweldigende Centro Storico van de hoofdstad struint, heb je zelfs geen tijd om aan de fysieke inspanning te denken. Overal valt er wat te zien. Natuurlijk neem je tussendoor rustig de tijd voor een espresso aan de bar of voor een gezellig terras. Zoals de Romeinen dat zelf zouden doen!

Wandelen in Rome: vertrekken vanaf het Campo de' Fiori

Wandelen in Rome: vertrekken vanaf het Campo de’ Fiori

Bloemenmarkt vol delicatessen
Goed idee om je eerste verkenningstocht door het hart van de stad te beginnen op de nijvere Campo dei Fiori. Hier worden al lang niet meer enkel bloemen verkocht. Inwoners en toeristen komen ernaartoe voor het rijke aanbod aan plaatselijke specialiteiten en lekkernijen. Na valavond verandert de Bloemenmarkt dan weer in een drukke uitgangsbuurt. Wel opvallend: dit plein moet zowat het enige van heel Rome zijn dat niet door een kerk wordt geflankeerd.

Wandelen in Rome: het Piazza Navona met de vierstromenfontein

Wandelen in Rome: het Piazza Navona met de vierstromenfontein

Het mooiste plein van Rome
Van de Bloemenmarkt gaat het naar de nog levendigere Piazza Navona. Drie imposante waterpartijen, met middenin de Vierstromenfontein, zijn de blikvangers van dit monumentale plein dat wemelt van zondagsschilders, gadgetverkopers en druk fotograferende toeristen. Kunstliefhebbers moeten even verderop zeker binnen springen in de Chiesa Luigi dei Francesi om er de drie vermaarde doeken te bewonderen die Caravaggio borstelde van de heilige Mattheus.

Wandelen in Rome: Chiesa di Gesù

Wandelen in Rome: Chiesa di Gesù

De kerk waar het binnen regent
Even uitrusten kan op het pleintje bij het Pantheon, de gaaf bewaarde Romeinse tempel die getransformeerd werd tot een katholieke kerk. Laat je overdonderen door het imposante bos van Dorische zuilen en de dito koepel van 45 meter diameter in ongewapend beton, met in het midden een ‘oog’ waarlangs regenwater naar binnen sijpelt.

Wandelen in Rome: het Pantheon

Wandelen in Rome: het Pantheon

Waar Caesar werd vermoord
We wandelen verder tot aan het Palazzo di Montecitorio, het Italiaanse Huis van Afgevaardigden. Met enig geluk pikken we er een aperitiefconcertje mee en keren daarna rechtsom aan de triomfzuil van Marcus Aurelius. Naar de jezuïetenkerk Chiesa di Gesù met zijn weelderig barokke plafondschilderingen is het een eindje lopen. Daar vlakbij, aan het Teatro Argentina, ligt een plein waar restanten van vier Romeinse tempels zijn blootgelegd. Hier moet op de ‘iden’ van maart in 44 voor Christus Julius Caesar vermoord zijn.

Paleizen vol cultuurpracht
Op de terugweg naar de Bloemenmarkt passeren we nog het palazzo Spada, waar de Italiaanse Raad van State onderdak heeft. Ook als je niet geïnteresseerd bent in de fraaie kunstcollectie van het huis, moet je zeker het binnenplein oplopen waar je je, doorheen het bibliotheekvenster, kunt vergapen aan de mooie ‘trompe l’oeilgalerij’ van Francesco Borromini. En in het Palazzo Farnese, even verderop, huist de Franse ambassade. Door het verlichte venster heen krijg je bij valavond een glimp te zien van de met kunstige fresco’s versierde plafonds.

Wandelen door Rome: het Palazzo di Montecitorio

Wandelen door Rome: het Palazzo di Montecitorio

Opgeruimd staat netjes
Aan de overkant van het Farneseplein kom je terug op de Bloemenmarkt uit. Kies er een mooi terrasje uit en kijk van achter een drankje toe hoe de stadsdiensten, na het vertrek van de marktkramers, het marktplein vlekkeloos schoon vegen. En morgen begint weer hetzelfde ritueel.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Dipartimento Promozione del Turismo e della Moda | Via di San Basilio 51 |  00187 Rome
E-mail: [email protected] | Internet: www.turismoroma.it
Onafhankelijke reisinfogids Rome | Internet: www.rome.info
Italiaanse Dienst voor Toerisme | Vrijheidsplein 12, 1000 Brussel | Tel. +32 (0)2-647 11 54
E-mail: [email protected] | Internet: www.enit.it
Bereikbaarheid
Rome kan je bereiken via de luchthavens Roma Fiumicino (of: Leonardo Da Vinci) en Roma Ciampino. Vanuit beide luchthavens rijden regelmatig bussen en treinen naar de hoofdstad.
Stadswandelingen
Kaart van de stadswandeling | Door het historisch centrum
Verschillende organisaties bieden tegen betaling of vrije bijdrage geleide wandelingen doorheen Rome aan. Op de site van de Amerikaanse reisjournalist Arthur Frommer vind je nog meer suggesties voor stadswandelingen in Rome.

Foto’s: © Marco Viscuso | Andrea Ciccocelli | Marc Kenis | Panoramio | MPAA | Hanna Astephan

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *